A sütőtököt vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magokat, és süssük meg 180–200 0C fokon, kb. 45–60 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd kanalazzunk ki 2 bögrényi tökhúst.
A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót és a porcukrot. Adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és morzsoljuk el. Kanalanként adjuk hozzá a hideg vizet és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzunk labdát belőle, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30–40 percre.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban verjük habosra a tojásokat a nádcukorral. Adjuk hozzá a juharszirupot, vaníliát, szerecsendiót, fahéjat, gyömbért, majd a ricottát és a tejszínt. Keverjük jól össze és tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 180 0C fokra. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra és helyezzük a kivajazott 29-30 cm átmérőjű kerek formába. Ujjainkkal nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a forma oldalára is legalább 3 cm magasságban tapadjon. Villával szurkáljuk meg a tésztát, tegyünk rá sütőpapírt és babot nehezéknek és süssük „vakon” 15 percig, amíg halvány aranybarna lesz. Ekkor a babot, sütőpapírt levéve, süssük még 5 percig, amíg a tészta teljesen átsül. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Öntsük bele a sütőtökös krémet és süssük 180 0C fokon 15 percig, majd 170 0C fokon további 30–40 percig, amíg a közepébe szúrt kés vagy fogpiszkáló tisztán jön ki. Ha közben a széle elkezd nagyon barnulni, akkor tegyünk rá alufóliát, hogy ne piruljon tovább és süssük így a pitét.
Várjuk meg, amíg majdnem kihűl, szeletekre vágva tálaljuk. Házilag felvert tejszínhabbal koronázhatjuk meg a szeleteket!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 50 g zabliszt
- 170 g hideg vaj, kockákra vágva
- 4 evőkanál hideg víz
- 2 teáskanál nád porcukor
- ½ teáskanál só
Töltelékhez:
- 2 bögre sütőtök megsült húsa
- 1 bögre (kb. 200-250 g) ricotta
- ½ bögre tejszín
- 2 db bio tojás
- ⅓ bögre nádcukor
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál reszelt szerecsendió
- ¼ teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 250 ml-es. Ez a mennyiség egy 29-30 cm-es piteformába elegendő.)