A kutya egye meg!

Az egyre „okosabbá” váló telefonok „forradalmában” hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan hagyományos eszközökről, mint például a videókamera, hiszen a közép- és prémium kategóriás telefonok nem csak minőségi fotókat, de hasonlóan jó mozgókép anyagot is könnyedén rögzítenek. Ám bármennyire is szépek ezek a felvételek, a minőségük inkább a félprofi szintre próbál felkapaszkodni, így pedig egyértelműen egy hatalmas rést hagytak ezen a piacon. Ezt a likat igyekszi a többi között betömni a Sony Action Cam termékcsaládja, amelyből ezúttal a HDR–AS200VR-t és a hozzá tartozó távvezérlőt szíjaztuk magunkra és a kutyánkra.

Miután a boltban kicsengettük Live-View Remote Kit-ért a megfelelő – ár-érték arányban nézve teljesen korrekt – pénzösszeget, egy gusztusos, állított téglalap alakú dobozt kapunk, amely három részből áll. Egy ütésálló plasztik üveg alatt találjuk átlátszó „védőköntösében” magát a kamerát. Alatta található az óraként karunkra szíjazható távirányító, illetőleg a doboz aljában vannak eldugva a kütyükhöz járó tartozékok (akkumulátor, USB-kábel, leírás stb.). A pakk egyetlen esszenciális dologban szenved hiányt, ez pedig a kamerába illeszthető SD-kártya.

A kicsomagolás után a készülék bekapcsolásához lényegében csak le kell pattintanunk a kamera hátsó fertályán lévő fedőt és bepattintanunk a helyére az akkumulátort (valamint, ha van, akkor ide kerül az SD-kártya is). Érdemes megjegyezni, hogy a masinának gyakorlatilag alig van súlya, kis költői túlzással jellemezhetjük pehelykönnyűnek is. Full HD kameránkat a jobb oldalán megbúvó funkciógombbal tudjuk „felébreszteni”. Egy pillanatra tegyük félre a készüléket, és a tépőzáras szíj segítségével rögzítsük csuklónkon a wifis távvezérlőt, ami gyakorlatilag pár pillanat alatt összeszinkronizálja magát az Action Cammel. A kijelzőn könnyedén figyelemmel követhetjük a kameránk optikája által látható eseményeket; pár gombnyomással pedig váltogathatjuk a felvételi módokat.

Apropó objektív! A 170°-os ultraszéles ZEISS Tessar® optika egészen különleges látószöget biztosít számunkra, amely elsősorban panorámaképek készítésénél jelenthet óriási pluszt. A kamerába épített Exmor R® CMOS-érzékelő 50MB/s sebességű felvételt és praktikus képstabilizálást biztosít, így a gyors eseményeket is könnyeden, egyenletesen rögzíthetjük. Ha pedig már a felvételnél tartunk, akkor megemlítendő, hogy wifi kapcsolattal és a USTREAM weboldal segítségével élőben közvetíthetjük felvételünket az interneten.

Szokták azt mondani, hogy a puding próbája az evés, a HDR–AS200VR Action Camé legyen tehát a bevetés. (A kamerát mindenekelőtt természetesen belehelyeztük a formára öntött, átlátszó tokjába, így gyakorlatilag egy ütés-, por- és 5 méterig vízálló eszközünk van.) Elsőként egy terepbiciklis sport-ember cangájának vázára – egészen pontosan az első kerék mellé – szereltük fel a kütyüt, majd a március derekán megérkezett tavaszi időben hajtottunk ki a sárfoltokkal gazdagon tarkított fenyvesbe. Az ugratások és a sárdagasztás eredményeként egy gyors, akadásmentes, ugyanakkor lélegzetelállító felvételt kaptunk, a kamerának pedig csakugyan semmi baja nem lett. Második alkalommal a kamerát egy magyar vizsla hámjára erősítettük rá, így mentünk vele kirándulni. Futtattuk, engedtük garázdálkodni, sőt még a barátaival játszani (például a fűben hemperegni) is. Mindezek mellett az már csak hab volt a tortán, hogy miközben a távvezérlőn keresztül néztük vissza a felvételeket, a szemtelen eb elcsente ölünkből a kamerát; gyakorlatilag a szájába vette és úgy rohangált fel s alá. A visszajátszott videónak a látványvilágon kívül másik nagy tanulsága, hogy a gyártó által reklámozott szélzajcsökkentés tökéletesen működött, így valóban valósághűen hallhattuk a vizsla rohangászás közbeni lihegését, míg a futás révén keletkezett huzat hangja egyáltalán nem volt zavaró.

Ezek után nyugodt szívvel leírható, hogy mindent összevetve a Sony HDR–AS200VR Action Camje egy felettébb izgalmas kütyü lett, amit a mai posztolásról és megosztásról szóló világunkban biztosan „kajálni” fog a fiatal, és a kalandra vágyó idősebb generáció is. Személy szerint már alig várom, hogy a metál zenét játszó barátom gitárjára ráerősíthessem a masinát…