Mediterrán mozaikvilág a kultúra fővárosában

Kulturális olvasztótégely, amely a Mecsek oldalára kúszik fel, csaknem mediterrán arénaként tekintve délre – határváros mindig és most is. Pécs ókeresztény, középkori és a török hódoltság idejében épült látnivalókkal, remek éttermekkel, múzeumokkal, koncertekkel várja az utazókat, sőt: a Mecsektől Szigetváron át a baranyai aprófalvakig számtalan kirándulási lehetőséget kínál a természetkedvelőknek.

A rómaiak Sopianae-ja a középkorban, majd a török hódoltság idején is virágzott. A mai Pécsett az ókori időszak egyik legfontosabb emléke a Cella Septichora ókeresztény temetője, de egy helyütt a középkori városfallal is találkozhatunk. A leginkább látványos örökséget azonban az oszmán törökök hagyták az utókorra. A „jól szabott” Európa és a színes-zajos Balkán közötti határváros igazi olvasztótégely, afféle mozaikvilág volt mindig is: nagyrészt a horvát, kisebb részben a sváb kultúra, a török és természetesen az 1009-ben Szent István által alapított püspökségnek köszönhetően a katolikus hatások máig hatóan beleépültek a mindennapokba.

Az erdei sétákon kívül a tévétorony is maradandó élményt nyújt, a több mint ötszáz méteres csúcs tetején ülő toronypresszó körpanorámás kilátójából az egész környéket belátni”

Az erdei sétákon kívül a tévétorony is maradandó élményt nyújt, a több mint ötszáz méteres csúcs
tetején ülő toronypresszó körpanorámás kilátójából az egész környéket belátni”

A Mecsek déli lankáin fekvő, csaknem mediterrán éghajlatú városban az oszmán emlékeket ha akarnánk, se tudnánk kikerülni. A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként teljesen megújított Széchenyi téren áll a Gázi Kászim pasa dzsámi, amely a török kiűzése óta katolikus templomként működik, belső restaurálása nemrég fejeződött be. Muszlim imahelyként működik a szintén felújított Jakováli Hasszán pasa dzsámi, amely két épület között bújik meg; de feltárva látható a Memi pasa fürdőjének romja is.

Érdemes ellátogatni az impozáns székesegyházba is, de mindenképp kihagyhatatlan a Zsolnay Kulturális Negyed: a helyreállított régi terekben és új, kortárs eszközökkel megformált épületekben a világhírű porcelánmanufaktúra állandó kiállítását is megtekinthetjük – amely Gyugyi László műgyűjtő adománya –, de a család- és gyártörténeti tárlatot és a neves „rózsaszín” porcelánokat is érdemes megnézni. A negyed számtalan időszaki kiállításnak, alkotóprogramnak és közösségi eseménynek, valamint remek koncerteknek is helyet ad. A közeli Kodály Központban pedig főképp a nagyszabású, hazai vagy külföldi sztárokat felvonultató hangversenyeket hallhatják az érdeklődők. Egyébként nagyjából akármikor látogatunk Pécsre, valamilyen fesztivált – zenei programokkal körített gasztro- vagy művészeti eseményt – mindig találunk a városban. A kiállítóhelyek közül pedig érdemes még meglátogatni a Csontváry Múzeumot, a Vasarely Múzeumot, a Modern Magyar Képtárat, vagy sétálni egyet a Barbakán parkjában, a székesegyház közelében.

Az utóbbi évek válságait, no meg az áruházépítéseket a belváros némileg megszenvedte: bizony vannak üres üzletek, de emellett remek éttermeket, kávézókat, bárokat, sörözőket találhatunk a tágabb központban, főleg a Széchenyi téren és a Király utcában, valamint vonzáskörzetükben. A hamisítatlan retróhangulatot árasztó, finom kávét kínáló Virág Cukrászda, vagy a Nappali Bár kissé romkocsmás, de dizájnos foteljai, a diákétterem-hangulatú Flekken és számos más izgalmas vendéglátóhely közül bátran választhatunk.

Az aktív pihenést kedvelők számára számtalan kirándulási lehetőség kínálkozik. Elsőként a Mecsek: az erdei sétákon kívül a tévétorony is maradandó élményt nyújt, hiszen a több mint ötszáz méteres csúcs tetején ülő torony presszójából és körpanorámás kilátójából nemcsak Pécs városát, de a környéket is belátni. A Zengő hegycsúcsánál van Pécsvárad, ahol ritkaságszámba menő látnivaló a 10. századi kápolna Géza fejedelem és István király idejéből, korabeli freskómaradványokkal. A vár, a romkert pedig a román, gótikus és reneszánsz kori monostor emlékeit őrzi. Szintén a közelben, Tüskésréten 2015 kora nyarán megnyílik egy vízisport-központ, az ez iránt érdeklődők így szintén megtalálhatják a számításukat majd. És ha mindez nem lenne elég, Abaligeten természetvédelmi terület és cseppkőbarlang denevérmúzeummal, Orfűn aquapark és malommúzeum várja a látogatókat.

Nagyrészt a horvát, kisebb részben a sváb kultúra, a török és természetesen a katolikus hatások máig hatóan beleépültek a város mindennapjaiba.

Nagyrészt a horvát, kisebb részben a sváb kultúra, a török és természetesen a katolikus hatások
máig hatóan beleépültek a város mindennapjaiba.

A tágabb vidéken a Baranya megyei aprófalvak lélekemelő csöndjében érdemes elmerülni. Az immáron híres Ördögkatlan Fesztivál helyszínein, Kisharsányon, Nagyharsányon, Palkonyán kívül számos kis településen bóklászhatunk a Dráva mentén. Felkereshetjük a méltán neves villányi borvidéket, ám a kevéssé marketingelt Siklós is megér egy kitérőt: itt szintén török emlékbe futhatunk, Malkocs bej helyreállított dzsámijába, a gyógyfürdőjében pedig kikapcsolódhatunk a kirándulás után. Ha már fürdés, akkor Harkány sem hagyható említés nélkül, méltán híres élményfürdője vonzó célpont. Szintén Pécstől nem messze található Szigetvár: a sikeres tévésorozat, a Kisváros forgatási helyszínén szintén a várat érdemes megnézni, ahol Szulejmán szultán meghalt az 1566-os, történelemkönyvekből is ismert ostrom során. Gyógyfürdője szintén ismert és népszerű hely.

A Duna partján pedig ott van Mohács, a legendás csata helyszíne, ahol a történelmi emlékhelyet tekinthetjük meg. A tágabb környéken található az ötven kilométerre, a Mecsek lábánál fekvő Bikal településen lévő Puchner Kastélyszálló, ahol marokkói fürdőház mellett többféle szobát kínálnak, így esküvői helyszínnek sem utolsó.