Történelem és pihenés Szigligeten

Nem véletlen az elnevezés. Eredeti neve „Sziget-liget” (Zeg-Ligeth), s egykor valóban sziget volt: a Balaton lecsapolásakor vált csak félszigetté a 19. században. Azonban már a kőkorszakban éltek itt emberek.

A vár, amely sosem esett el

750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb vára. Könnyen rátalálunk: bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul, s ha egyszer fölértünk, pazar kilátás nyílik innen a Balatonra, a Tapolcai-medencére, a Keszthelyi-hegységre és Badacsonyra, valamint a Kab-hegy távoli csúcsára.

Buda eleste után Szigliget a végvári harcok színterévé vált, de egyike azon kevés várainknak, amely sohasem került török kézre. A várvédők 150 éven keresztül megőrizték a függetlenségüket. Később, a várrombolások idején kezdett pusztulni; köveiből épültek fel a vár alatti nemesi kúriák. 2013 decemberében átadták a közel 302 millió forintból megújított Szigligeti várat, amely nemcsak látványosság, de a kultúra helye is.

Június 7-től  különösen érdemes idelátogatni, ekkor kezdődik a Várfesztivál: színházi előadások, tánc, régi zenei, népzenei és könnyűzenei koncertek, gyermekprogramok. Idén jön a Magna Cum Laude, a Bikini, a Hooligans, Rúzsa Magdi. Fegyveres bemutatók, fáklyás várlátogatás és íjászverseny egész nyáron! A nyár augusztus 20-án ünnepi műsorral zárul hivatalosan, azonban a környék még nem néptelenedik el, hiszen szeptemberben a szüreti vigadalom, várfutás és  süllőfesztivál vonzza a turistákat.

Megáll az idő

A fesztiválok között csendes sétákra hívnak az Öregfalu utcácskái. Mintha megállt volna az idő, olyan különös, nyugalmas ez a kis ősi település, mely a török időkben népesült be. A ligetszerű környezet azóta megmaradt: kellemes lugasok, szőlőskertek, gyümölcsösök lépten-nyomon. A múltat idéző apró, fehér, nádtetős házak, kúriák, pajták egymás fölé épültek a domboldalon kanyargó szűk utcákban. Az Ófalu „Korok fegyverei kiállítása” az ország egyik legnagyobb tárlata e téren. Gyűjti a fegyvereket az őskortól napjainkig, bemutatja a hadászat fejlődését és a letűnt korok harcászati szokásait. A megújult kiállítás mostantól a vár történetét bemutató tárlattal együtt látogatható.

A faluban járva nem kerülhetjük el az Avasi templom viszonylag épen maradt, alul négy-, fölötte hat,- majd legfölül nyolcszögletű, római kori tornyát. Barangolásunkban segít a Kamon-kő Tanösvény, amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. A tanösvény tábláin olvashatunk a népi építészetről, a Balaton kialakulásáról és a vidék élővilágáról, a szőlő- és nádgazdálkodás, valamint az egykori tűzhányók működéséről. A 6 km-es tanösvény 2-3 óra alatt megtehető.

Művészek pihenőhelye

S ha mindez fölkeltette az olvasó érdeklődését, szállásnak csak ajánlani tudjuk az Esterházy-kastélyt. Hajdan nemesi családok birtoka volt, a háború után rövid ideig mezőgazdasági szakiskola működött benne. 1952 óta irodalmi alkotóház. A magyar irodalmi és kulturális élet legnagyobb alakjai látogatták – és látogatják ma is. Írók, festők, szobrászok, iparművészek, fotóművészek, zeneszerzők járnak ide pihenni. Íme néhány név: Pilinszky János, Örkény István, Pátzay Pál, Borsos Miklós. 29 vendégszobájával, tízezer kötetes könyvtárával, saját konyhájával, éttermével, teraszaival, kilátótornyával, közösségi helyiségeivel, hatalmas parkjával várja a látogatóit. Erdei virágszőnyegek, lugasok, dimbes-dombos rétek, romok, sziklakert, rózsakert, üvegházak, remetelak, erdei patak, hidak, kerti pihenőhelyek: ez a kastélypark. Nem csoda, hogy az épület és a park számos műalkotást ihletett. Egyedülálló szépsége és értéke miatt fokozottan védett terület.