Mindig ugyanazt keresed

A kánikulák nyara után kezdjük egy kéknyelűvel, egy ősi magyar szőlőfajtával, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek és termesztenek ma is. Aztán következzen egy rozé, a Gál pincészetből. És kicsit már az őszben lépegetve előbb egy Dúzsi shirazt kóstolunk, végül ellátogatunk Villány egyik legértékesebb dűlőjébe, az Ördögárokba, majd kinyitunk egy Günzer Tamás pincéjéből érkezett díjnyertes merlot.

A Csendes Dűlő Szőlőbirtokot 2012-ben vette át a legfiatalabb generáció. Molnár Júlia Dóra az akkori szüret után döntött úgy, hogy beleveti magát a borkészítés világába. A Balaton-felvidéki Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú, vulkanikus alapkőzet felett lévő szőlőterület több mint 40 éve van a család birtokában. Azt a kéknyelűt kóstoltuk, amivel 2013-ban aranyérmet szerzett a Badacsonyi Borvidék XII. Kéknyelű Borversenyén. Ennek a szőlőfajtának Badacsony az otthona, igazi hungaricum. Mint általában a belőle készült bor, a poharunkban lévő is halvány citrom színű. Főleg fehér húsú gyümölcsök, citrusok és virágok illata köszön vissza a pohárból, plusz egy kis fűszeres jelleg. Végül nagyi almakompótjára emlékeztető illat érkezik, de a bor annyira badacsonyi, hogy nem hiányozhat belőle a vulkanikus kőzetből nyert mineralitás sem. A végén pedig nagyon szépen támasztják alá a testet a harmonikus savak. Ezt a bort az Onyxban és a Costesben is kipróbálhatjátok.

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet nagyon erős a reduktív borokban. Ami a poharunkban van, nem más, mint egy 2014-es kékfrankos rozé. Epres-málnás ropogós tuttifrutti. Kétféle rozé van. Az egyik ilyen könnyed, légies, a másik pedig sillerbe hajló, nagyobb testű, nyári „üdítőital”. No, ez az első kategóriába tartozik, könnyű-nyári-női szoknya, ami fellebben olykor. Lehet ugyan bele szódát tölteni, fröccsöt készíteni belőle, de igazából csak kánikulában, mert önmagában is jól iható, az alkoholja alulról súrolja a 12-t. Gálné Dignisz Éva, a 2013-as Év Bortermelője nagyon ért ehhez a reduktív, elsősorban az illatokra építő stílushoz. Nem véletlen, hogy 2014-ben az Országos Rozé Borversenyen aranyéremmel jutalmazták, és a Magyarország Legjobb Újbora címet is bezsebelte. Sőt, a Külügyminisztérium 2015-ös borválogatásában is szerepel. Budán, a Szent Gellért téren található a Palack borbár, itt meg is kóstolhatjátok.

El kell árulnom valamit. A shiraz a kedvenc vörösborom, és ha ebből a fajtából készített bort kóstolok, akkor mindig elfogultabb vagyok. A 2012-es Dúzsi Tamás szekszárdi shiraz nagyon érdekes likőrösséggel nyit. Különösen meleg évjáratban készült a bor, ez érződik is rajta, inkább mediterrán jellegű, nem a savak dominálnak benne, hanem egyfajta melegség. Nagyon fűszeres és tanninos, de ez utóbbi nem zavar, mert egy kerek korty lesz a vége. A Divino borbárban úgy este 10 után kérném ki, előbb semmiképpen.

Akárhányszor járunk Villányban, mindig feltekerünk vagy felautózunk az Ördögárokba. Mindenkinek meg akarom mutatni nyáron és télen egyaránt Villány egyik ikonikus dűlőjét. Nyáron a katlan hősége érleli ott a szőlőket – mondhatni ördögi meleg van. És most ebből a katlanból itt pörög a poharunkban Günzer Tamás merlot-ja. És nemcsak azért csodálatos ez a 2012-es bor, mert a Prestige Reserve-n Medaillon d’Or díjat kapott, hanem azért, mert a cabernet franc mellett megmutatja, hogy a merlot-t sem kell leírni, házasítani, ugyanis önálló identitás. Vörös gyümölcsök csokoládés-vaníliás jegyekkel kísérve, valamint nagy alkohol. Vigyázni kell vele a magas alkohol miatt, de vadhúsokkal párosítva tökéletes a korty. Az Ördögkatlan összetéveszthetetlen bársonyossága vibrál ebben a borban. Vigyázat! Fogyasztás előtt időben kell dekantálni!