Mátrai borok a pesti Broadway tetején

A pesti Broadway tetején, Bér Rudolf festőművész műteremlakásában mutatkozott be az új mátrai pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen az impozáns Ernst palotában található Bér Rudolf (Rudino) festőművész műteremlakása, amely negyedévente kinyitja a kapuit és átalakul MűteremLakáSzínházzá. Fellépett itt már Kulka János, Ónodi Eszter, Nádasdy Ádám, legközelebb pedig Váczi Eszter és a Quartet koncertezik majd. A Rudino Art Show-knak része a gasztronómia, legközelebb a Dubicz Pincészet tölti majd a poharakba a Gyöngyösön készített mátrai borait.

Rudino

A polgári milliőt idéző műteremlakásban Rudino először magáról a helyszínről mesélt röviden.

–              A palotát Ernst Lajos műgyűjtő, mecénás építette 1912-ben. A múzeumalapító két festőművész barátjának két műteremlakást alakított ki. Ebben, amelyikben most vagyunk, Zádor István magyar grafikus, festő, portréfestő lakott és alkotott. Aztán hazajött, de a Tanácsköztársaság után Münchenben disszidált, Horthy hazahívta, majd portrét is festett róla itt, ezen a színpadon. A történelmi változások után a festőművész Rákosi Mátyás és Bajor Gizi portréját is elkészítette. Ezután édesapám, a Munkácsy Mihály-díjas Bér Rudolf élt és alkotott itt. Ő Rudnay Gyula és Bernáth Aurél tanítványa volt.  Most pedig az én festőállványom áll a terem közepén. A portréfestésnek tehát hagyománya van ebben a lakásban, ezért vittem vászonra Ónodi Esztert és Kulka Jánost, akik szintén felléptek már a lassan két éves szülinapját ünneplő Rudino Art Show-kon, ahol teret adunk valamennyi művészeti megnyilatkozásnak. Ezeken a rendezvényeken a vendégek összes érzékszervére hatni akarunk.  Azért nyitottam meg a műteremlakásomat a publikum előtt, mert valami olyat szeretnénk létrehozni ahova Fellini is szívesen felugrana, akár egy este alatt többször is, egy végtelen nyitott szellemiségű, de zártkörű helyet álmodtunk. A helyszín, a műteremlakás adott a Nagymezőben, a budapesti Broadway tetején, ahol otthon vagy, és szabadon elmerülhetsz az irodalom, a képzőművészet, a zene, a divat, a design, a bor és a gasztronómia világában, de mindezt nagyon másképp. Mint látjátok, itt a falakat a családom tagjainak és a saját festményeim borítják, ezeket nézhetik az ide betérők, a kérésünk csak annyi, hogy mindenki előre jelentkezzen be a rendezvényekre.

A Rudino Art Show estek kísérője a bor is. A következő est vendége Dunai Ágnes, az újjáalakult Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa lesz, aki szintén egy kis történelmi visszatekintéssel kezdte a gyöngyösi pincészetük bemutatását.

–              A filoxéra vész után bővítéssel készült el Gyöngyösön az az épület, amelyben ma a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok készíti a borait, a legmodernebb technológiákat alkalmazva  – mesélte Ágnes.  – A közel 1 km hosszú, körbejárható pincénkben tehetnek sétát a Gyöngyösre látogatók. A borászat 110 éves, tehát ugyanúgy, ahogy ennek a műteremlakásnak, a régmúltra visszatekintő története van. Ipari múzeumként is látogatható ez a pincerendszer, hiszen a 100 év technológiáját lehet végig kísérni. Például egy 179 hektoliteres régi, szépen felújított fahordó fogadja a vendégeket, de több hasonló nagy hordót is láthatnak, amelyeken még szerepelnek az egyes családnevek. Ennek a pincének a második világháború előtt egy zsidó borkereskedő család volt a tulajdonosa. A holokauszt idején meghaltak a tulajdonosok. 1944 és 1945-ben még szüretelt két életben maradt fiatal, ezt a leszármazottak mesélték el, akik inkognitóban meglátogatták a pincét, majd felfedve magukat, elmesélték a történetét. Aztán 46-ban államosították. 1946 és 63 között gyűjtő pinceként használták, hiszen a térségben rengeteg szőlő volt akkor is. Ma Magyarország legnagyobb hegyvidéki borvidéke a mátrai, 6700 hektár szőlő található a borvidéken. 1963-ban ezt a pincészetet az akkori boros technológiának megfelelően átalakították. A szép boltíves pincébe húztak be két betonfalat, a két főágba, és betontartályokat építettek, amit üvegcsempével béleltek. Ezek a betontartályok egyenként akár 400-500 hektoliter bor tárolására is alkalmasak voltak. A tartályokat természetesen mi már nem használjuk. Hosszú ideig ez egy negyvenezer hektoliteres pinceként működött. A 2014-es felújítás után ma már raktár funkciót kaptak, és a palackozott borainkat tartjuk bennük, illetve itt helyeztük el a barrique hordókat is. Tizenhárom évvel ezelőtt elérkezett hozzánk is a XXI. század, áttértünk a reduktív technológiára, de a felújítás után 211 barrique hordót is elhelyeztünk a pincénkben. A mai világpiaci bortrendeknek mi is meg kell feleljünk, követnünk kell, ezért készítünk többnyire friss, reduktív, jól iható borokat. A magyar piacon is egy új termékcsaláddal jelentünk meg ezekben a napokban.

Az új reduktív boraik címkéivel a Mátrára akarnak utalni, a hegyi kirándulásokra, ezért például több boruk címkéjén a hegy kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve.

–              Borászatunk nemrég alakított ki egy másik új brand-et is, szintén a Mátrára utal a 1014-es nevet viselő borcsalád. A prémium márkacsaládunkat a mátrai magasságokkal szerettük volna egy szintre emelni, így adta magát a “1014” elnevezés. Ebbe a családba a legkiválóbb borainkat palackozzuk, melyekre a legbüszkébbek vagyunk – tette hozzá Dunai Ágnes.

Amikor mi ott jártunk ebben a Nagymező utcai polgári lakásban a borok mellé Angyalosy Kata, a budaörsi lakásétterem tulajdonosa készített remek falatokat. A hat kóstolt bor közül nekünk a legjobban a túlérett szőlőből készített félszáraz mátrai Fríz tetszett. A Hárslevelű szőlőfajta bora ritka komplexitást ért el 2008-ban. Illatában még kacéran virágos, nektárosan bódító, ízeiben viszont a töppedt szőlő, napszárított barack, aszalt füge és a sziklaszilárd savszerkezet alkot különleges harmóniát.  Ti is megkóstolhatjátok a következő Rudino Art Show-n, ahol a többi között Váczi Eszter lép majd fel, de ahhoz, hogy beléphessetek Rudino műteremlakásába be kell jelentkeznetek a rudino@rudino.net e-mail címen.