Krakkó – Ahol jó magyarnak lenni

Ha olyan helyre akarunk menni a világban, ahol szeretik a magyarokat és lépten-nyomon ránk köszönnek a közös múlt emlékei, akkor Krakkónak vegyük az irányt! Lengyelország egykori fővárosa és az európai kultúra egyik fellegvára mindössze 6 órás autóút Budapestről, de busszal és vonattal is kényelmesen megközelíthető.

„Lengyel, magyar két jó barát…ˮ ez a mondás itt nem csak üres szó. Bárhol, bármikor kiderül, hogy Magyarországról jöttünk, mindig megkülönböztetett figyelem és kedvesség jár nekünk; sok helyen külön felhívják a figyelmünket a magyar vonatkozású emlékekre, vagy pár szót kipréselnek magukból magyarul. A kölcsönös barátság valamikor Nagy Lajos királynál kezdődött, aki Magyar Lajos néven lengyel király is volt. De még mélyebb nyomot hagyott a lengyelekben a király lánya, Hedvig (vagy lengyelül Jadwiga), aki a Jagelló Egyetem újraindításával örökre beírta magát a lengyel történelembe. Mivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a litvánok keresztény hitre térítésében, szentté is avatták.

Egyetem és tokaji

A Jagelló Egyetemre évszázadokon keresztül jártak a magyar diákok, akkoriban a két ország határos volt egymással. A krakkói belvárosban a mai napig áll a magyar kollégium épülete, ahol a magyar diákokat elszállásolták. A magyarok már akkor népszerűek voltak a városban, s a népszerűség egyik legfőbb oka a jó tokaji bor volt, amit a lengyelek is szívesen fogyasztottak. A korabeli források szerint a magyar diákok hangosak és szertelenek voltak: a magyar kollégiumban állandóan folyt a bor, szólt a zene. Az épületben egyébként ma is két kocsma üzemel, a hangulat nem sokat változott tehát az évszázadok alatt.

 

A Wawel vagy ezer éve uralja a vidéket, tekintélyes falai sok mindent túléltek már. Fotó: DeVisu Shutterstock.com

A Wawel vagy ezer éve uralja a vidéket, tekintélyes falai sok mindent túléltek már.
Fotó: De Visu Shutterstock.com

Sárkány és posztó

A város egyik jelképe egy mondabeli sárkány, melynek alakja felbukkan sok szuveníren is. A sárkány hatalmas bronzszobra, amely a folyó és a várdomb között áll, valódi tüzet okád: időnként lángcsóvák csapnak ki a száján a turisták nagy örömére. Ha gyerekkel vagyunk, mindenképpen nézzük meg! Krakkó legnagyobb látványossága kétségtelenül maga a vár. A Wawel vagy ezer éve uralja a vidéket, tekintélyes falai sok mindent túléltek már. A királyi palotát és a Waweli székesegyházat mindenképpen meg kell nézni. A székesegyház kriptájában találjuk Báthory István erdélyi fejedelem sírját is, aki tíz évig volt lengyel király. A másik nagy látványosság a középkori Posztócsarnok. A város főterén, a Piac téren áll és fedett vásárcsarnokként szolgál ma is. A mindig nyüzsgő főtér más nevezetességekkel is dicsekedhet. Itt áll a 14. századi Mária-templom, melynek két tornyát a város két külön céhe építette, ezért teljesen különböznek egymástól. (Balassi Bálint emléktábláját is megkereshetjük a Piac tér sarkán.) Sok itt a kiülős kávéház és étterem, érdemes bármelyiket kipróbálni.

Káposzta és bölényfű

S ha már étterem… A lengyel konyha kevésbé fűszeres és változatos, mint a magyar, de azért kellemes meglepetéseket is tartogat. Ha tehetjük, többféle dolgot is próbáljunk ki. Sok káposztát esznek és krumplit, de egész jó levesek is vannak (żurek), ami közel áll a mi ízlésünkhöz. Feltétlenül kóstoljuk meg a kis töltött tésztákból álló specialitást (pierogi), vagy a székelykáposztához hasonlítható kolbászos, füstölt húsos káposztát (bigos), amely nemzeti ételnek számít. Azért az ivásról se feledkezzünk meg! A bölényfűvel ízesített lengyel vodka, a żubróvka kötelező gyakorlat, mint ahogy a szintén bölényfűvel ízesített sör (żubr) is. Mindkettő minőségi ital, igazi különlegesség.

Kóstoljuk meg a kis töltött tésztákból álló specialitást (pierogi), vagy a felejthetetlen levest, a żureket!

Kóstoljuk meg a kis töltött tésztákból álló specialitást (pierogi), vagy a felejthetetlen levest, a żureket!

Külvárosok

Krakkónak jelentős zsidó lakossága volt a második világháború előtt. A nagy zsidónegyed, Kazimierz ma is igen impozáns. Itt állt Oscar Schindler híres gyára, amelyet a Schindler listája című moziban láthattunk. Ide is szerveznek látogatásokat. Világhírű a csaknem 500 éves Régi zsinagóga, melyben ma múzeum van. Ha időnk engedi, ne hagyjuk ki a wieliczkai sóbányát. Helyi busszal juthatunk el Wieliczkába, ahol meglátogathatjuk a IV. Béla lánya, Árpád-házi Szent Kinga által alapított 750 éves sóbányát, amely az UNESCO Világörökségi Listára egyik első helyszínként került fel. Életre szóló élmény lesz. A bányában természetesen megtaláljuk Szent Kinga sóból készült szobrát is, hogy itt is legyen magyar látnivaló… Lecsengetésként villamosozzunk ki Nova Hutába, ebbe a szocializmus idején épült ipari elővárosba, amely mára inkább egy nagy parkra emlékeztet, találunk itt egy tavat is, ahol a felnőttek sétálnak, közben a gyerekek fagylaltoznak. Üljünk le egy padra, és nézzük a hattyúkat!