Bátraké a szerencse?

Miért jó befektetés az állampapír?

Sokféle befektetés van, ami magas hozammal kecsegtet, de ezek közül nem egy túlságosan kockázatos, akár veszteséget is termelhet nekünk. Aki igazán biztonságos lehetőséget keres, annak nem kell sokat gondolkodnia: az államkötvény lesz a megfelelő számára. Ön sem ismeri az állampapírok piacát? Akkor most néhány fontos dolgot megtudhat a témáról.

Azokat az állampapírokat hívjuk államkötvénynek, amelyek futamideje hosszabb, mint egy év. A Magyar Államkötvények 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek a piacra. Így ezek a közép- és hosszú lejáratú kötvények közzé tartoznak. A kötvény alapcímlete 1000 (Prémium Magyar Államkötvény) és 10 000 forint. A változó kamatozású államkötvény általában féléves kamatperiódusú, ennél csak arról tudunk, hogy milyen módon és mikor kerül sor a kamat megállapítására, de a pontos összeget előre nem tudhatjuk. A fix kamatozású államkötvények még ennél is nagyobb biztonságot nyújtanak: itt előre rögzített kamatot fizetnek évente. A tőkét futamidő végén egy összegben kapjuk meg. Az állampapírokra és kamataira az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést és ez a követelés sosem évül el. Ez elég megnyugtató, ha az ember a megtakarításit szeretné biztonságos helyen tudni.

Adókedvezmények

A kisbefektetők számára az is nagyon jó hír, hogy az államkötvényekre jelentős adókedvezményt lehet kapni. Ha tartós befektetési szerződésünk van, akkor az állampapírokon elért kamat, illetve hozam jelentős adókedvezménnyel (3 éves lekötés után), vagy akár adómentesen (5 év elteltével) is felvehető. A tartós befektetési szerződéssel akár magasan az infláció feletti hozamot is el tudunk érni kamatadómentesen, amennyiben a lekötéseinket futamidő végéig tartjuk. Számos, kifejezetten lakossági államkötvény közül választhatunk. Ilyen a Prémium Magyar Államkötvény, mely 3 és 5 éves futamidejű, és már 1000 forintos alapcímletben megvásárolható. Csak belföldi magánszemélyek vehetnek ilyet. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció mint kamatbázis felett biztosít változó, jelenleg 3–5% kamatprémiumot. Kamatfizetés évente történik, a futamidő végén pedig a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számlájára. Sőt a futamidő alatt bármikor eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, de akár a WebKincstáron keresztül is.

Az állampapírokra és kamataira az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést

Kincstári optimizmus

Hasonlóan jó befektetés a Kincstári Takarékjegy, mely 1 vagy 2 éves futamidejű is lehet. Ezek fix, lépcsős kamatozásúak, és 10 000, 50 000, 100 000, 500 000 és 1 000 000 Ft-os címletekben is megvásárolhatóak. Ezt is csak belföldi magánszemélyek vásárolhatják meg. Az első három hónapban nem, de ezt követően az időarányos rész számítása alapján fizet kamatot. A Kincstári Takarékjegyben megtestesített tőkét és kamatokat a visszaváltás napján, a kamatadó levonását követően kapja kézhez az ügyfél. A futamidő alatt is visszaváltható és eladható.

Kiváló és biztonságos lehet a Kamatozó Kincstárjegy is, melynek egyéves a futamideje. 10 000 forintos címletben vásárolhatjuk meg, és fix kamatot kapunk. A Kamatozó Kincstárjegyet nem csak  belföldi magánszemélyek, hanem cégek, intézmények vehetik igénybe. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. A futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. A futamidő alatt eladható. A lakosság számára szintén elérhető a Diszkont Kincstárjegy legfeljebb 12 hónapos futamidejű, nem kamatozó értékpapír, mely névérték alatt, diszkontáron kerül kibocsátásra 10 000 Ft-os alapcímletben. Ezt belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények egyaránt jegyezhetik.

A névérték kifizetése lejáratkor, egy összegben esedékes, mely az árfolyam-nyereségadó levonását követően kerül kifizetésre. A hozam összege a névérték és a vételár közötti különbség. Megvásárolható, illetve a futamidő alatt eladható.

Az állampapír mindenképpen komoly lehetőség azoknak, akik a pénzüket biztonságban akarják tudni és valamilyen nyereséget is el szeretnének könyvelni. Igaz, hogy csak 10% alatti hozamokkal kecsegtet, de mindenképpen érdemes megfontolni!