Charleston a toplista élén

Második legjobb városnak minősítette a világon a Condé Nast Traveler utazási magazin az észak-amerikai Charlestont, de nekünk sem kell szégyenkeznünk: Budapest megszerezte az előkelő harmadik helyezést, a rangsort egyébként Firenze vezeti. De maradjunk az Dél-Karolina második legnagyobb városánál, az Ashley folyó partján.

Jelen sorok szerzője nemrég járt Charleston városában, és csak alá tudja támasztani a fent nevezett összeállítás létjogosultságát. Dél-Karolina állam e tengerparti városa tényleg kitűnő hely. Mielőtt a részletekbe mennénk, feltétlenül meg kell említeni két fontos magyar vonatkozást.

Egyfelől Charlestonban halt hősi halált 1779-ben Fabriczy Kováts Mihály huszár ezredes, Kazimierz Pułaskival az Amerikai Lovasság alapítójával. A magyar ezredes hírét, nevét a charlestoni katonai iskola épületénél felállított emlékmű is őrzi. A karcagi születésű Fabriczy Kováts Mihályt egyébként George Washington javaslatára a kongresszus nevezte ki az első amerikai Pulaski Légió parancsnokló ezredesévé. Másfelől ugyancsak Charlestonban hunyt el 1911-ben Pulitzer József, világszerte ismert magyar születésű amerikai újságíró, kiadó.

Az Egyesült Államok legnagyobb tengerparti városaként elképesztő a gasztronómiai kínálat is

Amit kötelező tudni: Charlestont 1670-ben alapították Charlestown vagy Charles Towne néven az Ashley folyó partján, és 1680-ban költöztették a jelenlegi helyére (Oyster Point). Mai nevét 1783-ban kapta. Bár csak agglomerációval együtt 450 ezren lakják, nagyvárosnak számít észak-amerikai viszonylatban is. Amúgy ismert szent városként is, – The Holy City- számtalan templomtornyának tulajdoníthatóan. Egyike volt azon kevés városnak, akik a korai időkben vallási megbékélést hirdettek és adtak francia hugenottáknak.

Itt sosem havazik, így egész éven át közkedvelt a turisták körében

Charleston tehát a dél-keleti régió egyik legforgalmasabb tengerparti városa, nagyon közkedvelt turistahely. Kellemes, enyhe időjárásával, látványosságokkal, pálmafákkal, tengerparttal és golfpályákkal szinte mindenki megtalálhatja a neki kedvező időtöltést és szórakozást. A környék mindenképpen magas színvonalúnak mondható, és mivel itt sosem havazik, így egész éven át közkedvelt a turisták körében.

Hogy miben jobb itt, mint a világ bármely más pontja? Nos, a lista elég hosszú, feltétlenül meg kell nézni. Csak egy dolog, ami negatívum. Ezek pedig a forgalmi dugók. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a tömegközlekedés itt nem ismert, busz nincs. Mindenki autóval közlekedik, amit nehéz elképzelni, de tényleg így van.

A mindennapok hangulata átlagban jóval jobbnak mondható az itthoninál, s ezt mi másból szűrné le a városon „átszaladó” turista, mint a szembejövő arcokon. Az élet, a tévhittel szemben, nem politikamentes. A globális háborúk, az elnökválasztás körüli ceremóniák bizony meghatározzák a köznapok atmoszféráját. Ugyanakkor az életszínvonal mindenkeppen sokkal magasabbnak mondható ezen a környéken. Az Egyesült Államokban egyébként is magas a nívó, de itt ez jobban tükröződik a polgárokon. Az emberek általában kiegyensúlyozottnak és boldognak tűnnek, habár rengeteget dolgoznak. A hangulatot nyilván befolyásolja a felettébb kedvező éghajlat, egyébiránt pedig a tengerparton dolgozni olyan, mintha állandóan szabadságon lenne az ember.

Charleston, New Yorkhoz hasonlóan, abszolút európai település: több évszázados történelmi múlttal rendelkezik

Rengeteg a szabadtéri, a tengerparti és a vízi sport, felkapott a helyiek körében a kirándulás, a golf és az állandó vásárolgatás. Nagyon közkedvelt a barátokkal való időtöltés, amikor egymás házában, lakásában vagy pedig éttermekben és bárokban tengetik az időt beszélgetéssel, evéssel és ivással.

Az Egyesült Államok legnagyobb tengerparti városaként elképesztő a gasztronómiai kínálat is. A teljesség igénye nélkül javaslom az alábbi éttermeket tesztelni. Los Agaves Mexican restaurant, LongHorn Steakhouse, O’Charley’s.
Charleston, csak úgy mint New York, abszolút európai település. A több évszázados történelmi múlttal rendelkező város gyönyörű régi házait mindenképpen érdemes megtekinteni. Ajánlatos felkeresni a Charleston Museum-ot, amely a város történetét mutatja be, de meg kell nézni a South Carolina Aquarium-ot, ahol a legkülönfélébb vízi élőlényekkel találkozhatunk. De ha már Dél-Karolinában járunk, ruccanjunk ki az állam déli határához. Itt található a Hilton Head Island, amely South-Carolina ékkövének számít. Évente több tízezer turista keresi fel, hogy kipihenje fáradalmait az olyan fényűző szállodákban, mint a Hyatt vagy a Hilton.