Grillezett répás-sajtos szendvics répazöld pestóval

Azt hiszem, végre kiálthatunk egy nagyot: ITT A TAVAAAAASZ! Ez a szendvics friss tavaszi répából készült, és különlegessége, hogy a zsenge zöldjét nem dobtam ki, hanem hasznosítottam, és finom pesto szószt készítettem belőle, amivel megkentem a kenyérszeleteket.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 nagy csokor tavaszi répa (zöldjével együtt!)
  • 3 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • ¼ bögre olívaolaj + egy kevés a répákhoz
  • 1 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 150 g Cheddar vagy valamilyen kemény sajt, vékony szeletekre vágva
  • 4-6 szelet jó minőségű kovászos kenyér (teljes kiörlésű, tönköly, rozs stb.)
  • kevés vaj a kenyerek megkenéséhez
  • só, bors
  • (A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. A répákat tisztítsuk meg és vágjuk le a zöldjüket. Egészben tegyük egy tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és süssük, grillezzük kb. 20-25 percig, amíg hólyagosak lesznek és elkezdenek egy kicsit barnulni.

Közben a megmosott répazöldet tegyük konyhai aprítógépbe, öntsük hozzá az olívaolajat, a citromlevet, adjuk hozzá a fokhagymát és dolgoztassuk a gépet addig, amíg sima pesto szószt kapunk. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.

A kenyérszeletek egyik oldalát kenjük meg vajjal, majd a répazöld pestóval, tegyünk rá sajtszeleteket és a grillezett répából néhány darabot (ha a répák túl hosszúak, akkor vágjuk félbe), majd újra néhány szelet sajt, aztán fedjük be egy másik szelet kenyérrel. Az így kapott szendvicseket jól nyomkodjuk össze, és mindkét oldalukon pirítsuk barnára felforrósított száraz teflonserpenyőben.

Tálaláskor vágjuk félbe, már csak a látvány miatt is…

zizikalandjai.com