Brighton

Ha eluntad Londont és egyéb angliai benyomásokra vágysz, esetleg nemcsak városnézni, hanem pihenni is szeretnél a ködös Albionban, akkor nem kérdés, merre vezet az út: irány Brighton!

Brighton Anglia legfelkapottabb tengeri üdülőhelye, s mivel mindössze 70 km-re van Londontól, olyan, mint a magyaroknak a Balaton. Ha jó idő van, akkor milliók indulnak ide, fürdőzni, kikapcsolódni, de sokan kifejezetten bulizni. Nyáron rengeteg progam, koncert, konferencia és persze kocsma van itt, de a leánybúcsúkat és legénybúcsúkat is gyakran szervezik ide. „Ami Brightonban történt, az Brightonban is marad.” Ez az elvi megfontolás.

Indiai palota Angliában

A település nagyon régi múltra tekint vissza, a hódító normannok már 1086-ben említik. Az igazi változást az 1700-as évek vége hozta a kis halászfalunak. Ekkor kezdett üdülőhellyé válni. Megjelentek a polgárházak, és az, hogy a régensherceg, a későbbi IV. György ideköltözött, sőt egy hatalmas palotát épített ide (Royal Pavilion), végképp felrajzolta a térképre Brightont. A Royal Pavilion egyébként az egyik legnagyobb látnivaló a városban. A hatalmas indiai stílusban épült palota meghökkentő látvány a viktoriános házak között. A kertje is csodálatos, külön élmény, ahogy a mókusok szemtelenül kunyerálnak az itt sétálóktól.

Amióta 1841-ben elért a vasút ide, azóta nagyon egyszerűen eljuthatunk a tengerpartra. Londonból és a környező repülőterekről mindenhonnan van közvetlen vonat és buszjárat a városba. Nem mindegy azonban, mikor utazunk! Jó tanács, hogy online előre foglalva, csúcsidőn kívül jóval olcsóbb az utazás, akár 5-6 ezer forintot is megspórolhatunk fejenként. A vonatút gyorsabb, a busz csúcsforgalomban nagyon lassan halad London elővárosaiban.

Hideg a tenger!

A város legnagyobb vonzereje a tengerpart. A viktoriánus korban épült móló, a híres Brighton Pier messze belenyúlik a tengerbe és tulajdonképpen egy hatalmas vidámpark, sok büfével. Kezdjük ezzel a városnézést! Hullámvasút, hajóhinta is van itt, a móló tövénél pedig egy óriáskerékről nézhetünk szét a vidéken, mindenképpen megéri. A hosszú tengerparti sétányon bicikliút is vezet. Büfé büfét követ, egy fish and chipset kóstoljunk meg valamelyikben! A hajnalban fogott halakból biztosan frisset fogunk kapni. Nyári hétvégéken hullámzik a tömeg, a part mentén sportpályák, kosárlapbda, pingpong, röplabda hívogatnak minket. Egy óriási játszótér is van itt, még ingyenes gyerekmedence is a kicsik rendelkezésére áll. A part egy részén este 6 után engedélyezett a grillezés. Boldog nyüzsgés támad ilyenkor és sűrű füstgomolyagok között sütik a halat, marhahúst, általában egyszer használatos (1 fontért kapható) barbecue készletekkel „dolgoznak”. Mi is kipróbálhatjuk, bár a ruhánk mindenképpen füstszagú lesz.

Sokan fürdenek a tengerben, de nekünk, magyaroknak a 16 fokos víz nagyon hideg. Meg lehet próbálni neoprénben (búvárruhában), de úgy sem garantált, hogy megússzuk a megfázást. A városban egyébként van uszoda, lóversenypálya, rengeteg tenisz- és golflehetőség. A gyerekek és felnőttek szinte bárhol fociznak. A város fölötti dombvonulat is kínálkozik a kirándulóknak, bringásoknak külön útvonalak vannak kijelölve. Onnan is szép kilátás nyílik minden irányban.

Buliváros

Az esték a nyári hétvégéken nagyon zsúfoltak, rengeteg kocsma és étterem mindenhol. Sok az élő zene és a parton is szerveznek koncerteket. A sporteseményeket óriáskivetítőn lehet nézni a móló tövében. Készüljünk fel arra, hogy az angol fiatalok nagyon sokat isznak. Hétköznapi látvány, hogy 16-17 éves lányok ájultan hevernek a járdán, vagy egymást vonszolják az utcán. A leánybúcsúk résztvevői is fokozzák ezt a hangulatot. Általában extrém öltözetben, szexuális kellékeket hurcolva részegednek le a tengerparton, hogy később Brighton belvárosában folytassák az ivást. A város amúgy az angol melegek egyik legkedveltebb központja is. Sok házon szivárványszínű zászló, sok homlokzaton viszont YMCA (Young Men’s Christian Association) felirat látható, mely a világméretű Keresztény Ifjúsági Szervezet nagy múltú tagszervezete.

Sokféle ember megfordul itt. Indiaiak, törökök, pakisztániak, oroszok, lengyelek. Sok magyar is van, még magyar üzletet is találtunk. De az árak miatt nem érdemes itt téliszalámit venni. Abból már beülhetünk egy jó steaket enni a belvárosban. Tegyük inkább azt! De semmiképpen ne angol bort igyunk hozzá!