Budapest jó formában

Private banking – a köznyelv a tehetősebbek családi bankáraként nevezi az ezzel foglalkozó pénzembereket, sokan pedig még nem is hallottak még ilyesmiről. Nos, Kállay András, az Erste Private Banking igazgatója, jóformán amióta kijött az egyetem padjából, ezzel foglalkozik. Nem is akárhogyan: a Euromoney rangos nemzetközi üzleti-pénzügyi magazin szerint Magyarországon az általa vezetett Erste Private Banking az egyik legjobb.

Pénzügyi-stratégiai titkairól bizonyára hiába faggatnánk, de azt elárulhatja, mivel tartja formában magát az ehhez szükséges fittséghez, energikussághoz. Hogyan telik egy napja?

Három fiam közül kettőt én viszek reggel az óvodába, ez már önmagában meglehetősen energikus indítás, utána vagy külső tárgyaláson kezdek, de gyakoribb, hogy a banki központban, vagy a budai Private Banking lokációban lévő irodában indul a nap. Meglehetősen sok a belső megbeszélés a bank egyéb területeivel vagy a bécsi kollégákkal, illetve a saját csapatommal. Ami kimozdít fizikailag és szellemileg, hogy a kapcsolat jellegéből fakadóan folyamatosan vannak ügyféltárgyalásaim, az ügyfélkutatásokon kívül itt kapom a legtöbb közvetlen ügyfélvisszajelzést, amely nélkül minden stratégia vagy a bécsi központban megálmodott irány csak elmélet maradna. Ha pedig sportról beszélünk, főleg a fiaim – heti néhány délutáni – úszóedzéseikor próbálom a hiányzó mozgást bepótolni.

Luxemburgban is tanult. Milyen volt onnan hazajönni Budapestre? Hogyan látja ezt a várost?

Luxemburgban nagyon sokat el lehet lesni a globális Private Banking iparág trendjeiről, illetve ami még fontosabb, az ügyfélkiszolgálás egy olyan szintjére lehet rálátást kapni, amely nagyon jó alap a közép-európai működéshez is. Emellett képtelen lennék ott élni, egy egészen furcsa hely, ami 10 óra körül bezár, ahová az ott dolgozók nagy része a környező országokból „jár be”. Furcsa lehet, hogy tőzsgyökeres budaiként mondom, de nagyon provinciális város. Budapest viszont nagyon jó formáját mutatja mostanában, mind lakókörnyezet, infrastruktúra, kulturális és ma már egyértelműen kulináris oldalról is.

Jól ismerheti a budapesti jómódúak világát. Beszélhetünk még „úri budai” vagy „vállalkozó kedvű pesti” ügyfélről?

Az ügyfeleink nagy része a budapesti drágább lokációkban él, kisebb része az agglomerációban, illetőleg a drágább pesti kerületekben. A külső (Bécs, Balaton, budai elővárosok) és a belső (budai kedvelt prémium lakókörzetek) könnyű megközelíthetősége miatt került a budapesti központunk a MOM közelébe. Nagyon vegyes a kép az ügyfelek lakhelyét tekintve – sok vidéki ügyfelünk például fenntart budai vagy belvárosi lakóhelyet is, kétlaki életet élő magyar vagy külföldi ügyfeleink egy része is ugyanide tér vissza külföldi lakóhelyéről. Mivel ügyfeleink egy része már adja át a stafétabotot a következő generációnak, a balatoni vagy külföldi üdülőhelyen lévő rezidenciának is egyre nagyobb szerepe van az ügyfelek életében.

Hetvenmillió forint az alsó határ ahhoz, hogy valaki privatebanking-ügyfél legyen. Nagy pénz, de sok családnak van ekkora vagyona lakásban, autóban, nyaralóban. Lehetnek ügyfelek a jövőben azok, akik ma még elérhetetlennek látják a „családi bankár” alkalmazását?

Jelenleg az Erste Private Bankingnél minimum 70 M Ft-nak megfelelő, közép/hosszú távon elérhető, bankban elhelyezett likvid vagyon a belépési limit. A csak nálunk kezelt átlagvagyon családonként közel 150 M Ft, ehhez jönnek még hozzá az egyéb hazai és külföldi szolgáltatónál tartott likvid, ingatlanban vagy cégben tartott illikvid vagyonelemek. Hirtelen minimum 100-200 M Ft-nál, átlagosan már 1 M EUR fölötti összegeknél járunk. Összességében max. 15–20 ezer család tudja teljesíteni a fenti minimum követelményeket. A gazdaság növekedési üteme, leegyszerűsítve, hogy milyen mértékben gazdagodnak a családok, jelentősen befolyásolja a potenciális ügyfelek számát a következő évtizedekben. Ehhez jön még hozzá a rendszerváltás óta az első jelentősebb öröklési, generációváltási, cégeladási hullám, amely növelheti ezt a potenciált. Egy alkalmazotti státuszban lévő szűk vezetői réteg számára az adókulcsok szintje határozza meg leginkább a vagyonnövekedést. És itt van még az ingatlanokhoz való hozzáállás kérdése – amennyiben csökkenne a jelenleg extrém magasan lévő saját tulajdonú ingatlanok aránya, ez önmagában komoly pénzeket hozna az iparágba. Szerencsés csillagállás esetén közép/hosszú távon egy jelentősebb számú új belépő növekedéssel is lehet számolni, de rövid távon erre nem látok esélyt.

Az Ön cége támogatja a Magyar Dragon Szövetséget, a vitorlás sportot. Lehetséges a hasonlóság a vitorlázás és a banki filozófia között?

A Dragon csaknem 100 éves hagyománnyal bíró, meglehetősen drága hajó, mi pedig egy közel 200 éves bankcsoport, kiemelt ügyfelek kezelésére létrehozott csapata vagyunk. Nagyon természetesen találtuk meg a közös értékeket: a versenyszellemet, a magas minőségi standardek alapján történő munkát, a sikert, a régóta együtt dolgozó menedzsmentet és csapatot. A fent említettek alapján a Dragon Osztály északi parti bázisai és ügyfeleink természetes nyaralóhelyei is erősítik egymást. A 2010-es Európa Bajnokság és a számtalan hazai verseny sikeres megrendezésére mi is nagyon büszkék vagyunk.

Támogatják a kortárs művészetet is. Önnek van kedvence? Netán néz-e „szakmai ártalommal” egy-egy műalkotásra: na, ez jó befektetés volna…

A budapesti központunk ügyfélterében negyedéves rotációban mutatjuk be 8-10 vezető hazai kortárs galéria tematikusan összeállított anyagait, művészeit. Évente így közel 1000 családhoz jutnak el az élmények, ebből jó pár kapcsolatfelvétel, később egyedi üzlet vagy kortárs portfolió-építés indult el. A kortárs művészetbe való befektetést egyre többen kezdik üzleti befektetésként kezelni, de például egy bérbeadásra szánt prémium lokációjú ingatlanhoz képest itt még mindig dominál az érzelmi alapú hozzáállás, és ez így van rendjén. Sok nagy nevű kedvencem van (Szűcs, Nádler, Bukta), de a még képzőn tanulók közül a legjobb érzés találni valami nekem tetszőt.

Sok Kállayról derült ki, hogy híres elődei voltak. Ön tud-e ilyenről a felmenői között?

Szerteágazó a családfa, és mivel meglehetősen régre nyúlik vissza, sok jelentős pozíciót betöltő közeli, távoli rokonról tudok. A leginkább szakmába vágó Kállay Béni, aki a Monarchia közös pénzügyminisztere volt 1882-től.