Szeged – Kincs a Tisza partján

Pár éve, hogy rákaptam Szegedre… Munkából kifolyólag kellett lemennem egy motorcsónakversenyre és eldöntöttem, hogy pihenni is elmegyek. A véletlen úgy hozta, hogy legközelebb a Szegedi Ifjúsági Napokra, a SZIN-re voltam hivatalos és olyan valaki kísért el, aki Szegedre járt egyetemre. Essünk neki! Gondoltam. Ennél jobb lehetőség úgysem lesz!

Először is: Szeged az egyik legkellemesebb éghajlatú magyar város. Az ország leginkább napsütötte csücskében van, már-már mediterrán az időjárás. Másodszor is: gyönyörű a fekvése, a Tiszával, a hidakkal, a sok zölddel, igazán érdemes sétálgatni benne. Harmadszor: nagyon közel van Budapesthez. Az M5-ösön másfél óra alatt leérhetünk autóval.

Boci és szalámi

Kezdjük mindjárt a kulináris élvezetekkel! Látogassunk el a szalámimúzeumba! A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum nem túl nagy, de sokat megmutat a város történetéből és az itt élő emberek szorgos életéből. A múzeumban még szalámikóstolót és pirospaprikát is kapunk, úgyhogy mindenképpen megéri. Helyismerettel rendelkező ismerősöm szerint Szegeden az egyetemisták éttermeit érdemes áttanulmányozni, hiszen egyetemi város, s a helyi kultúrához ez is hozzátartozik. A legendás Boci Tejivó Étterem minden diák számára tájékozódási pont. A 24 órában nyitva tartó pincehelyiség a Somogyi utca– Zrínyi utca sarkán, pontosabban a Zrínyi u. 2.szám alatt található.  Az egyszerűség bája lengi körül. Rántott sajtot eszünk, hasábbal, tartárral, tejeskávét iszunk hozzá: rászolgált a hírnevére a hely. Sokan reggelizni járnak ide, van, akit a tejtermékek vonzanak. Mindig tömve van. Most is nehéz helyet találni, de gyorsan felszabadul egy sarok.

Jóllakottan állunk tovább a Romkertbe. Ez a kocsma és büfé a Tisza-parton, az egykori várfal megmaradt bástyájában tanyázik és tényleg romkert. Az épület maga is műemlék, s a kertben kőtárat rendeztek be. A középkori szobormaradványok, kőfaragványok egy fröccsel a kézben is megtekinthetőek. Itt ennyire komolyan veszik a fiatalság nevelését! A palacsintát is érdemes megkóstolni. Desszertnek jólesik a rántott sajt után. Innen már látszik a Tisza, itt indul a parti sétány. Szemben már dübörög a SZIN fesztivál zenéje, a parton jól öltözött helyiek sétálnak és rengeteg fiatal mindenhol. Bringával is sokan járnak.

Templomok és fesztivál

A városi múzeum impozáns épületében éppen egy fagylaltkiállítást lehet megnézni. A fagylaltkészítés mindig is érdekelt. Semmiképpen nem hagynánk ki! Innen átsétálunk a leghíresebb látnivalóhoz: a szegedi Dóm tér reneszánsz stílusban épült (igaz csak az 1920-as években) és a Fogadalmi templom is igazán nagyszabású. Minden nyáron itt rendezik a Szegedi Szabadtéri Játékokat, ami az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye. A falon megszólaló harangjáték figyelmeztet arra, hogy ideje továbbmennünk, mert sok a látnivaló.

Kellemes kertvárosi környezetben találjuk meg az 1900–1902-ben épült Új Zsinagógát, mely Magyarország második legnagyobb zsinagógája. Az óriási belső teret is megnézhetjük. A kívülről is hatalmas, 50 méter magas épület a szecesszió leple alatt mór-arab-bizánci jegyeket is visel. A kupolán még román-gótikus-barokk elemek is felbukkannak. Folytassuk a sétát az Alsóváros felé! Az idilli zöldövezetben található az 500 éves szegedi ferences templom és kolostor, amely az egyik legrégibb ilyen jellegű épületegyüttes Magyarországon. A gótikus és a barokk keveredik az épületben. A kertje ma is gyönyörű. A barátok a kezdetektől gyógynövényeket termesztenek itt, ma is lehet vásárolni kisebb kiszerelésekben. A csuhások gyógyító tevékenysége mentette meg a templomot a török korban, de a mai napig jönnek-mennek a szerzetesek a csodálatos épületegyüttes környékén.

A Tisza másik oldalán már dübörög a fesztivál. Arra vesszük az irányt! A SZIN nem olyan méregdrága, mint a legtöbb hazai rendezvény. Igaz, inkább magyar előadók lépnek fel, de évről évre egy-egy nagyobb külföldi név is felbukkan. A túlparton, Újszegeden zajlik a buli. A naplementében, az aranyló Tisza fölött szólal meg a Punnany Massiv halhatatlan slágere: Élvezd! És mi nagyon is élvezzük a szegedi tartózkodást….

Másnap, hogy kilazítsuk az este fáradalmait, ellátogatunk a híres (bocsánat: hírös) belvárosi műemlék fürdőépületbe, az Anna-fürdőbe, amit az itteniek csak Gőzfürdőnek hívnak. A neoreneszánsz stílusban épült fürdőt 1896-ban építették bécsi építészek tervei alapján. A víze pedig csodálatos: a gőzben a fáradtság eltűnik és csak a tökéletesség érzése marad. Igazi kincs ez a Szeged!