Minőségi „rágcsáló”

Próteusz a görög mitológia ismert figurája, a tenger egyik istensége. Apjának, a hamar haragra gerjedő Poszeidónnak szinte valamennyi tulajdonságát örökölte: idős, több gyermeke van és számtalan gyámoltja (például a fókák), illetőleg képes bármilyen alakot magára ölteni. Nos, a Logitech G502 Proteus Core nevű egerében az ókori isten újfent „reinkarnálódott”, mégpedig nem is akárhogyan…

Hála a fekete-azúrkék (avagy stílusosan tengerkék) színkombinációnak, a kütyü impozáns dobozát könnyedén ki lehet szúrni a boltok polcain. Az „ínycsiklandozó” külcsín után a kicsomagoláskor enyhe csalódással szemlélhetjük a minimalista belső dizájnt.

Magán az egéren kívül egy sci-fibe illő kis doboz búvik meg itt, amelyben a plusz súlyok találhatóak. Ezeket a Logitech a múltban már korábbi termékeinél is bevetette, így újdonságról nem beszélhetünk. Öt darab 3,6 grammos súllyal tehetjük a számunkra legideálisabbá újdonsült egerünk súlyát, illetőleg így az egyensúlyát is könnyedén állíthatjuk. A hardvert konyhai mérlegre téve a digitális kijelző 121 grammot mutat, ezt a számot pedig a már említett plusz „betoldásokkal” egészen 139 grammig növelhetjük. A takaró elemeket pár pöcök és egy mágnes rögzíti a helyére. Ez a megoldás nem feltétlenül felhasználóbarát, ám vigasztaljon minket, hogy pár állítás után már nem kell többet szétszednünk a Próteuszt, amelynek a lelke egy 32 bites ARM processzor.

A „gémerek”, illetőleg az egeret a munkájuk során gyakorta kattintgató felhasználók számára nagy könnyebbséget jelent a 200 és 12 000 dpi között hangolható érzékelő, amely akár játék közben is könnyedén állítható. Ez a hangolás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szenzort az aktuális felülethez lehet kalibrálni, így ugyanolyan hatékonysággal használható az eszköz egérpadon és például asztallapon is. Így kihozható az egérből az adott helyen elérhető maximum.

Próteusz „testfelületén” mindösszesen 11 mechanikus gomb található, amelyek mindegyike programozható, sőt, ha akarjuk, három profilba el is tárolhatjuk beállításainkat. Az egyes gombok könnyedén megkülönböztethetőek és használat közben egy kis gyakorlat után el is különíthetőek egymástól. Véletlenül alig-alig nyomtam meg bármelyiket is, mert a nyomáspontjuk kifogástalanul funkcionál. Leginkább használt gombjaink egyenként nagyjából 20 millió kattintásra vannak hitelesítve. Szót kell még ejteni a kettős üzemgörgőről, amely bár első pillantásra instabilnak tűnik, közel sem az. A kettős üzemmódban használható (normál és gyors) „kerék” nagyon hasznos lehet majd az FPS-játékokat űző felhasználóknak. A két funkció közötti váltást segítő gomb a görgő alatt kapott helyett, és egyáltalán nincs útban.

Az egér matt felületei gumival vannak bevonva. Oldalt csúszásmentes felület található, amitől szinte sosem esik ki az ember kezéből az eszköz. Tesztünk során egyszer sem „sikerült” ilyen módon elejteni. A csúszótalp teflonból készült, és most kapaszkodjanak meg: 250 kilométer használati garanciával bír. A talp annyira jól beválik, hogy még textil egérpadon is akadálymentesen siklik.

Végezetül meg kell még említeni a vezetéket is, amely egy cipőfűzőhöz hasonlatos, puha, illetőleg hajlékony; gyakorlatilag olyan, mintha vezeték nélküli eszközt szorítanánk a markunkban. A „cipőpertli” végén egy USB 2.0-ás csatlakozó található, ami az egér borsos árát tekintve meglepő módon nem aranyozott…

Mindent összevetve egy minőségi és szinte minden hibát nélkülöző kütyüt vihetünk haza a boltból, ha a pénztárnál leszurkoljuk érte a borsos – nagyjából húszezer forinttól induló – pénzösszeget.