Bárhonnan – A LogMeIn story

Az egyik legsikeresebb hazai indíttatású startupot 2003-ban alapította a magyar Bill Gatesnek tartott Anka Márton. Az alkalmazás segítségével bárhonnan elérhetjük számítógépünkön tárolt adatainkat az okos készülékünkről, és visszafelé. A New York-i tőzsdén is jegyzett cég központja Bostonban található, de a kutatásfejlesztés Szegeden és Budapesten folyik.

Anka Márton tizenkét éves kora óta számítógépfüggő. Ekkor kapta megy első Commodore Plus/4-esét, amin pár hónappal később már a Lakiteleki Takarékszövetkezetnek készített bérszámfejtő programot.

1998-ban alapította meg első vállalkozását, a  Hajnali Három Laboratóriumot (3am Labs), a zavarmentesen átprogramozott éjszakákat idézve. Az alapítás után nem sokkal hozta létre a később a LogMeIn alapjául is szolgáló RemotelyAnywhere programot, amivel bárhonnan elérhetjük a számítógépünket, anélkül hogy a tűzfalat meg kéne piszkálni, csupán internetkapcsolatra van szükségünk.

2003-ban Anka a volt főnökét, Michael Simont maga mellé véve tette le a cég üzleti alapjait. 2004-ben, a dot-com buborék kidurranásának árnyékában, több amerikai befektetőcégtől kaptak összesen 10 millió dollárnyi tőkét, aminek feltételeként települt ki a cég Bostonba. 2006-ban változtatták nevüket LogMeInre, és három évvel később már ezen a néven léptek ki a tőzsdére.

LogMeIn_office

A LogMeIn egy egyszerű ötleten alapuló, de díjnyertes megoldásokkal operáló program. Alapja, hogy a számítógépünk asztalához, az azon található programokhoz, fájlokhoz egy másik számítógéppel vagy okos eszközzel bárhonnan hozzáférhetünk és mások számára is hozzáférhetővé tehetjük. Így otthonról is könnyedén elérhetjük az irodai gépen tárolt dokumentumainkat, adatainkat, programjainkat,ilyenformán könnyedén végezhetünk távmunkát bármikor. De a LogMeIn segítségével a nagymama számítógépén is tudunk segíteni, néhány egyszerű gombnyomással bárhonnan, vagy a mi gépünket tudják megjavítani, amíg mi hátradőlve figyelünk.

Egy másik LogMeInhez tartozó szoftverrel egyszerűen tudunk létrehozni online konferenciákat anélkül, hogy az előadón kívül bárkinek bármit is le kéne töltenie. A Join.me programmal az asztalunkat a titkos kóddal meghívott megfigyelők számára láthatóvá tesszük, chatezhetünk velük, mikrofonon beszélgethetünk, vagy akár a LogMeInhez hasonlóan itt is átadhatjuk az irányítást. Így egy-egy hosszas meetinghez sem kell órákat utazni, hogy bemenjünk  az irodába. A Cubby nevű harmadik programmal szintén az irodán kívül tartózkodók munkája válik könnyebbé. Bármely mappánkat feltölthetjük egy felhőbe, így azok szabadon szerkeszthetővé, elérhetővé válnak. Így a csapatmunka a világ legtávolabbi pontjairól is egyidejű folyamattá válik, de akár filmjeinket, zenéinket is hozzáférhetővé tehetjük.

logmein_logo

Bár a cég központja Bostonban van, a kutatásfejlesztés Budapesten, az Andrássy úton folyik. A modern épület a Google munkahelyihez hasonlóan hatalmas kreatív tereket nyújt az ott dolgozóknak, nemcsak munkára, hanem a közösségi tevékenységekre, az ötletek szárnyalására, a szórakozásra és a sportolásra. A négyemeletes épületben két zuhanyzóval felszerelt biciklitároló, két konyha, biliárdasztal, csocsó, flipper, darts, X-box, hangszerek, panorámás tetőerkély, mindenhol elszórt babzsákok jutnak a 230 dolgozóra. De ha mégis bármiben hiányt szenvednének, akkor egy virtuális ötletdoboz is működik, ahová bedobhatják a terekkel, szükséglettekkel kapcsolatos észrevételeiket.

A LogMeIn a három legismertebb magyar startup közül a legöregebb – a Prezi 2009-ben, a Ustream 2007-ben indult. Alapítója és technikai vezetője, Anka Márton évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyar lista első felében, bár vagyona a folyamatos befektetései miatt változik, mégis őt hívják a magyar Bill Gatesnek, hiszen egy egyszerű ötletből épített számítástechnikai birodalmat. És mint a legnagyobbak, ő sem felejtette el szülőhazáját, Magyarország a LogMeIn szülőhelye és fejlődését biztosító bölcsője.