Programajánló – Április

KONCERT április 6. A38

Húszéves fennállását ünnepli a brit neoprogresszív rockcsapat, az Arena. Bár legutóbbi albumuk, a Pepper’s Ghost pont tíz éve jelent meg, rajongóik nem felejtették el őket. Turnéjuk budapesti állomása az A38 hajón lesz április 6-án.

KIÁLLÍTÁS április 9. MÜPA

Tízéves a Művészetek Palotája. Ehhez kapcsolódik az immár negyedik alkalommal meghirdetett fotó- és videopályázatuk. Az egyetemista és középiskolás diákok munkáiból összeállított kiállítás április 9-én nyílik.

FESZTIVÁL április 10–26. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Nyüzsgő tavasznak nézünk elébe. A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden nap több indokot ad rá, hogy ne maradjunk otthon. Koncert, színház, tánc, kiállítás – és a legnagyobb magyar és külföldi nevek. Néhány programot mi is kiemelünk az alábbiakban.

MOZI április 10–18. Uránia, Toldi, Puskin, Örökmozgó, A38

Az Uránia, Toldi, Puskin, Örökmozgó és az A38 ad otthont az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak április 10-től 18-ig. Átfogó képet kaphatunk a kortárs filmművészetről, hiszen a nagy nemzetközi fesztiválokról érkező filmek mellett távoli országok, kis stúdiók filmjei is láthatóak lesznek, talán először és utoljára.

KIÁLLÍTÁS április 10–12. Magyar Vasúttörténeti Park

Az Oldtimerek Hétvégéjén több mint 500 veterán ritkaságot állítanak ki a büszke gyűjtők a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Az akár 100 évesnél idősebb motorok és fakerekű autók seregét a Youngtimer kiállítás legendás csodáival egészíti ki a Magyar Közlekedési Múzeum, amely ezután 3 évre felújítás miatt bezár.

KIÁLLÍTÁS április 11–21. Ludwig Múzeum

„Fényképezte Zsigmond Vilmos” címmel nyílik válogatás a jelentős hollywoodi karriert befutó Oscar-díjas magyar operatőr fényképeiből. A negyvenes évektől napjainkig exponált képekből mintegy 150 eddig nemigen látott darabbal rukkol elő a Ludwig Múzeum a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

MOZI április 11. Papp László Budapest Sportaréna

A miskolci nehézipari egyetem hallgatóiból verbuválódott zenekar lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Nem kell bemutatkozniuk, a jubileumi koncertjüket adják „40 év rock” címmel. A nevük EDDA Művek, és április 11-én a legnagyobb rajongóikkal szeretnének együtt énekelni.

KIÁLLÍTÁS április 12. Magyar Nemzeti Galéria

Két nagy művész barátságára emlékezik a Magyar Nemzeti Galéria. Rippl-Rónai József és Aristide Maillol barátsága és egymásra gyakorolt hatása túlélte őket, és annyira fontos a művészettörténet szempontjából, hogy egy kiállítást is megért. De a tárlat április 12-én bezár, Maillol művei visszamennek Párizsba, és marad az emlékezés.

KONCERT április 15. MÜPA

David Sanborn az elmúlt három évtized egyik legnagyobb jazz-szaxofonosa. Pályáját kezdetben a chicagói blues inspirálta, de a mai napig nem nyugszik, hogy új és új stílusokban merüljön el. A hatszoros Grammy-díjas művész és bandája április 15-én 20:00-kor lép a Művészetek Palotája színpadára.

KONCERT április 16. és 17. Akvárium Klub

A tavasz egyik legfontosabb elektronikus zenei eseménye lesz, amikor Fritz Kalkbrenner dupla bulit ad az Akvárium Klubban 16-án és 17-én. A berlini éjszaka ura itthon is óriási népszerűségnek örvend, a jegyek rohamtempóban fogynak!

ELŐADÁS április 18. Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Ház 

„Szó és szaxofon” az est neve. A szó Esterházy Péteré, a szaxofon és annak szava Dés Jánosé. Különleges pillanat lesz ez. Ne felejtsük: ERöMŰVHÁZ, 18:00.

KIÁLLÍTÁS április 19. Mai Manó Ház

Sylvia Plachy magyar származású fotós 1956-ban disszidált Amerikába. Talán többen ismerjük itthon Adrien Brody színész édesanyjaként, mint elsőrangú fotósként. A Mai Manó Ház április 19-én záró „Mikor lesz holnap” című kiállítás képei után viszont ismerni fogjuk Sylviát, a fotóst – és Adrient, a fiút.

FESZTIVÁL április 20. MÜPA 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál talán legnagyobb művészét köszönthetjük Vladimir Ashkenazy személyében. A zseniális zongoraművész és világhírű karmester a kiváló Philharmonia Orchestra együttesét vezényli április 20-án este 19:30-kor a Művészetek Palotájában. Műsorukon Sibelius és Csajkovszkij népszerű művei szerepelnek.

FESZTIVÁL április 23–26. Millenáris

A könyv és az olvasás ünnepe minden évben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Több tízezer kötet, és több száz író mutatkozik be a világ minden tájáról. A Millenáris pavilonjai között minden évben mintegy hatvanezer olvasó tanúskodik róla, hogy a könyv az emberiség egyik legnagyobb találmánya.

FESZTIVÁL április 27–május 3. MÜPA

A Tánc Világnapjához (április 29.) igazodik a Nemzeti Táncszínház évente megrendezett fesztiválja, a Budapest Táncfesztivál. Ekkor kezdődnek a tavaszi bemutatók és a szakmai díjátadók. Az ünnepi napokat külföldi fellépők is megtisztelik.

KONCERT április 30. MÜPA

2012 óta az UNESCO jeles napjai közé tartozik a Nemzetközi Jazznap. Ennek budapesti eseményét második alkalommal rendezi meg a Művészetek Palotája április 30-án.