Programajánló – Július

FESZTIVÁL július 2–augusztus 3. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál

Kellemes zenés esték a Vajdahunyadvár udvarán. A Budapest Klezmer Bandtől a romantikus szerzőkön át a cigányzenéig esténként más-más hangulatba kerülhetünk, sőt, lesz még Budapest Bár, tangó, ütős- és harmonikazene is.

KONCERT július 4. Lindsey Stirling, Papp László Budapest Sportaréna

Olyan fiatal hegedűvirtuózról van szó, aki minden műfajban egyaránt otthonos: a klasszikus zenében, a hip-hopban, a dubstepben, a népzenében. Igazi show-műsort produkál koncertjein: hegedülés közben szinte akrobatikus mutatványokkal szórakoztatja a nézőket. Most először láthatja a magyar közönség.

KONCERT július 5. Milwaukee Ifjúsági Szimfonikus Zenekar

Henry Miller szerint Milwaukee az Egyesült Államok legunalmasabb városa. Miller idejében valóban nem volt még olyan színházi és zenei kultúra a Közép-Nyugaton, de ma már Amerika-szerte híres fiatalokból álló zenekaruk, melyet most a Müpában hallhat a főváros közönsége.

KONCERT július 7. Wu-Tang Clan

Csak a kettes villamosra kel fölpattannunk, és hipp-hopp, megérkezünk a Budapest Parkhoz. Ott pedig a hip-hop legmenőbb bandáját láthatjuk. Nemcsak a színpadon ugrálnak, hanem a világ városai között is, és szerencsénkre most Budapesten landolnak. S hoznak magukkal mindent, ami oly jellemző saját városukra, New Yorkra.

KIÁLLÍTÁS július 10–szept. 13. Szentpétervári neo-akadémizmus

A helyszín: Ludwig Múzeum. Az irányzat a Szovjetunió bukása után indult útjára, s ez nem véletlen. Vizsgálják ugyanis a klasszicizmus, historizmus esztétikai értékeit, melyet a huszadik századi diktatúrák eltorzítottak. Követői a hedonizmustól és érzékiségtől áthatottan szemlélik a szépség fogalmát, ezeken keresztül térnek vissza a művészettörténet különböző formáihoz. A szabad szellemű művészeti akadémia mára az 1992 utáni Oroszország jelképévé vált. A kiállítás pontos keresztmetszetet ad a mai orosz művészet immáron világszerte csodált irányzatáról.

KIÁLLÍTÁS július 12-ig élclapok, karikatúrák  

Magyarországon az illusztrált sajtó első példányaiban jelentek meg karikatúrák. Az Országos Széchényi Könyvtárban látható kiállítás az élclapok (később: vicclapok) történetét járja végig. Jellegzetességük, hogy a kezdetektől azonnal reagáltak a politikai helyzetre, társadalmi viszonyokra. A legismertebb lapok címe mindenki számára ismert: Borsszem Jankó, Bolond Miksa, Ludas Matyi. Természetes, hogy mindig érezni a szerkesztő politikai beállítottságát, kezdve a legelsővel, az 1848-as forradalom idején megjelent Charivari (Dongó) című élclappal. A kiállítás látogatója a humoron keresztül tanulmányozhatja az elmúlt több mint 150 év magyar történelmét.

KONCERT július 22. Cannibal Corpse a Barba Negrában

A Barba Negra a Rákóczi híd budai oldalán található. Itt a könnyűzenei szerelmesei  bármely műfajban megtalálhatják, amire vágynak, nemcsak zenében, de italban is, kocsmáról lévén szó. A Cannibal Corpse most visszatér Budapestre. Kicsit ijesztően néznek ki (már nevük is sokat jelent: kannibál holttest), de nagyszerűen zenélnek.

VERSENY július 26. Forma1 Magyar Nagydíj

Aki a sok fület bódító zenehallgatás után kikapcsolódásra vágyik, élőben hallgathatja a Forma1-es autók bömbölését. (Füldugót feltétlenül vigyünk magunkkal!) Harmincadszor rendezik meg a Hungaroringen, érdekessége, hogy az első Forma1-es pálya volt a vasfüggöny mögött, mely annak idején bekerült a versenynaptárba.