Mindenkinek jár egy saját őrszem

Az utóbbi évek hazai kriminalisztikai adataiból kiugróan magas szám esik a fiatalkorúak és az egyedülálló hölgyek ellen elkövetett bűncselekményekre. Természetesen nem lehet minden, veszélyben lévő személy mellé rendőrt állítani, de szerencsére akadnak „okos” megoldások. Ilyen például a Private Sentinel személyvédelmi mobilapplikáció. A Magyarországon fejlesztett alkalmazás tulajdonosa, a Private Sentinel egyik társalapítója, Bartal Csaba segít megismerni az applikációt.

Honnan jött az applikáció ötlete?

Hosszú évek óta fejlesztünk okoseszközökre tartalmakat, elsősorban történelem témakörben. A 2012-es és 2013-as, nagy port kavart hazai kriminalisztikai események hatására döntöttünk úgy a társammal, Takács Barnabással, hogy kifejlesztünk egy személyvédelmi applikációt. Nem egy egyszerű pánikgombra gondoltunk, amiből van tíz egyforma, hanem jól átgondolt, funkcionálisan hatékony megoldásra, hogy valódi segítséget nyújthassunk vészhelyzet esetén. Mindketten friss apukák vagyunk, és különösen érzékenyen érint bennünket, ha egy fiatal esik áldozatául bűncselekménynek. Ma már a legtöbb fiatal zsebében ott lapul egy okostelefon, mindenki rendszeresen a közösségi oldalakon bóklászik. Mi ezt a közösséget szeretnénk jól felhasználni és alkalmazni: akinek ott van a telefonján a Private Sentinel alkalmazás, az sokkal gyorsabban juthat segítséghez.

Hogyan működik a rendszer?

Ha valaki bajba kerül, az alkalmazás elindításával egy időben 3 SMS-t, 10 emailt küldünk ki előre beállított személyeknek. Egyedülálló módon, a bajba jutott személy Facebook, Twitter és Google+ oldalain is megjelenik egy automatikus üzenet arról, hogy az illetőnek sürgős segítségre van szüksége. Ezt differenciáljuk: hívhat rendőrt, mentőt, tűzoltót. A világon elsőként a Private Sentinellel lehet terrorcselekményt jelezni: ekkor arról szólnak az üzenetek, hogy aki csak teheti, kerülje el a környéket. Illetve a rendőrségnek is fontos információ ahhoz, hogy ne egy biciklis járőrt küldjenek a helyszínre, hanem a megfelelő egységet.

Miért bízhat abban a bajba jutott, hogy gyorsabban segítséghez jut?

A kriminalisztikai esetek szenvedő alanyai többnyire azért válnak áldozatokká, mert senki nem tudja róluk: hol vannak, milyen bajba kerültek, mire van szükségük… Aki a Private Sentinel alkalmazással riaszt, arról egyszerre tudjuk mindezt. Ráadásul különlegessége az applikácónak az a tulajdonsága, hogy a riasztásokról a bajba jutotthoz legközelebb található Sentinelek is értesítést kapnak. Ezek azok a felhasználók, akiknek a telefonján szintén megtalálható a Private Sentinel. Ezek az őrszemek – mivel közvetlen közelében vannak az eseményeknek – sokkal gyorsabban és hatékonyabban közbe tudnak avatkozni. Ami akár életet is menthet.

Kik a partnereik?

Magyarországon önkormányzatok, egyetemek, biztosítók álltak mellénk. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája kiemelt partnerünk, így minden magyar egyetemista egy éven át ingyen hozzájuthat az alkalmazáshoz. A magyarországi kampányunk október 31-éig tart, és ezen időszak alatt bárki ingyen letöltheti az alkalmazást. Az a célunk, hogy ott legyünk minden családban, közösségben. Hogy minél többen vigyázhassunk egymásra.