Vegyünk szigetet! Valóra vált álom

Az ingatlan a legbiztosabb, bárki számára elérhető, hosszú távú befektetés, ebben szinte mindenki egyetért. Most hogy az ingatlanárak a válság miatt még mindig alacsonyan mozognak, érdemes telket, házat vagy akár szigetet vásárolnunk. Igen, szigetet. Mert ami messziről a sztárok luxusának tűnik, nem is olyan elérhetetlen tétel, mint az átlagember gondolná. Már 9 millió forinttól miénk lehet egy vízzel körülvett, különbejáratú földdarab.

Ki ne álmodna arról, hogy a folyamatos rohanás és zajos mindennapok elől elmenekülve, ha csak egy pár hétre is a Bahamák homokos tengerpartjain elnyúlva, napszemüvegben szürcsölgessen koktélt egy kókuszból? Persze ezeknek a turista célpontoknak van egy nagy hátránya: mindenki, aki elől menekülni szeretnénk. Van azonban erre is megoldás: vásároljunk saját szigetet.
Egy ilyen befektetés természetesen nem csak a pihenni vágyóknak kiváló. A gazdasági válság utáni ingatlan árzuhanás a szigeteket is érintette, úgyhogy még most érdemes befektetni egy ilyen nem mindennapi birtokba. A legnagyobb ezzel foglalkozó amerikai oldalon (privateislandsonline.com) már 30.000 $-tól (kb. 9 millió forint) tudunk licitálni. Főleg USA-beli és kanadai szigeteket találhatunk az alsóbb árkategóriában, de 120 millió forint körül már a horvát tengerparton is lehet saját házzal felszerelt menedékünk. A legdrágább sziget itt 5 milliárdért van meghirdetve, persze ezért az árért egy saját repülőgép-leszálló pályával, generátorral és száz férőhelyes hotellel „felszerelt” álomszigetet tudhatunk magunkénak a Bahamákon.

Ha csupán Jules Verne regényein nevelkedett gyermekkori énünk álmait szeretnénk valóra váltani, akkor félmillió dollár körüli összegért már gyönyörű, vad szigeteket vásárolhatunk Kanada, és az Usa partjainál. Persze ezeken nincsen áram, víz, internet, itt valóban a civilizációtól távol, a természet lágy ölén tölthetjük hétvégéinket. A félmillió dollár feletti árkategóriában viszont már lakható, teljesen felszerelt házakban élvezhetjük a tenger morajlását, egy kávé mellett, a Karib-szigetek egyikén.

Egy sziget vásárlása körül, annak teljes elszigeteltsége miatt sok a papírmunka, probléma, hiszen egyetlen ország sem szeretné, ha napról napra új országok jönnének létre a partjainál. Több helyütt (Kanada, Olaszország) az államnak elővásárlási joga van egy-egy a piacra kerülő tételre, amivel gyakran élnek is, hogy azután ezeket a területeket környezetvédelmi csoportoknak adományozzák, vagy nemzeti parkokhoz csatolják. Kínában például csak bérelni lehet maximum 50 évre, míg Dubaiban még építenek is eladásra. Kisszínes: a világot ábrázoló mesterséges szigetcsoport Görögországát Pamela Anderson birtokolja!
Egy másik probléma Óceániában, és az Indiai-óceánon kínált szigeteknél azok alacsony fekvése lehet. A folyamatos tengerszint-emelkedés következtében ezek jó része már száz éven belül örökre eltűnhet, így ezeket is gyakran áron alul szerezhetjük meg. Ugyanezeken a területeken találkozhatunk még a környező szigeteken élő, szabadon evező-halászó őslakosokkal, akik bár eleinte ellenségesek lehetnek, ha eleget teszünk hagyományaik követeléseinek, családtagként vezetnek be az elzárt világok rejtett titkaiba.
Egy sziget megvásárlásával a világ egyik legkisebb és talán legelitebb körébe léphetünk be, amit sztárok, cégvezetők, befektetők, uralkodók és iparmágnások alkotnak. Céline Dion Québec partjainál, Mel Gibson a Fidzsi-szigetek egyikén, Bear Grylls Walesben míg Beyoncé Jay Z-vel a Bahamákon nyaralhat – Johnny Depp, Nicolas Cage és David Copperfield szomszédságában.

Egy sziget vásárlása a huszonegyedik századra már nem csupán távoli álom. Igaz, ahhoz hogy egy paradicsomban éljünk, szükségünk lesz pár kiegészítő eszközre, hajóra, generátorra, és a sarki boltba sem lehet csak úgy leugrani, mindent nekünk kell házhoz szállítanunk. De aki igazán szeretné néhány napra mindentől távol érezni magát, és gyönyörű környezetben kipihenni a mindennapok rohanását, annak ennél jobb lehetősége nem akadhat.