Titkos torony Kőbánya szívében

Ki hinné, hogy Kőbányán, Budapest X. kerületének egy dombján valaha virágzott a szőlőkultúra. A 18. században az Óhegy többféle megélhetést is biztosított a helyiek számára: a szőlőskertek, présházak és őrkunyhók mellett már kőfejtő is működött ezen a területen. A jó minőségű, agyagos talaj áldás volt az itt letelepülteknek: akinek szőlője volt, az bányával is bírt, és fordítva.

A virágzó mezőgazdaság és ipar miatt fontossá vált terület hívta létre a Csősztornyot, ami a mai napig is áll, túlélve a 48-as szabadságharcot, a két világháborút, és az összes rendszer- és vezetőváltással járó újabb és újabb elképzeléseket.

Az Óhegy legmagasabb pontján Pest város vezetése kezdeményezésére épült meg a Csősztorony, hogy elejét vegye a kőbányai szőlőskertek fosztogatásának. Zofahl Lőrinc építész tervei alapján, az akkoriban tekintélyes összegnek számító összegből, 2.200 forintból Brein Ferenc építőmester vezetésével 1844-ben készült el a ma országos védettségű emlék. A két alkotó, az akkor divatos klasszicizmussal határozottan szembefordulva, gótikus elemeket is kevert a tervrajzokba, így az eredmény a magyar romantikus építészet egyik legszebb emléke.

csosztorony

Az építmény fénykorában minden szerdán az emeleten ülésezett a szőlőbirtokosok választmánya, a csősz pedig az alagsorban lakott. Ma már szerencsére nem a tolvajok elleni védekezésre használják, épp ellenkezőleg, ez a tündéri kis zug éttermet is rejt magában, a Csősztorony képe pedig Kőbánya címerében is szerepel. Ezzel is jelezve, hogy a kerület egy kiemelten különleges épületéről van szó.

A kilátóként is működő, nyeregtetővel fedett őrházhoz karcsú összekötő taggal kapcsolódik az aszimmetrikusan elhelyezett, négyzet alaprajzú épület, innen indul a ragyogóan szép torony lépcsőzete. A lépcsősor mentén elegáns vaskorlát fut végig, az emeleti helyiség bejárati ajtaját gazdag fafaragások ékesítik.

Az pedig külön dicséri a mai környezet kialakítását felügyelők művészeti érzékét, hogy a Kőér, Harmat és Gitár utca kereszteződésében álló, figyelemreméltó, romantikus tornyos ház közvetlen látótere is tökéletesen harmonizál vele: a közeli körforgalom kialakításánál boroshordókkal dekorálták a középen elterülő kis dombocskát.

Az egykori szőlőskertek és téglagyárak emlékét őrzi a Csősztorony az Óhegy szívében, érdemes egyszer elnézni arrafelé, felmenni a toronyba, persze, miután vendégül láttak minket a Csősztorony Bisztróban!