Bill, főállású titoktartó és canicross bajnok

Neve Bill, származására nézve keverék. Beszélő kutya. A gazdája valószínűnek tartja, hogy a kutyák az emberrel való több ezer éves együttélés eredményeképpen már nem tartják magukat kutyáknak. Ebből adódóan a gazdit sem nevezhetjük gazdinak. Ez esetben legyen tehát „társ” vagy „haver” vagy, mondjuk: „cimbora”. Bill mint rendes társ, mindig örül, ha a cimbi hazajön. Ekkor leül, elmeséli, mi történt, amíg a haver nem volt otthon. Állandóan dumál. Reggelenként azt mondja, hogy sétálni akar. Hazafelé menet elviszi haverját egy kávézóba, felteszi két lábát és várja, mikor érkezik a croissant-ja. A környéken van könyvesbolt is: idejár a város értelmiségének krémje, Bill oda is betér, s ezzel bevezette haverját a Társaságba.

Nos, Bill cimborája ügyvéd. Napjait betöltő száraz jogi ügyek után persze jólesik valakivel elbeszélgetni, s ez a valaki ki más lenne, mint Bill? Adott a beszélgetéshez két kényelmes fotel az irodában. Ügyfél úgysem ül ezekbe, mivel napközben itt pihennek a kutyák, némi szőrt hátrahagyva (jogászunknak ugyanis két pajtása is él a lakásban). Bill eleinte minden ügyféllel kezdeményezett beszélgetéseket, ma már csak nyugodtan figyel a fotelből.

sveda_istvan-06-HR

Felmerül persze egy etikai kérdés: az ügyvédi titoktartás. Bill és Dórika ugyanis nem tették le az esküt, mégis jelen vannak az ügyféllel folytatott beszélgetéseken. A megoldás egyszerű. Bill beszélőkészsége nagy mértékben függ a haver érzékenységétől. Ő ugyanis annyira ismeri cimboráját, hogy annak minden rezdülését értelmezni tudja. Bill tehát semmit sem fog az ellenérdekű fél ügyvédjének kifecsegni, mivel tudja, hogy a szerencsétlen (aki mellesleg úgyis elveszíti majd a pert) semmit sem értene belőle.

A két haver azonban szabadidejében a pereskedésnél sokkal hasznosabb tevékenységet folytat. Egyikőjük a Magyar Kutyasport Szövetség elnökségi tagja, s mint olyan, a szövetség jogi ügyeit is intézi. Azonban mindketten rendszeresen versenyeznek, ami azt jelenti, hogy egymáshoz kötve futnak, vagy az egyik fut, a másik biciklizik (rendszerint az ül a biciklin, aki a szövetség ügyeit intézi). Akárcsak pereket, versenyeket is nyernek.

sveda_istvan-10-HR

Itt újra megemlítenénk Bill származását: ezeket a keverékeket ehhez a sportághoz tenyésztik, következésképpen drágábbak, mint sok fajtatiszta eb, akik viszont talán nem lennének ilyen eredményesek a canicrossban.

Visszatérve a természetből az irodába: ide tehát nyugodtan jöhetnek kutyával is az ügyfelek. S mikor este az utolsó is elment, a barátok lenéznek a sarki kisvendéglőbe (ahova szintén beengedik a kutyákat) és csendesen elköltik vacsorájukat.

sveda_istvan-05-HR

Ha pedig vacsora után egyiküknek kedve szottyan egy kis kiruccanáshoz (általában annak, aki a biciklin szokott ülni), a másik nem kérdezi – mint egy feleség kérdezné –, hogy társa hol volt, és miért ilyen későn jött haza. Csak leül mellé, és mesél.