Három világ egy térségben

A Balaton nyugati csücske körül kószálva szinte lépésről lépésre új világokra bukkanunk. Nem kell keresnünk, csak nyitott szemmel járnunk.

Keszthely – a kultúra palettája

Egy kisváros, ami látnivalókból épült

A Balaton fővárosa – legalábbis erre a címre tart igényt Keszthely városa. Nem is alaptalanul. Huszonegyezer lakosával a tó körüli települések között az egyik legnépesebbnek számít, s látnivalókban, kulturális hagyományaiban messze túlszárnyal sok nagyobb várost az országban. A város ez utóbbi rangját a tizennyolcadik században alapozta meg a Festetics család. Az eredetileg a 18. században épült kastély egy szűk évszázaddal később nyerte el a múzeumba érkezők által ma is látható formáját. Itt az 1700-as, 1800-as évek főúri életmódjával is megismerkedhet a látogató. A festmények, szobrok, berendezési tárgyak, porcelán étkészletek, és az országban egyedülálló 80.000 kötetes könyvtár (a legrégebbi 1488-ból származik) érintetlenül vészelték át a háború utáni időket, így ez az egyetlen kastélymúzeum, ahol valóban a család által használt tárgyak töltik meg a termeket. A Keszthelyt felszabadító szovjet csapatok parancsnoka ugyanis befalaztatta a könyvtárat magában foglaló épületrészt, az odahordott műkincsekkel együtt.

A sétálóutcában a számos műemlék épület közül messziről kitűnik a közel háromszáz éves Goldmark-ház (a helyén már a középkorban kúria állt): az épületfrontok vonalát megtörve mélyen az úttestbe húzódik, jelezve az utca valamikori szélességét. Ennek a háznak az udvarán áll az 1780-as évekből származó zsinagóga, és 1830-ban ebben a házban született Goldmark Károly, az első magyar zeneszerző, aki később Bécsben a legünnepeltebb komponisták közé emelkedett. És ha más keszthelyi születésű hírességről esik szó: meg kell még említeni Kinizsi Pált, Szendrey Júliát és Básti Lajost.

Nehéz lenne összeszámolni, hogy műemléképületből, avagy múzeumból találunk többet a városban. A kastélymúzeumon kívül van itt vadászati, balatoni, mezőgazdasági, rádió és televízió, népviseletes baba, marcipán, zeneautomata és fonográf, kályha, veterán autómúzeum, meg egy lepke és egzotikus hüllőkiállítás. A várkertben pedig egy XII. századi körtemplom maradványa láthatók. Szinte egyik múzeumból a másikba, egyik látnivalótól a másikhoz szédülünk.

A barátságos kastély

Történelem és mai kényelem

Alig 16 kilométer távolságra a várostól aztán megtaláljuk nyugalmunkat. Az ezernél is kevesebb főt számláló Zalacsányban bukkanunk a kis kastélyra: a grandiózus keszthelyi csodával összehasonlítva meghatóan szerény épületre. Ám épp ez teszi annyira barátságossá. Valaha a Csányi, később a Batthyány család tulajdonában volt. Ma négycsillagos szállodaként üzemel.

Az épület homlokzati síkjából kiemelkedő, oszlopokkal három részre tagolt bejárati rizalit bukkan elő a kaputól a kastélyig vezető ösvényt szegélyező fák között. Amint a szökőkutat megkerülve közeledünk a boltíves bejárat felé, egyre többet tár fel magáról az épület: s evvel együtt egyre inkább érezzük az építtető szándékát, hogy bensőséges hangulatú rezidenciát hozzon létre családjának. Ezt az otthonias érzetet a mostani tulajdonosnak maradéktalanul sikerült átmentenie vendégei számára.

A Festetics kastély minden szempontból a korhoz ragaszkodó berendezésével szemben itt a huszonegyedik század kényelmi igényeit kiszolgáló megoldások keverednek a történelemmel. Minden szobához hatalmas fürdőszoba tartozik, a néhol modern, néhol antikizáló, néhol eredeti bútorok feltűnés nélkül illeszkednek a több száz éves falak közé. A kastély mögötti teraszra lépve a századforduló regényeiből ismert, monarchiabeli gyógyszállók hangulata tárul elénk: valódi társasági tér, ahol a szállóvendégek beszédbe elegyedhetnek egymással, barátságok szövődhetnek (azok számára, akik valóban szeretik e regényeket olvasni, még talán szerelmek is): valami közös van mindannyiukban. Talán az, hogy – legalábbis néhány napra – ebbe az egyedülálló környezetbe vetette őket a sors egy szinte ismeretlen faluban.

