Őszi töltött sütőtök

A szárított gombát áztassuk 2 dl forró vízben kb. 5 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.

Kanállal vájjunk ki a félbevágott tök hosszúkás részéből is egy keveset, amit szintén meg fogunk tölteni, ahogyan azt a részt is, ahonnan a magokat kikanalaztuk. A kivájt darabokat aprítsuk fel. Egy serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál olívaolajat és dinszteljük meg rajta a lilahagymát, fokhagymát pár perc alatt, majd adjuk hozzá a koriandert, chilit, rozmaringot, a felaprított tökhúst és aszalt paradicsomot. Pároljuk 5 percig, hogy megpuhuljon. Öntsük hozzá a gombát és az áztató vizet. Pároljuk még 2 percig, majd ízesítsük sóval, borssal. Adjuk hozzá a kuszkuszt és a diót, keverjük össze, aztán tömjük meg a keverékkel a tök két felét, majd fordítsuk egymásra és nyomjuk össze őket.

Dörzsöljük be a tök héját olívaolajjal, csomagoljuk alufóliába, tegyük egy tepsire és az előmelegített sütőben süssük kb. 1,5–2 órán keresztül, amíg a sütőtök megpuhul.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg sütőtök hosszában félbevágva, kimagozva
  • 1 kis marék szárított erdei gomba
  • 1 fej lilahagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 5 db aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 100 g kuszkusz
  • 2 ág friss rozmaring, levelei lecsipkedve és felaprítva
  • ¼ teáskanál chilipor
  • ¼ teáskanál őrölt koriandermag
  • ½ marék dió, felaprítva
  • olívaolaj
  • só, bors