Okoska – Liber8

A Liber8 az egyik legújabb feltörekvő magyar startup, amely az elmúlt idők egyik legnagyobb őrületének, az „okoskiegészítőknek” a piacára akar betörni egyedi megoldásával: egy „okoskarkötővel”, amelynek üzemeltetéséhez nincs szükség kábelekre, gombokra, de ami legmeglepőbb még akkumulátorra sem, és ezzel az egyedi megoldással már most komoly sikereket értek el.

A tavalyi év egyik legmeghatározóbb technológiai előretörését az úgynevezett „okoskiegészítők” megjelenése és elterjedése jelentette, melyeknek legfőbb feladata, hogy megkönnyítsék az okostelefonunkkal való kommunikációt, illetve hogy leegyszerűsítsék a mindennapjainkat. Az egyre növekvő népszerűségnek köszönhetően, már mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kiegészítőt okostelefonjához: a sportoláshoz tervezett okostalpbetéttől kezdve, a minőségi anyagokból készült okosórán át már bármit választhat a vásárló. Egy magyar startup cégnek azonban sikerült ezen a telített piacon is valami egészen egyedit alkotnia.

A tago arc fantázianevű eszköz, elsőre egy akármilyen elegáns ékszerüzletben megvásárolható, minőségi anyagokból készült karperecnek tűnhet. Ez az egyszerűnek tűnő ékszer azonban többet tud, mint azt gondolnánk: bármikor kedvünkre változtathatjuk a mintáját, és ehhez nincs szükség másra, mint egy megfelelő chippel rendelkező okostelefonra. A karperecen megjeleníteni kívánt képet kiválaszthatjuk a szinkronizáláshoz szükséges applikációból, de akár egy általunk választott mintázatot is a csuklónkra varázsolhatunk a megfelelő változtatások után, persze ezt sem nekünk kell megtennünk, hiszen a már említett program ezt a munkát is elvégzi helyettünk. A szinkronizálás hasonlóan egyszerű, hiszen csak hozzá kell érintenünk a készüléket a karperechez, ami rögtön a hangulatunkhoz és személyiségünkhöz leginkább illő kiegészítővé változik.

tago_arcEhhez a csodához az eszköz pedig nem mást használ, mint az e-könyvekből már jól ismert E Ink technológiát. Ezekhez az eszközökhöz hasonlóan azonban itt is csak a fekete és a fehér szín megjelenítése lehetséges, többek között emiatt is van szükség az applikáción kívüli képek korrektúrájára. Azonban a színt is megjeleníteni képes testvéreivel szemben ennek a panelnek van egy rendkívül nagy előnye: csak a kijelzőn történő változások során van szüksége energiára, így az ilyen megjelenítővel ellátott készülékek akár már egy kisebb méretű akkumulátorral is képesek hetekig üzemelni. Felmerülhet azonban bennünk a kérdés: hogyan ígérhet a Liber8 korlátlan üzemidőt, amikor az e-tintának is szüksége van energiaforrásra?

Itt jön a képbe a magyar mérnökök leleménymenyessége: azt az igen csekély energiát, amire szüksége van, a karperec a telefonunktól képes megszerezni, azzal az érintéssel, amellyel a megjelenített mintázatot is megváltoztatjuk, hiszen – mint már fent említésre került – csak ez alatt az idő alatt van a készüléknek szüksége elektromosságra. A technológia hasonló, mint a vezeték nélküli töltésnél, csak itt éppen ellentétes az irány. Attól sem kell félnünk, hogy a telefonunk akkumulátorát teljesen lemeríti ez a művelet, mivel a tago arc-nak csak nagyon kevés feszültség kell a kijelző frissítéséhez.

A Liber8 fiatal mérnökökből és marketingesekből álló csapata még 2013-ban álmodta meg a kábel-, akkumulátor-, és gombmentes technológiát, azóta folyik a fejlesztés, az ezzel járó kiadásokat pedig a saját tőke mellett a startupok körében igen népszerű közösségi finanszírozással tudták fedezni. Az ötlet olyan népszerűnek bizonyult, hogy a szükséges összeg több mint kétszeresét sikerült összegyűjteni az interneten, ezzel biztosítva a jövőbeni tömeggyártáshoz szükséges feltételeket, amelyre az év végétől lehet számítani.
A Liber8 tago arc-ja a legtöbb okoskiegészítővel szemben nem rendelkezik valódi praktikus tudással, azonban ez az eszköz (annak ellenére, hogy fekete-fehér) olyan üde színfoltja lehet az öltözékünknek, amitől valóban egyedi megjelenést kölcsönözhetünk magunknak, és bár egyelőre nem kapható, a megjelenés után számíthatunk arra, hogy sok a technológiai újításokat követő, divat iránt érdeklődő vásárló fogja felfrissíteni ezzel a karkötővel a ruhatárát.