Polly, a nagyvilági eb

 

Ránézett a férfira, és azonnal mellészegődött. Ez Ibizán történt, szegény nem sejthette, hogy olyasvalakit választott gazdinak, aki sokkal hűvösebb éghajlaton lakik. A férfinak azonban nem volt választása, haza kellett hoznia. Ez öt éve történt, Polly azóta tökéletesen elsajátította a magyar nyelvet. Ami persze elengedhetetlen egy színész számára, márpedig Polly kiváló színművész. A tacskók birtokában levő színpadi eszközök teljes skáláját bedobja, ha enni akar (s mivel folyton enni akar, szerepéből egy percre sem lehet kizökkenteni). Monte Carlóban például gátlástalanul fölfalta a ház ebének 2 kilogrammnyi tápját. Az kénytelen volt hát körbepisilni saját területét, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő. Jelentéktelen részlet – talán említésre sem érdemes –, hogy a lakásban található antik bútorok kézzel szőtt perzsaszőnyegeken állnak. Ily módon szerzett munkát Polly egy helyi kárpitosnak. Hogy jobban megértsük a felfalt két kiló eledel jelentőségét: Polly, ami a felső részét illeti, tacskó, fehér lábai pedig Jack Russell-ősökről árulkodnak, amely szintén nem ijesztő termetű fajta. Itt meg kell jegyezni, hogy a tacskó is játékos eb, meg a Jack Russell-terrier is, bár ez utóbbi nehezen tolerálja, ha nem ő a főnök. Ezután már az olvasóra bízzuk, hogy megsaccolja Polly jellemét.

Hlatky-Schlichter_Hubert-01-HR

Ami a felső részét illeti, tacskó, fehér lábai pedig Jack Russell-ősökről árulkodnak.

Ehhez azonban ismernünk kell a fejlődést, amelyen keresztülment. Menhelyi kutya volt, egészségügyi problémákkal küszködött, valószínűleg korábbi rossz bánásmód miatt. Szociopata, agresszív, támadó. Ma már mindebből semmi sem érezhető. Ő a cukrászda kedvence, merthogy a gazdi itt dolgozik (talán Polly megérezte a sütemény szagát, s ez alapján szúrta ki még Ibizán). A cukrászdát egyébként sok kutya látogatja. Persze éreztetni kell velük, hogy ki a ház ura. Eleinte zárkózott, aztán megbékél velük, ám inkább az emberekkel játszik. Azért ha az irodába idegen lép be, azt hamar elrendezi.

Hlatky-Schlichter_Hubert-05-HR

Amúgy éli az életét, mint bármelyikünk: utazgat (Görögország, Monaco, Bécs, Moszkva, Ausztria, Alpok – hogy csak néhány helyet említsünk), síel, úszik, hajókázik, imád autózni (szerencsére már vannak kutyás taxik), a cukrászdában délutánonként süteményt eszik a barátaival és szórakozóhelyekre jár, de csak ahol nem szól hangosan a zene.

Így lett hát a temperamentumos délvidéki Pollyból klasszikus pesti vagány.

 

Kerényi Mihály