Az Első Élőben

A 2007-ben alapult Ustream mára több mint 50 millió felhasználóval büszkélkedhet ezzel ők a világ legnagyobb élő videó közvetők, és az egyik legsikeresebb (részben) magyar alapítású start up cég.

Az élő közvetítés ötlete évekkel a cégalapítás előtt megfogant a két alapítóban, amikor az amerikai hadsereghez csatlakozva azt vették észre, hogy nem csak nekik, de társaiknak is ki kell hagyniuk életük fontos eseményeit. Ki-ki a testvére koncertjére, a lánya ballagására vagy éppa baráti nagy meccsnézésre nem tudott elmenni. Az ok mindig más volt a közös pont hogy ha azUstream létezett már volna, nem maradnak le semmiről.

Fehér Gyula - Ustream

Fehér Gyula – Ustream

Fehér Gyula, John Ham és Brad Hunstable közös munkája 2003-ban kezdődött, amikor Fehér az amerikaiak felkérésére egy party-fotó oldaloz hasonlítható, fotó megosztó oldalt fejlesztett ki nekik. Ekkor tört ki az iraki háború, ami miatt a tiszti rangban szolgáló Ham és Hunstable eltűnt egy időre az első közös munka után. Végül, amikor a katonaságban észrevették a piaci igényt egy internetes élő videó megosztó programra, amivel az iraki katonák rövid szabadidejükben tudnának kommunikálni családjaikkal és barátaikkal, újra felkeresték Fehért, és így alapult meg aUstream 2007-ben Magyarországon.

A kezdetekben kifejezetten az amerikai katonáknak fejlesztett oldalon ma már bárki aki szeretné megosztani véleményét a világgal vagy szeretné másokét hallgatni, élőben nézni egy koncertet, vagy kiskutyák futkosását,  megtalálja a maga Stream-jét. Az ötlet egyszerű de nagyszerű, élőben közvetíthetünk bármit webkameránk segítségével bármilyen számú néző számára, többek közt sajtó eseményeket, termék bemutatókat, tüntetéseket. Olyan nagy nevek használják mint SnoopDogg aki rendszeresen közvetíti magát a konyhájából, vagy Barack Obama aki a kampánya során többször tartott Ustreames közvetítést a választói közvetlenebb elérésére.De olyan nagy cégek is használják belső kapcsolattartásra, trainingezésre is a programot, mint a Dell, a Cisco vagy a SONY.

Ustream iroda

Ustream iroda

A ma már mobilon, számítógépen, konzolon tableten, azaz szinte minden eszközön elérhető Ustreamnek több mint 50 millió felhasználója van, és eddig közel 85 millió közvetítést (azaz több mint 2 milliárd órányi anyagot) streamelt, évente átlagosan két számjeggyel növeli bevételét, jelenleg pár százmillió dollárt érhet a cég.

Központjuk a Kaliforniai San Fransiscoban található, innen folyik a cég operatív vezetése és ide is van jelenleg bejegyezve. Budapesti irodájuk az év elején költözött az Andrássy úti Parizsi udvar felső két emeletére. Különleges, innovatív gondolkodást elősegítő,  igényeiknek megfelelő irodájukban (ötven kerékpár tároló zuhanyzóval, öltözővel, kutyabarát környezet) most több mint száz ember dolgozik a szolgáltatás fejlesztésén, arculatán, designján, Fehér Gyula társalapító vezetésével.