Jó, ha van lift és erkély

Emelkedett a tranzakciók száma a budapesti lakáspiacon az elmúlt egy évben. Ez azonban csak azokon a területeken járt áremelkedéssel, melyeken az utóbbi időszakban komolyabb fejlesztések zajlottak. Egyértelműen jótékony hatást gyakorolt a parlamentkörnyéki ingatlanok árára a Kossuth tér felújítása, illetve az új metróvonal átadása is kedvezően befolyásolja a lakások értékét a négyes nyomvonalán.

Növekedett a kereslet a budapesti lakáspiacon, mégsem jelenthetjük ki, hogy jelentősen emelkedett volna egy átlagos fővárosi lakás ára. Ez azzal magyarázható, hogy a tranzakciók számának enyhe emelkedése még mindig nem teremtette meg a teljes egyensúlyt a kereslet és kínálat között. Továbbra is rengeteg az eladó lakás, ezért, aki hamar túl szeretne adni otthonán, inkább enged az árból. Sok devizahiteles lakástulajdonos fellélegzett, amikor lehetővé vált a végtörlesztés, de egy részük éppen az ingatlan értékesítéséből fedezte a tartozás kiegyenlítését.

A Magyar Nemzeti Bank januárban közzétett adatai szerint tavaly 122 milliárd forintnyi új, forintalapú lakáshitelt adtak a bankok. Ez komoly elmaradást jelent az egy évvel azelőtti 185 milliárd forinthoz képest, de a végtörlesztés hozzávetőlegesen 80 milliárdos hatását kiszűrve mintegy 20 százalékos emelkedés volt mégis kimutatható.

A lakáspiac fellendüléséhez kétségkívül a csökkenő hitelkamatok is hozzájárultak. A befektetési céllal lakásokat vásárolni szándékozók még jól járhatnak, de aztán valószínűsíthetően az árak is megugranak.

Sok vevő viszont egyáltalán nem tud, vagy nem szeretne lakáshitelt felvenni, ugyanis bizonytalannak érzi a munkaerő-piaci pozícióját, következésképpen nem látja előre, hogy 5-10-20 év múltán képes lesz-e fizetni a törlesztőrészleteket. Mint kiderítettük, Budapesten már 3-6 millió forintért is lehet lakást vásárolni, igaz, nem éppen a luxusnegyedben. A józsefvárosi Kálvária tér, az Orczy út és a Kőris utca vonzáskörzetében egy 15-20 négyzetméteres ingatlan már 3-4 millióért is a miénk lehet, kis szerencsével akár jó állapotban. Ezek a lakások jellemzően régi építésű házban találhatóak, ami magas belmagasságot jelent. Ennek köszönhetően a lakások okosan kihasználhatók, ha a fürdőszoba, vagy inkább zuhanyfülke vagy a konyha fölé vízhatlan burkolatú fekvőgalériát építünk, amelynek lépcsője akár fiók- vagy szekrényrendszert is rejthet.

A kőbányai Pongrác telep az utóbbi évtizedben a rossz közbiztonság miatt vált hírhedté. Mendemondák szerint bizonyos utcákba még a rendőrök sem szívesen mennek be egyedül. Itt egy 35 négyzetméteres lakás 5 millió forintért megszerezhető.

A főváros legdrágább lakásai az I. és a XII. kerületen kívül a belvárosban találhatók. A Liszt Ferenc téren egy átlagos méretű lakás megvásárlásához akár 40 millió forintra is szükségünk lehet. Egy 140 négyzetméteres lakóingatlant 70 millióért kínálnak.

Novák Zalán ingatlanszakértő a Taxi Magazinnak elmondta: az elmúlt két évben még nem volt jelentős áremelkedés a budapesti lakáspiacon. Az utóbb hónapokban azonban jelentős fővárosi projekteket fejeztek be.

– Átadták a felújított Kossuth teret, az Erzsébet teret, illetve a hét évig tartó építkezés után már jár a négyes metró. Nyilvánvaló, hogy az érintett területeken fekvő ingatlanok értéke növekszik. Egy lakás árát befolyásolja az infrastruktúra és a környék. Egy tágas közparkra néző ingatlan nyilvánvalóan értékesebb, mintha az ablakok egy szűk utcára nyílnának. A fölszinti lakások rendszerint kevesebbet érnek, mint a fölsőbb emeleteken elhelyezkedők, hiszen a pince feletti ingatlanok egyrészt nedvesek lehetnek, másrészt sötétek – magyarázta a szakember.

Novák kifejtette: a főútvonalakra eső lakásokat az utóbbi években kevesebben keresték. Nehezebb volt értékesíteni az Üllői úti és a Rákóczi úti lakásokat, ugyanakkor ez a szabály sem megcáfolhatatlan. Az Andrássy út frekventáltabb terület. A budai oldal általában drágább a pestinél, de ez csak a hasonló adottságok esetén igaz. A VIII. kerület Palotanegyede és Tisztviselőtelepe értékesebb terület lehet Óbuda egyes részeinél.

Egy panellakás jellemzően 25-30 százalékkal olcsóbb, mint egy hasonló méretekkel rendelkező téglalakás. Persze a panellakások között is akadnak kifejezetten drágák. A budai Pók utcai lakótelep az egyik legnépszerűbb a fővárosban, ezért az árak a kategórián belül magasak, viszont a telepen annyira sok az eladó ingatlan, hogy az csökkenti az eladási értéket.

A lakásvásárlóknak érdemes mindenekelőtt szemügyre venniük a társasház állapotát. Ez azért fontos, mert míg egy lelakott állapotú lakás felújításáról egymagunk dönthetünk, a házban szükséges javításokról már a közgyűlés határoz, ami akár 35-50 embert is jelenthet.

Általában növeli a lakás értékét, ha erkély is tartozik hozzá, de csak akkor, ha az jól kihasználható, például elfér ott egy ebédlőasztal. Fontos szempont lehet, hogy a lakóépületben van-e lift.

Egy közvetlenül a Dunára néző lakás négyzetméterenkénti ára a Gellért-hegy környékén mindkét oldalon elérheti akár az 500 ezer–egymillió forintot is.

Budapesten sok külföldi vásárol lakást. A kínaiak szívesen költöznek Kőbányára, ahol már szinte saját negyedük is van. Az angol és német üzletemberek inkább a frekventáltabb környékeket részesítik előnyben. Az ő pénztárcájukhoz képest ugyanis a drágább budapesti lakások is olcsónak számítanak.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy lakásvásárlás esetén érdemes odafigyelni a rejtett hibákra. Előfordulhat, hogy egy földelt konnektornak látszó hálózati csatlakozó valójában nem földelt, de érdemes gyanakodva tekinteni egy rossz állapotú lakás frissen felújított részlegére is. Lehet, hogy egy friss beázás nyomát szerették volna eltakarni. Ugyancsak fontos tudni, hogy nem feltétlenül érdemes egy lakást eladás céljából felújítani. Előfordul, hogy éppen a vásárló ízlésétől eltérő kialakítások hiúsítják meg az értékesítést. Ráadásul általában nem növel annyit a felújítás a lakás értékén, mint amennyit az anyagra és a munkára költeni kellett.