Akár a teraszon, akár a télikertben berendezett ebédlőben költjük el a bőséges étlapról kiválasztott ebédünket vagy vacsoránkat, bármely egyedülálló férfivendég látatlanul is megkérhetné a szakácsnő kezét pusztán a főztje után.

Bár minden fogás a gyomrunkat a lehető legkímélőbb módon készül, a wellness szolgáltatások segítenek megnyugtatni egészségcentrikus lelkiismeretünket. Fölösleges lenne a számtalan wellness-szálló milliónyi reklámjából már annyira ismert és természetesen itt is igénybe vehető szolgáltatásokat sorolni, ám a zalacsányi menüben kuriózumokat is találunk. Többek között: mézes masszázs, csokoládékrémes masszázs (e lélekre is ható kezelés hatása évezredek óta ismert), gyógynövényes testmasszázs (ötféle gyógynövényből összeállított olajjal), légzéskönnyítő masszázs, bőrfeszesítő masszázs, gyógyteás fürdő: akár citromfű-fahéj, akár borsmenta-rozmaring – mindegyik más-más hatással bír. A kültéri úszómedencét a mélyben fakadó melegvizes források táplálják, de van pezsgőfürdő is. Minigolf- és az országban kevésbé ismert footgolfpálya is található a hathektáros parkban, no meg teniszpálya. Aki nem tud még golfozni, azt itt megtanítják. Megjegyzendő, hogy a kastély közelében épül Magyarország első olyan 18 lukú golfpályája, amely nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas.

A park egy kissé távolabb eső területén vidáman berendezett, kedves, színes falfestésekkel díszített kétszintes kúria is várja vendégeit. Fehérre mázolt vidékies ebédlőgarnitúrájával a kis dél-francia szállodákat idézi.

Választhatunk hát a Monarchia irodalma és Henri Matisse festészete között – de mindenképp érdemes odalátogatni.

Egy három évszázada érintetlen terület

Vissza a természetbe!

Az Idrányi puszta bizonyítja, hogy mennyire változatos ez a vidék. Csupán néhány kilométernyi távolságra Zalacsánytól keletre találjuk a háromszáz éve érintetlen területet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként nem is lehet ide szállodát építeni, sőt levelet sem szabad letépni a fákról. Aludni azért lehet itt is – jurtában, és sátrat is szabad verni. Aki ide jön pihenni, annak meg kell barátkozni a nomád életmóddal. Ennek megfelelő programokban lesz részünk: említésre érdemes a gyerekeknek való lovas mesetábor. Az egyhetes üdülés egyebek között lovaglásból áll, aztán tábortűz mellett lovakról szóló meséket költenek, együtt sütik a vacsorát, kenyeret dagasztanak. A környéken nyaralók napközis formában is hozhatják ide gyerekeiket. A kis városi ficsúroknak feledhetetlen élményt nyújt a kényelmes életmódjuktól való elszakadás, már az első nap megszűnnek a magatartási problémák.  Nincs itt luxusvendéglő, aki betér – akár biciklitúra közben megéhezvén – választhat, hogy mit készítsenek el neki, a szeme láttára. Például kemencében sült csülköt. Aztán lovaskocsival lehet végigjárni a környék borospincéit.

A pusztán víz, villany nincs, esténként gyertyákkal, fáklyákkal világítunk. Van azonban kristálytiszta vizű artézi kút, és napkollektoros zuhany.

A negyvenhektárnyi területen egyetlen épület áll: egy modern rendezvényközpont. Itt minden megtalálható, ami esküvőkhöz, továbbképzésekhez és más összejövetelekhez szükséges.

Élhetünk azonban itt félnomád életet is. Ez esetben az ősmagyarok világából este átsétálunk Szigligetre, ahol a Puszta üzemeltetői szerződésben állnak egy panzióval. Mielőtt befekszünk a puha ágyba, a fürdőszobában leborotváljuk nagy bajuszunkat. Csak nőjön ki reggelig, mire visszatérünk.