Maléna nyomában Szicília keleti részén

A földközi-tengeri vidékek egyébként is sokszínű helyszínei között különleges, egyedülálló univerzum Szicília. A hegyekkel szabdalt szigeten ókori romokat éppúgy találni, mint kis falvakat és hangulatos városokat, kiváló strandokat és remek ételeket. Most a keleti részre kalauzoljuk el az olvasót.

Nem véletlen, hogy Giuseppe Tornatore, a neves olasz rendező több alkalommal forgatott szerelmi vallomással felérő filmeket Szicílián, a szülőföldjén. A Cinema Paradiso alkotója például a Maléna című remek mozijának történetét telt színekkel megfestett tablókon meséli el, amelyeken visszaköszön a sziget városainak magával ragadó képe. A napjainkban ötmillió lakosú, az ókorban hol a görögök, hol a föniciaiak, majd a rómaiak, később a bizánci, arab hódítók, aztán spanyolok kezére került Szicília különálló univerzum a sokszínű Földközi-tenger vidékén: minden hatás felfedezhető, a lakosok mégis teljesen átformáltak mindent a maguk képére.

Bár az Olaszországhoz tartozó sziget régiós székhelye Palermo, és a legfelkapottabb helyek is errefelé vannak, talán érdemes mégis a keleti résszel kezdeni az ismerkedést, inkább errefelé találjuk meg a hely szellemét.

Az utazó vagy a szárazföld felől, Messinánál lép a földjére, vagy repülőn Catania városába érkezik. Előbbi hangulatos, pálmasoros sétánnyal ékes város, A keresztapa című filmre utaló szuvenírekkel, utóbbi már egy kicsit „sűrűbb”, igazi dél-itáliai település. A reptér közel van a városhoz, de a sziget látnivalói viszonylag nagy távolságban vannak egymástól, érdemes hát autót bérelni. Ám készüljünk föl, a helyiek vezetési stílusa egészen meglepő időnként, viszont egy kis ráhangolódással a magyar sofőr is remekül elboldogulhat.

A város fekete lávakővel burkolt utcái – hiszen a közelben magasodik az Etna tűzhányó –, piacai, a komor hangulatú, de mégis életvidám Dóm tér az elefántos szökőkúttal mind felfedezésre hívnak: az „eltévedős” sétálás a legjobb módszer, mint olyan sok helyen.

Ha apartmant béreltünk, nyugodtan vásároljunk a Dóm térhez közeli utcákban szinte mindennap megtalálható piacokon zöldségeket, halat, utóbbi garantáltan friss. A szicíliai konyha egyébként is furcsa, voltaképpen „nyomokban olaszt is tartalmaz”: a görög, török, arab és spanyol hatások miatt az északi, vagy római konyhához képest fűszeresebb, és másféle alapanyagokat is használ.

De ízletes, a tengeri herkentyűs fekete tésztától kezdve a sáfrányos rizottón át a halételekig, és a hússal vagy sajttal töltött rizsgombócokig – arancini – bármit is választunk, nem foghatunk mellé. Aki az autóvezetésben bátor, nyugodtan ehet nutellás pizzát is: nem tévedés, van ilyen. Ahogy ugyanis egyre délebbre haladunk Itália földjén, egyre többet esznek a legendás mogyorókrémből. Cataniától északra van Taormina, érdemes felmenni a hegyen fekvő településre, ahonnan elképesztő panoráma tárul elénk. A nyüzsgő sétálóutca, a hatalmas ókori színház megtekintése után a város alatti strandokon pihenhetünk le.

Délre pedig Siracusa a kihagyhatatlan: Maléna is itt sétált át, a mészkőlapokkal burkolt, szintén mészkőből épült városházával, érseki palotával és a Dómmal szegélyezett főtéren. Persze a Könnyező Madonnát őrző szentély, a katakombák, a ma is használatban lévő ókori görög színház vagy az Apolló-templom is fontos látnivaló. Nem messze található Noto városkája, amely az UNESCO világörökségi listán is szerepel: a homokkő épületek java része a szicíliai barokk stílust mutatják, a hoszszúkás település remek kávézókkal, kis éttermekkel megér egy kitérőt. Kicsit nagyobb túra az Etna hegye, jól kiépített úton lehet felmenni egy parkolóhoz, ahonnan kabinos felvonó visz két és fél ezer méteres magasságig. Délebbre pedig, de még a sziget közepén az Enna nevezetű kisváros jelent kihagyhatatlan célpontot, feltehetően az egyik legrégebbi település a szigeten. A városka megkapó hangulatú – kis terekkel szabdalt szűk utcácskáival, az ódon házakkal, templomokkal, de fekvése teszi igazán kihagyhatatlanná: lélegzetelállító látványban lehet részünk, a kilátónál a várból!

Aki strandolni szeretne, már júniusban is megteheti – a július és augusztus nagyon forró –, de szeptember közepén is kellemes a tenger. Sok helyen kavicsos a part, azonban Cataniától délre egy hosszú majdnem fehér homokos strandfüzér található, fizetős és ingyenes részek váltják egymást, itt kellemesebb eltölteni az időt.

Egész Szicíliára jellemző, hogy a házak eléggé kopottak, az utazási portálokon és fórumokon ez rendre visszatérő panasz, a kissé szemetes utcák mellett. Mégis elvarázsoló a sziget hangulata, akárhol is járunk: ahogy például Nápolyban, itt is ez adja meg a dolgok lelkét. A helyiek nem ilyenekkel foglalkoznak, hanem élik az életüket. És hát ez a lényeg…