Az Optimus a csúcsra ért!?

Szekszárd-Faluhelyen minden Optimus, vagyis a legjobb: a bor, a kávé, a kézműves csoki. A szekszárdi borvidék egyik gyöngyszemét, a Bodri Pincészetet legalább egyszer meg kell nézni. Mondjuk azért, mert itt húzták fel Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjét. Persze, ha egyszer ellátogatsz a Bodri birtokra, akkor függő leszel, mert folyton visszavágysz majd ide, a völgybe, ahol végtelen nyugalom árad szét minden porcikádban.

Bodri István és lánya, Orsi

Bodri István és lánya, Orsi

A Bodri családnak köszönhetően Szekszárd-Faluhely lassan kezd Szekszárd második központja lenni. Van itt minden: szőlő, pince, étterem, szállás, lovaglási lehetőség, terepjáró túra, bringakölcsönzés, de ha akarsz, akár búvárkodhatsz is vagy reggelente futhatsz a szőlőtőkék között. Sőt, leszállópálya is van, így akár helikopterrel is megközelíthető a szőlődombok által ölelt völgy.  Ahogy említettem már, itt minden Optimus, még a tavaly nyitott étterem neve is, ahol megkóstolhatjátok Makk Norbert mesterszakács isteni ételeit, amelyek modernizált felfogásban a magyar konyha sokszínűségét mutatják be. Ha erre jártok, ki ne hagyjátok a 36 órát konfitált marhapofát parajos gorgonzolával, burgonya pogácsával, fava babpürével. A nyári időszakban kemencés és grill ételeket kínálnak azoknak, akik leülnek a Rosé teraszukon, közvetlenül a halastó mellett.

A szép bor, az ingergazdag környezet, a tradicionális gasztronómiai kínálat, a minden ízlést kielégítő, sokrétű programok garantálhatják, hogy a vendégek ne csak egy napra jöjjenek hozzánk, hanem egyre hosszabb ideig maradjanak nálunk – meséli Bodri István, a családi birtok megálmodója, miközben egy QV névre keresztelt klasszikus sillert tölt a poharamba, amit kadarkából és kékfrankosból készítettek. –  Az évek során – folytatja István – a 100 hektáros területünk központi részén felhúztunk egy 2100 négyzetméter alapterületű, 12 kupolájú pincét, félmillió rusztikus téglát építettünk be.Ebben a pincében a gyümölcsös fehérektől, a friss, illatos rozékon át egészen a tekintélyes, nagy vörösborokig bármit kóstolhatnak a vendégeink.

Bodri pincészet

Bodri pincészet

A Bodri családban több generáció foglalkozik egyszerre a szőlőműveléssel. Bodri István lánya is borászként dolgozik Szekszárd-Faluhelyen. Orsi a főiskola mellett nemrég a Dél-Afrikai Köztársaságban járt tanulmányúton, az Orange River Cellars egyik pincéjében, Keimosban.

Éppen szüret idején jártunk az afrikai kontinensen, így végigkövettük az egész folyamatot, 60-80 erjedő bort kóstoltunk egy nagyon nagy pincészetben – meséli Orsi. – Hétköznap együtt dolgoztunk a vendéglátó családdal, és ott is laktunk a farmon. Nagyon tanulságos volt ez az út, ráadásul jó volt látni, hogy náluk is vannak olyan borok, amelyek magyar tölgyfahordókban erjednek.

De térjünk egy kicsit haza Afrikából. Bodriék szőlői főleg a Faluhely és a Gurovica dűlőkben teremnek. Szüretkor huszonöt hektárról érkezik a szőlő a pincébe. Ebből készítik a díjnyertes boraikat.

A magyar borászatok 18 aranyat kaptak idén az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i „Challenge du Vin”-en – meséli a pár éve egy internetes szavazáson az Év Fiatal Magyar Borászának megválasztott Orsi.  –  A borok olimpiájának is nevezett francia borversenyről a 18 magyarból mi két aranyat hoztunk el a 2009-es és 2011-es Optimus Cuvée borainkkal. Tavaly a Bikavér Válogatásunk kapott aranyat a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Bodri pincészet

Bodri pincészet

Ücsörgünk a teraszon. Kortyolgatjuk a poharunkba töltött újabb bort, miközben Orsi arról mesél, hogy papája megismerkedett Klein Dávid hegymászóval. Ők most nagyon drukkolnak Dávidnak, hogy az első magyar legyen, aki oxigénpalack nélkül meghódítja a Mount Everestet. Azt is elárulja, hogy támogatják Dávidot, aki szokásához híven most is vitt a hátizsákjában egy palack Optimust, amit a csúcs meghódítása után fog kinyitni. Amúgy korábbi expedíciói alkalmával is kapott tőlük pár palack lélekmelegítőt. Hallgatom Orsit, és azon gondolkozom, hogy az Optimus a borok olimpiáján már a csúcsra ért, és elképzelem, ahogy Dávid a sikeres mászás után előkap egy dugóhúzót és kipattintja a dugót a palackból. Miközben én gondolatban valahol nagyon távol kalandozom, Orsi újra Faluhelyről kezd meséli. A völgyről, ahol soha nem áll meg az élet, mert ami a vendégnek pihenés, az nekik munka. Most június 7-én tartják például a Bodrikutya fesztivált. A borok mellé kecskesajtokat, kávékülönlegességeket, és „BodriBon”-okat kínálnak majd. A gyerekek megismerkedhetneka pulikutyákkal, meg is simogathatják őket, a szülők pedig vásárolhatnak a legismertebb magyar kennelekből. Sőt, aki azon a napon vásárol egy palack Bodrikutyát, és szerencséje van, még egy Bodri pulit is nyerhet.