Minden évszak síparadicsoma: Mölltal

Bár Ausztriában könnyű síterepet találni, hiszen nyugati szomszédunk kétharmadát az Alpok borítja, és a sógorok rengeteg pályát építettek ki hiper-szuper infrastruktúrával, garancia arra, hogy állandóan hó legyen, bizony csak a gleccsereken van. Utóbbin belül is jó szívvel ajánlható Karintia tartomány legmagasabban fekvő sípályáit adó Mölltal gleccser, amely a földalatti vasúttal egész évben könnyen elérhető.

Igen, a Mölltalnál síelni nem olcsó mulatság, forintban átszámolva több mint tízezret kóstál, legalábbis ha két napos jegyet kérünk, a gyerekjegy pedig ennek a fele, de hát egész Ausztria sem az árak alacsony színvonaláról híres. Mindenesetre autóval Budapestről, ha reggel indulunk, már kora délutánra meg lehet érkezni és érdemes már aznap egy kicsit bemelegíteni. Amúgy a távolság 665 kilométer. A leghosszabb pálya mintegy hat kilométeres a síterület megközelítése a völgyállomás felől történik, amely több mint ezer méterrel a tengerszint felett található.

Az osztrákok gleccser expresznek becézik azt az álló kötélfelvonót, amellyel cirka nyolc perc alatt a középső állomás síiskolacentrumába lehet érni 2200 méter magasságba. De ez még nem a csúcs. Tudniillik az Eisseebahn közvetlenül a hegyi állomásra vezet 2800 méterre. Itt található Karintia legjobb hüttéje az Eissee panorámaétterem, amely Üvegpalotát feltételez. A Mölltal gleccser besíelhető csúcsa 3100 méteren található, ide a legmagasabb felvonó a gleccser-jet jár. Miután a
klíma itt némileg eltér más síterepektől, ajánlott a Gore-Tex cuccok viselése. Bár ez a környék inkább haladóknak, középhaladóknak való, azért a családi pályán is lehet carvingolni. De található itt három kilométeres szánkópálya és adott a sífutás lehetősége is. Síelés után pedig Mallnitzban lehet uszoda, szauna szolgáltatást igényelni, míg Obervellachban szoláriummal, fedett tenisz- és
squash pályával, sőt disco-val is kedveskednek az osztrákok.

Másik ajánlott célpont lehet a téli sport szerelmeseinek Murau-Kreischberg síparadicsom, amely 900-2000 méter magasságról nyújt siklási opciókat. Egyébiránt a 31-65 eurós napi árak ellenére rendkívül felkapott a magyarok körében is, túlnyomórészt mégis német polgártársakkal lehet összeborulni a pályákon. Budapestről öt-hat óra alatt elérhető, és a sípályarendszer kínálata felöleli a teljesség igényét: 16 kilométer kék, 13 kilométer piros és 11 kilométer fekete pálya közül választhatunk tudásunk szerint. A csúcs itt a 2118 méter magas Rosenkranzhöhe, ahova kétüléses és húzós felvonókkal juthatunk el. A szervízre itt is ügyeltek sógorék. Csili-vili hütték mellett a sípálya alsó részén található a szánkópálya, az Airypark snowboard és freeride park, valamint a WM Arena. Utóbbi egyébként a világkupa versenyek színtere. Kizárólag profiknak szól a 900-1500 méter közti szintkülönbséget áthidaló fekete sípálya. Amúgy megrettenni az amatőröknek sem kell, ha már elfáradtunk a pár napos besíelések után vidámpark, hófánk, időmérő tesztek teszik még emlékezetesebbé a téli mozgás levezetésének élményét.