Reneszánsz időutazás és talán a legszebb kilátás a kanyargó Dunára

Ha egy kis időutazásra vágyunk, válasszuk Visegrádot! Legjobb, ha a palotajátékok idejére időzítjük látogatásunkat. De bármely hétköznap vagy hétvégén is ezeregy élményben lesz részünk a Dunakanyar páratlan panorámája mentén kirándulva.

A főváros felől érkezve a fenséges fekvésű városba, rögtön a városkapu után reneszánsz viseletbe öltözött férfi és nőalak tűnik fel egy étterem párkányán. Mintha visszamentünk volna az időben: a műemlékvédelem alatt álló épület kívül-belül reneszánsz hangulatot idéz, mindenütt boltívek, fa és kő, gobelinnel bevont székek, antikolt gyertyalámpák, az étlapon vadakból készült levesek, pástétomok, sültek. A teríték is a régi korokat idézi, kézműves cserépedények, a felszolgálók reneszánsz kosztümben. Ha szerencsénk van, élő lantzene kíséretében élvezhetjük azon lakomák hangulatát, amelyeket Mátyás király rendezett vendégei tiszteletére. Érdemes lehet ide visszatérni tehát, de előbb vegyük szemügyre a Királyi Palotát, melyet már Károly Róbert is lakott, palotává Nagy Lajos királyunk alakított, világhíressé pedig Mátyás tett! Hogy milyen lehetett Mátyás és Beatrix reneszánsz udvara? A korabeli pápai követ, Bartolomeo de Maraschi válasza erre: a „földi paradicsom” volt maga. E paradicsomi időket igyekeznek megidézni az idén májustól június elejéig megrendezendő Palotanapok. Elsősorban diákoknak ajánlják a sokfajta érdekes programot (királyi, lovagi, apród-, várnagy-, Salamon és Mátyás program), melyek majd mindegyikében szerepel lovagi torna is; van, amelyikben korabeli tánctanulás és íjászat is.

A Királyi Palota előkertjében fából faragott mesekert és foglalkoztató várja a játszani vágyókat. Egyenesen a Mátyás-mesék világába léphetnek be ők a veretes díszkapun át, melyet két hatalmas, magyar és török vitéz őriz a mesékben nem hívőktől. A Mátyás Király Múzeum Játszópark természetes anyagokból készült egyedi játékszerei megmozgatják minden érzékszervünket: a színek és hangok kavalkádja mellett minden helyszínhez más és más illatú növények vezetnek. Követhetjük az álruhás Mátyás királyt a birodalmát átszelő ösvényeken, megleshetjük vadas és madaras kertjét, a remetelakot és a kápolnát! Bolyonghatunk az útvesztőben, megmászhatjuk a tornyokat és Beatrix trónját. Utazhatunk sárkányszekéren és Mátyás hajóján, és megküzdhetünk az óriás forgó vitézzel.

A Királyi palotával nem érnek véget azonban Visegrád múltidéző látnivalói. Ha maradt bennünk még kíváncsiság, akkor irány a Salamon-torony és a Fellegvár! Az alsóvárat, melynek része volt a ma Salamon-torony néven ismert lakótorony, a hegytetőn található Fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze egykor. A hatszögletű, hatemeletes lakótorony a korszak hazai építészetében szinte egyedülálló, és ritkaságnak számít Közép-Európában is.

A műemlékvédelem alatt álló épület kívül-belül középkori hangulatot idéz.

A Dunakanyar talán legemblematikusabb látképe a Visegrád fölötti meredélyen magasodó Fellegvár, a „magyar akropolisz”. Termeiben vártörténeti kiállítások: fegyverek, páncélok, címerek, makettek. Az egyik teremben a koronázási ékszerek másolatát, a Panoptikumban pedig a híres királytalálkozó vacsorajelenetét láthatjuk. A legfőbb látnivaló azonban nem vitás, a várteraszról elénk táruló pazar kilátás! Már ez önmagában megéri a belépő árát: lábunk előtt hever a  Pilis, a Börzsöny, az őket kettészelő Dunával. A Dunakanyar minden oldalról más és más – feledhetetlen látvány. Ha el tudunk szakadni a csodálatos térhatástól, a külső és a belső várfal közti részen íjazhatunk, kalodában fotóztathatjuk magunkat és középkori csecsebecsék között válogathatunk. Alkalmanként még egy solymász bemutatót is elcsíphetünk.

Visegrád nemcsak történelmi nevezetességekben bővelkedik, de remek kirándulóhely is.

Egyszer unokanővéremmel és osztrák férjével sétálgattunk a Mogyoró-hegyen, aki felérvén a kikericsekkel telehintett dombtetőre, ahonnan hasonló kilátás nyílott a kanyarodó Dunára, felkiáltott: „Nem is tudtam, hogy ilyen csodálatos helyek is vannak Magyarországon!”. A Mogyoró-hegy ráadásul igazi családbarát kirándulóközpont is. Van itt minden egy szép napsütéses nap eltöltéséhez: erdei játszóterek, vadaskert gímszarvasokkal, vaddisznókkal, kecskék, lovak, táborozóhelyek, tanösvények, kopjafákkal borított rét és egy gyönyörű, gőtékkel, békákkal teli nádastó.

Másik lehetőség az Ördögmalom-vízesés és a Telgárthy-rét. A vízesés a tavaszi nagyobb vízállások idején különösen gyönyörű. A réten pedig sütögető- és pihenőhelyek, és egy erdei játszótér várja a gyerekeket. Bár számukra ennél is izgalmasabb játék a patakpart vadregényes kövein ugrabugrálni. A horgászok is találnak maguknak ínyencséget itt: az Ördögmalom étteremhez tartozó két pisztrángos tó egész évben horgászható.

S végül, a száguldás szerelmesei se maradnak hoppon, ha Visegrádra látogatnak el: van itt bobpálya, ahol idősek és fiatalok egy kicsit gyerekek lehetnek újra. S van egy Canopy pálya is, melynek lényege: hosszú és meredek kötélen végigcsúszni a lombok felett. Az első Canopy pálya, egy Costa Rica-i nemzeti parkban nyílt meg, és eredetileg az esőerdő kutatását segítette. Ennek adaptációja a visegrádi Fun Extrém Canopy. Azt mondják, adrenalinfokozó, szabadságot sugalló érzés száguldani a lombok felett. Pazar panoráma tárul a résztvevők elé. Mindaz, amit eddig láttunk: a Fellegvár romjai, a Dunakanyar szépséges hegyei.