Yvonne Dederick

a TV2 női társtulajdonosa szerint a csatorna kizárólag az ott dolgozó emberek által tudja elérni a céljait. A mai napig is találkozik a „szőke nős” sztereotípiákkal, de hiszi, hogy hosszútávon az eredmények beszélnek. Otthon általában rövidnadrágot illetve pólót visel, és még télen is mezítláb jár.

Évek óta Magyarországon él. Mely kulturális különbségekkel szembesül leginkább cégvezetőként? Különbözik a két ország munkamorálja?

Szokták mondani, hogy az amerikai ember azért él, hogy dolgozzon, az európai pedig azért dolgozik, hogy élhessen. Amerikában a munka, a teljesítmény szent. Az ország alapvetően bevándorlókból alakult ki, akik a „lehetőségek földjén” csak kemény munkával tudtak valamit felépíteni. Ehhez nem kellett rang, mint akkor Európában. Egy „senkiből” is „valaki” lehetett, ha kreatív volt és keményen dolgozott.Így Amerikában nagyon hisznek abban, hogy a kemény munka, a teljesítmény meghozza gyümölcsét. Sokkal kevesebbet mennek szabadságra, és naponta hosszabban dolgoznak, még a családi élet rovására is. Több a munkában eltöltött évek száma, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ott már a tiniktől is alapelvárás a diákmunka. Ez annyira fontos, hogy az egyetemi felvételin plusz pontokat jelent. Fontos különbség még, hogy egy amerikai soha nem mástól várja a megoldást, mindig csak önmagától, és nem azzal van elfoglalva, hogy mit csinál más, vagy mi van másnak, hanem azzal, hogy miben tudna ő fejlődni, javulni, változni. Egy amerikai büszkén vállalja anehéz munkával elért sikereit, itt ez hencegésnek, dicsekedésnek számít.

Mi a titka annak, hogy hölgyként elfogadtatja magát a nagy részben férfiak által uralt világban?

Nem állítom, hogy egyszerű dolog szőke, törékeny nőként érvényesülni az alapvetően férfiak uralta pénz- és gazdasági világban. Még a mai napig is találkozom a „szőke nős” sztereotípiákkal, de alapvetően hiszem, hogy hosszútávon az eredmények beszélnek. Többet és jobban kell dolgozni, és ez meghozza a szakmai tiszteletet is. A teljesítménnyel nem lehet vitatkozni. Időről időre felmerül másokban, hogy miért nem öltözködöm legalább kevésbé nőiesen, de nem hiszem, hogy meg kellene hazudtolnom a saját személyiségem, ízlésem, hogy beleilleszkedhessem a „szürke, pénzügyes dobozba”.Soha nem akartam férfi módon vezető lenni. Bízom a megérzéseimben egy döntési helyzetben. Persze a végső döntést egy komoly elemzés is megalapozza, de merek hallgatni a megérzéseimre is. Szeretem a csapatmunkát. Nem utasítgatok másokat, hanem inkább szeretek egy tehetséges és dinamikus csapattal együtt dönteni, közösen eredményeket elérni. Persze én is fel tudom venni a bokszkesztyűt, ha nagyon szükséges, de alapvetően a lehetőségek megteremtésében és a racionális érvekben hiszek, semmiképpen sem az arroganciában.

Mennyire szól bele a TV2 műsorstruktúrájába? Vannak esetleg saját ötletei?

Tulajdonosként természetes, hogy mindenre van rálátásom. Igyekszem azonban nem beleszólni az egyes szakterületekbe, a napi munkafolyamatokba, mert nagyon hiszek a csapatunkban. A TV2 az elmúlt néhány hónapban nézettségben, és gazdasági értelemben is nagyon sikeres. Mindezt nagy részben köszönheti annak, hogy egy felkészült és elhivatott csapatot tudhat magáénak. Én magam művészvilágban nőttem fel, és bár a szakmai területem a gazdasági- és a pénzügyi,alapvetően kreatív ember vagyok. Régóta dolgozom a médiában, sokat utazom. Éltem különböző országokban, követem a trendeket. Néha felmerül bennem, hogy megosszak kollégáimmal egy-egy ötletet, de elsősorban azt várom el, hogy a programming döntéseinket támogassák, és figyelembe vegyék az üzleti érdekeinket.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Az én szívemnek a csücske, az Ének Iskolája. 3 gyerekes anyukaként elfogult vagyok a gyerekeket érintő műsorokkal kapcsolatban. Fantasztikus látni azt a sok tehetséget és ígéretet, ami ezekben a fiatalokban van. Engem is hihetetlen módon inspirál, és úgy gondolom, hogy másokat is.

Állítólag közvetlen a kapcsolata a dolgozókkal. Honnan jött az ötlet, hogy tánccsoportot alapítson és vezessen?

Alapvetően közvetlen természetű vagyok, és nagyon hiszek az amerikai csapatszellemben, csapatépítésben. Nekem a TV2 olyan, mintha a negyedik gyerekem lenne, gondoskodni akarok róla és látni, amint szépen és sikeresen fejlődik. A TV2, de bármilyen más vállalat is kizárólag a benne lévő emberek által tudja elérni a céljait. Ha ők azt érzik, hogy meg vannak becsülve, ha ők jól érzik magukat, akkor az az eredményeken is látszik.

Tulajdonosként hogyan élte meg, hogy táncprodukcióval lépett fel a beosztottak előtt egy rendezvényen?

3 éves koromban kezdtem balettozni, mert anyukám táncosnő volt. 5 évesen kezdtem zongorázni és többször filmeztem gyerekként. A fél gyerekkoromat színpadi díszletek között töltöttem. Apám művészeti menedzsmenttel foglalkozott. Ezzel a háttérrel az ember nem fél színpadra állni, sőt! Imádom a felkészülést, ahogy a kollégákkal titokban jártunk a próbákra korán reggel, és terveztük meg az egész produkciót. Jó néha kilépni a hétköznapokból, és olyan dolgokat csinálni, ami teljesen más, mint a normál életünk.

Munkaköre megköveteli az elegáns megjelenést. Hogyan öltözködik otthon?

Nem tagadom, hogy fontos számomra az öltözködés. Szeretem a szép ruhákat, szeretem megtervezni, hogy minden kiegészítő passzoljon. Fontos egy adott öltözék kiválasztásakor a hangulatom is, és az is, hogy mit akarok képviselni, mit akarok mondani vele. Napközben általában nőies és nem unalmasan elegáns darabokat viselek és mindig magas sarkút, ami a méreteim miatt már-már kötelező. Otthon általában rövidnadrágot illetve pólót viselek, és még télen is mezítláb járok. Imádom a magassarkú cipőket, de azért estére már jólesik ledobni őket. Lapos cipőm nincs is, kivéve a futócipőimet.Ha elmegyünk valahová vacsorázni a családdal, akkor általában szeretek elegánsan felöltözni. Esti sétálgatások inkább csak nyaralások alkalmával jellemzőek ránk, viszont rendszeresen futunk együtt a férjemmel.Hétvégén én is hordok farmert. Melegítőben nem lehet látni, futóruhában azonban naponta.

Munkája nyilvánvalóan stresszes. Mivel vezeti le a feszültséget?

A stressznek is vannak fajtái. Az előrevivő, inspiráló feszültséget kifejezetten szeretem. Nagyon nagy a teherbírásom, fáradhatatlan vagyok. Számomra a távfutás és a zenehallgatás a leghatékonyabb feszültségoldók. Futás alatt végiggondolom a napom, és a mozgás hatására megindulnak azok a kémia folyamatok az agyban, ami a pozitív hozzáálláshoz segítenek.