Blue navy és osztriga

Aki ki nem állhatja a sznobizmust és nem túl vastag a pénztárcája, azoknak nem ajánljuk a Francia Riviéra felfedezését. Egyébiránt nagyjából az elmúlt évtizedekhez képest minden változatlan a Cote d`Azur azúrkék partja környékén, leszámítva, hogy a rongyrázásban elsők lettek a dúsgazdag oroszok.

Miközben nyugat-európai viszonylatban életszínvonal tekintetében Franciaország messze nincs az élvonalban, az élet minőségével kapcsolatos felmérésekből rendre elég jól vizsgázik. A franciák tudnak élni, különösen a tengerparti részeken, a Rivierán, amire még az olaszok is azt mondják, dolce far niente, vagyis az édes semmittevés.

Legegyszerűbb Bécsből Nizzába repülni, és úgy megközelíteni ezt a csodálatos vidéket. Elképesztően gazdag a programkínálat, hadd ajánljuk mindjárt a nizzai óvárost vagy a Chagall múzeum is lenyűgöző a tárlatát. Egyébiránt Nizza a
filmcsillagok kedvelt célpontja is : gyakran feltűnnek a mozi arcai. Alighanem a legizgalmasabb helyszín a piac, ahol tesztelni lehet és kell is az osztrigát a Chablis-vel. Miután a franciák roppant büszkék arra, hogy országuk nagy mértékben hozzájárult a művészet, a gasztronómia, és a modern kori demokrácia kialakulásához, elvárják a turistáktól, hogy tiszteljék országukat és produktumaikat. Ha a turista alkalmazkodik a szokásokhoz, akkor viszonzásul udvariasságot, segítőkészséget kaphat. Különösen a Cote d`Azur az a hely, ahol nagyon adnak a formaságokra. Nem feltétlenül szerencsés ha angolul vagy németül intézünk bármit is, inkább gügyögjünk franciául, végső esetben olaszul, és még helyinek is érezhetjük magunkat. Persze megállapítható: a Francia Riviérán élő helybéliek sokkal barátságosabbak és vendégszeretőbbek, mint például a párizsi honfitársaik.

Strand a Promenade des Anglais közelében, Nizza

Strand a Promenade des Anglais közelében, Nizza

De a Riviérán lehet adni az egyediségre is. Miközben az előbb említett Nizza is a világ felső tízezerjének a központja, még menőbb Cannes, Monaco, Saint Tropez, St. Raphael és Antibes. Ezeken a helyeken bárki szemtanúja lehet a magamutogató elitizmusnak, mondjuk úgy hivalkodásának. Valóban sznob környezetben vagyunk, de például Saint Tropez vagy Cannes bisztrójából kitekintve, mintha egy látványos filmet néznénk. A dúsgazdagok korzózását a méregdrága cuccokban, a csillagászati árak folyamatos tetőzését, a forgalmi dugók franciás jellegét, – hiszen itt mindenki elnéző és elegáns – na meg a Riviéra kikötőit.

Apropó, a Földközi-tenger itt található része nagyon tiszta és szép kék, klasszikusan navy blue. A strandok jól kiépítettek, ugyanakkor döntően kavicsosak, de imitt-amott homokosak is. Miután a víz viszonylag sekély a tenger partszakaszain, hamar felmelegszik, még novemberben is lehet benne fürödni.

Mindenesetre nyáron semmiképpen ne tervezzünk be egy utat a Riviérára, mert június közepétől szeptember végéig tömegnyomor jellemzi a térséget, március végétől június első két hete között ajánlott arra venni az irányt, valamint kora októbertől november végéig.

De álljon itt néhány úti tanács: árszínvonal tekintetében a nyári időszak önmagában 20-30 százalékkal megdobja az egyébként is drága tarifákat, amúgy a pénztárcánk itt sehol sem lehet elég vastag. Ha netán Monaco-ban is szeretnénk időzni, célba venni a hercegség központját, a várat, ne féltsük a pénztárcánkat.

A legpraktikusabb, ha kis faluban viszonylag olcsón foglalunk szállást és onnan kiindulva, csillagtúraszerűen járjuk be a régiót, és ha az autózás helyett a vonatot választjuk.