Nőkre szabott gondolatok

Emóciók, kontrasztok és fiatalos üdeség jellemzi a THEFOUR tervezőcsapatot, akiknek eszük ágában sincs idealizált nőkre szabni a ruháikat. Gálvölgyi Anett, Kormos Zsófi és Miovác Marci alkotta trió számára a kényelem és a hordhatóság elengedhetetlen, a természetesség pedig alapkövetelmény. A THEFOUR világába Marcin keresztül kaptunk betekintést.

A divatvilágban inkább egyéni alkotókról vagy tervezőpárosról lehet hallani. Ti miért szerveződtetek három fős csapattá?

Hármunk közös története 2008-ban kezdődött, amikor a MOME textil szakának első évében összebarátkoztunk. Hamar rájöttünk, hogy hasonlóan gondolkodunk a tervezést illetően, és tele vagyunk ambíciókkal. Gyakornoki pozíciókat vállaltunk, közösen indultunk szakmai pályázatokon, majd alkalmazott tervezőként dolgoztunk. 2011-ben, a Párizsban eltöltött tanulmányi ösztöndíjunk után létrehoztuk az első közös kollekciónkat, és megalakult a mai formájában a THEFOUR.

thefour

Közösen kreatívabb a munka, de hogyan egyeztetitek egyéni elképzeléseiteket egy-egy kollekcióban?

Az új tervek első megbeszélésein mindhárman szabadjára engedjük a fantáziánkat, a fő irányt együtt határozzuk meg, legtöbbször olyan egyetértésben, hogy ötletelés közben egymás mondatait fejezzük be. Mikor már a mintadarabok tervezése és a gyártásra való előkészítés folyik, felosztjuk a kollekciót magunk között az alapján, hogy ki, miben a legerősebb: Anett a táskákra, Zsófi és én pedig a ruhadarabokra koncentrálunk. A közös gondolatokból így olyan termékek jöhetnek létre, melyek hármunk szaktudásának legjavát hordozzák magukban.

Galambszürke, púderrózsaszín, fekete és fehér – ez jellemzi leginkább a tavaszi–nyári kollekció színvilágát. Mi alapján választotok?

Kísérletezünk a színekkel, hogy milyen emocionális hatást váltanak ki. Mostani kollekciónkat az ideiglenes eufória érzése ihlette; Las Vegas, Dubaj és Disneyland világa. Az élénk pasztell tónusok például az önfeledtséget és a magabiztosságot szimbolizálják. A ruhák az ötvenes és a kilencvenes évek sziluettjeit keverik, miközben modern szabásvonalak teszik karakteressé a legtermészetesebb alapanyagokat. Volt már kizárólag fekete-fehér kollekciónk is, de távol áll tőlünk a monokróm világ.

thefour_ss15_lookbook_01

A látottak alapján, természetes alapanyagokat használtok…

Valóban, mert az első és legfontosabb szempont, hogy a vásárlóink mindig kényelmesen érezzék magukat a készülő termékekben. Fontosnak tartjuk a kísérletezést, ezért modern, technológiai textilekkel is kombinálunk, de csak annyiban, hogy soha ne menjen a hordhatóság rovására. A kollekciók mind nagyon frissen reflektálnak az aktuális korszellemre, miközben karakteresen vegyítik a sportos és elegáns elemeket.  Egy kollekción belül szeretünk tradicionális és formabontóan új megoldásokat bemutatni. A kontrasztból adódó izgalom, valamilyen formában mindig jelen van a termékeinkben.

Légiesség és letisztultság árad a THEFOUR-ruhákból. Honnan merítetek ihletet?

Érdeklődő és elemző típusok vagyunk, emiatt az inspirálódás nálunk egy folyamatos állapot. Ösztönöz bennünket a problémák megoldása, a környezetünk megértése.

thefour_ss15_lookbook_03

Mennyire befolyásolják a munkáitokat nemzetközi trendek?

Figyelembe vesszük őket, de nem mindig iránymutatásként. Nagy odafigyelést igényel, hogy tájékozottak legyünk az aktuális folyamatokról, és el tudjuk helyezni magunkat a világban. Az aktuális trendek általában arra sarkallnak minket, hogy azokból rögtön az arra következőkre következtessünk.

Milyen nőkre szabtátok a THEFOUR ruhákat?

Olyan ambiciózus nőknek tervezünk, akik kedvelik a vizuális / pop / magas kultúra valamelyik területét és fontos számukra, hogy ruhatárukban is teret kapjon a modern design. Nem azonosulnak megszokott nőideálokkal, divathullámmal. A döntéseik tudatában élnek.

thefour_ss15_lookbook_13

Ilyenek a hazai vásárlók is?

Tapasztalataink szerint nyitottak és kíváncsiak is a designer ruhákra, viszont nagyobb részük még nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen vásároljon is tőlük.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? 

Nagyok. (Nevet.) A viccet félretéve, mindhárman merünk nagyokat álmodni, és ezt tanácsoljuk mindenkinek. Megéri!