Sörtúra a hegyek között

Brno Morvaország fővárosa és a mai Csehország második legnagyobb városa. Fekvése gyönyörű, minden irányból hegyek veszik körül és bármilyen irányba is indulunk, sűrű erdőben kirándulhatunk hamarosan. Körülnézhetünk persze a helyi sörgyárban is, és ez sokkal helyénvalóbb lesz, hiszen Brno a sörfőzés egyik európai fellegvára, a sörkultúra világhírű központja.

Magyarok Brnóban

A történelmi Morvaország sokáig önálló állam volt és határos a Magyar Királysággal is, olyannyira, hogy Mátyás királyunk 1469-ben elfoglalta az országot és haláláig, 1490-ig a morvák uralkodója maradt. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy 1488-ban itt nyomtatták ki a Thuróczy-krónikát. Később is jártak erre magyarok: a Monarchiában előszeretettel tartottak fogva a brnói Spilberk várában magyar politikai foglyokat, itt raboskodott pl. Kazinczy Ferenc 1794-ben, de itt tartották fogva a magyar jakobinusokat is. A híres várbörtönnek olyan rossz híre volt, hogy az 1860-as években meg is szüntették. Múzeumként azonban most is látogatható. A várost időről időre újra elárasztják a magyarok – manapság egészen másféle okból, itt található ugyanis a brnói MotoGP pálya, ahol 1930 óta rendeznek motorversenyeket. A Cseh Nagydíj nagyon népszerű a magyar közönség körében is. Az 5 km-es, fordulatos pálya izgalmas versenyre kényszeríti a résztvevőket, a fenyőfákkal szegélyezett útvonal mindenhonnan jól belátható.

A Szent Péter és Pál-székesegyház, messze a város fölé magasodik és jellegzetes sziluettje mindenhonnan látható.

A Szent Péter és Pál-székesegyház, messze a város fölé magasodik és jellegzetes sziluettje mindenhonnan látható.

Sörömök

A brnói sörgyár több mint 750 éve látja el csodálatos innivalóval a környéken élőket. 1243-ban I. Vencel cseh király adott engedélyt a városnak sörfőzésre. Az itt készített sört 1872 óta nevezik Starobrnónak, azaz „Öreg Brnó”-nak. A gyárlátogatás nem drága, kifejezetten érdekes és természetesen többféle sört is megkóstolhatunk a gyár sörözőjében. A városban máshol is érdemes sört inni. Brnóban sok étteremnek van saját sörfőzdéje. A Pegas sör például igen finom, barna és világos változata is van. A helyi sörök közül a Drak sört is érdemes megkóstolni. A Drak sárkányt jelent és hamarosan megtudjuk, hol is található a híres brnói sárkány…

Brno a sörfőzés helyi központja

Brno a sörfőzés helyi központja

A brnói sárkány

A Régi Városháza kapuja alatt lóg egy óriási kitömött krokodil, amit állítólag Mátyás király kapott (még élve) egy török küldöttségtől, és miután kimúlt az állat, a városnak adományozta. A krokodilt gondosan preparálták, majd a városháza kapuja alatt fellógatták, hogy mindenki csodájára járhasson. Mivel az egyszerű brnóiak nem igazán voltak jártasak az állattanban, így gyorsan elkeresztelték az ismeretlen állatot sárkánynak (drak) és azóta is rajta maradt a név. Ez a motívum sok helyen felbukkan, a krokodil-sárkány a város egyik jelképe. A másik nagy büszkeségük a Szent Péter és Pál-székesegyház, ami messze a város fölé magasodik és jellegzetes sziluettje mindenhonnan látható. A XI. századi gótikus templom a 10 koronás érmén is ott díszeleg. A hasonlóan nevezetes Szent Jakab-templom lent a városban áll, s a helyi németek építették, bár a terepviszonyok miatt nem érzékeljük, de tornya még a Szent Péter és Pál-katedrálisnál is magasabb, 92 méter. Éles szemű megfigyelő észreveheti az épület külsején azt a kis ördögfigurát, mely a fenekét mutatja a rivális templom irányába. A XIII. századi gótikus épület tényleg szédítően nagyszabású.

Brno villamoshálózata nagyon jól szervezett

Brno villamoshálózata nagyon jól szervezett

Múmiák és Jókai

Brno talán legnépszerűbb látnivalója a Kapucinusok Szent Kereszt temploma: 1648–51 között épült ez a hátborzongató látványosság. Szellőzőnyílásainak rendszere megőrizte a szerzetesek kiszáradt földi maradványait, s összesen 153 múmiát őriznek itt, köztük városi urakat és Franz von der Tenck báró pandúrezredes tetemét is, aki a Spilberk vár börtönében raboskodott haláláig. Érdekesség, hogy Jókai Mór A két Trenk című regényében róla mintázta a „magyar Trenk”-et. A város amúgy több jó múzeummal rendelkezik, de sajnos a Néprajzi és a Régészeti Múzeumben csak csehül olvashatjuk a tájékoztató táblákat, ezért érdemes előzőleg felkészülni a látnivalókra. A Néprajzi Múzeum legjelentősebb lelete a 40 ezer éves termékenység istennőszobor, amelyet „morva ősanya” néven tisztelnek. A Régészeti Múzeum is izgalmas: itt a világ leghíresebb barlangfestményeinek a másolatai is megtalálhatóak. A gyerekek is élvezni fogják itt a látogatást, nemcsak azért, mert a város szélén egy gyönyörű parkban van, hanem azért is, mert egy dinoszaurusztojásokból és -csontokból álló játszótéren is játszhatnak a múzeum előtt. Persze ezek nem eredetiek! A Régészeti Múzeumhoz vezető villamosozás során megcsodálhatjuk a brnói Expo területét, amelyet gyönyörű art deco stílusban terveztek. A komplexum 1928-ban nyílt meg, és innentől kezdve a városban folyamatosan tartanak kiállításokat és vásárokat is. S ha már villamos… Brnó villamoshálózata nagyon jól szervezett, a járművek nagyon ízlésesek és kulturáltak, méltóak a 400.000-es városhoz. Érdemes csak úgy villamosozgatni, de akár egy nagy villamostúrát is szervezhetünk, mert több járat kimegy a Brnĕnská Přehradához, egy mesterségesen duzzasztott tóhoz, ahol csodás hajókirándulással zárhatjuk túránkat.