Izrael ízei – Hummus Bár

Nyilván az ember nem azért jár gyorsbüfébe, hogy egészséges táplálékhoz jusson, azonban egyáltalán nem meglepő, hogy a bioboltok divatjában ez a műfaj is teret nyert végül. És nem is akárhogyan: a hét éve megnyílt izraeli Hummus Barból azóta egyfajta franchise kovácsolódott és Budapest terültén az október 6.-a utcai mellet hat másik éttermet is nyitottak.

A betérő vendég mindjárt kap egy frissítő italt ajándékba, ez nyáron általában natúr limonádé, citrommal és lime-al – még véletlenül sincs agyonszirupozva, vagy gejl ízekkel megtoldva- télen, ahogy most is, teakülönlegesség vár a látogatóra.

Hummus Bar a villámgyors falatozás mellett komplett étkezésre is remekül alkalmas mert a levesektől kezdve a számtalan főételen keresztül a különböző desszertekig terjed a kínálata, utóbbit leszámítva pedig mindegyikben különböző módon kap helyet a névadó csicseriborsó alapú közel-keleti különlegesség, és az ismert Falafel szendvicsből is itt fogyaszthatjuk a legjobb minőségűt a városban. A bárány, a marha és a csirkehús különböző kombinációi étlapjuk alapelemei, egyik kedvencünk a Kebab tál amelyben a marha és a bárányhús golyók mellé isteni hummus dukál, friss salátával, helyben sült pitával.

Ott jártunkkor két szendvicsüket is kipróbáltuk, amíg készültek felhörpinthettük a karakteres ízű mentateájukat, amely a fagypont körüli hőmérsékletben többet jelentett afféle gesztusnál.

A Sabbih igazi vegetáriánus mennyország, elsősorban a haladókat megcélozva: a pitába töltött padlizsánszeletek, a tömérdek zöldség és főtt tojás együttese nemcsak laktató, de könnyedén indulhatna a legegészségesebb gyors ételek versenyén. A májas és hagymás szendvics már közelebb áll a hasonló helyeken megszokott ízvilághoz, jobban meg is van tömve és a gyroshoz hasonlóan szinte lehetetlen szépen enni.

Ellenben kiadósabb és jóval méretesebb, mint az elterjedt török klasszikus, ráadásul árban is csak alig haladja meg, így érdekesebb és – feltehetőleg – kalóriaszegényebb alternatívát nyújt utóbbival szemben. A legtöbb street-foodra szakosodott hellyel szemben a Hummus Bar fő érdeme, hogy a kínálata jóval bátrabb, ezalatt pedig elsősorban azt kell érteni, hogy nem a mindenki ízlésének egyből megfelelni akaró alaposan megfűszerezett, csalogató illatú gyors kaják állnak a középpontban: speciális ízlés kell hozzá és gasztronómia kíváncsiság, a sikertörténet azonban azt mutatja, hogy van erre a közönség Budapesten.