Üzleti angyal

Van egy kitűnő ötletem, sikerre lehetne vinni, segítség kellene hozzá. Nagyon sokan vannak ma Magyarországon, akik e kellemes „gonddal” néznek szembe. Szerencsére van, aki segítő kezet nyújt: a Day One Capital már ötödik éve van jelen a befektetői piacon. Réz Éva, a cég befektetési igazgatója válaszolt a Taxi magazin kérdéseire.

 

Mikor és milyen céllal alakult meg a cég?

A Day One Capitalt 2011-ben alapította négy partner azzal a céllal, hogy induló vállalkozások részére friss tőkét, szakmai tudást és kapcsolatrendszert nyújtson termékük, üzleti modelljük sikerre vitelében. Az üzleti angyal és magvető finanszírozási megoldások pár évvel ezelőtt még alig voltak jelen a hazai piacon, ezt a hiányzó szakaszt kívánta lefedni az alapkezelő. Azóta a Day One két tisztán magántőkéből összegyűjtött alapot kezel, portfóliójában összesen 12 cég található különböző iparágakból. Ugyanakkor az elsődleges befektetési fókuszt a Kelet-Közép-Európából induló technológiai cégek jelentik, amelyek nemzetközi piacokon szeretnének terjeszkedni.

 

A Day One Capitalt Magyarország első bejegyzett angyal befektetői tőkealapjaként is emlegetik. Mit jelent az „angyal befektető” kifejezés?

Az üzleti angyal kifejezés arra utal, hogy egy-egy magánszemély a saját vagyonából befektet ígéretesnek ítélt vállalkozásokba. Egy induló vállalkozásnak, ahol sok esetben még csak egy jó ötlet és néhány lelkes alapítótag létezik, igen nehéz friss tőkét bevonnia. Ezért is nevezzük az ilyen típusú lehetőségekre fókuszáló befektetéseket kockázati tőkebefektetéseknek. Tipikusan a vállalkozásban először a családtagok, barátok hisznek annyira, hogy saját pénzüket beletegyék. Ezt követően jöhetnek azok az üzleti angyalok, akik látnak fantáziát és üzleti lehetőséget a csapatban, és minimális üzletrészért cserébe, saját pénzükkel is beszállnak a projektbe. A kezdeti sikerek után lehet érdekes egy startup – innovatív ötlettel rendelkező induló vállalkozás – egy intézményi befektető számára.

 

A Day One indulásakor még elég kevés üzleti angyal létezett hazánkban – jelenleg sincs sok –, és ezt a piaci rést kívánta lefedni az alapkezelő, intézményesített formában.

A cég azon kivételek közé tartozik, amely nem a vállalkozások méretet, hanem a projektben rejlő potenciált nézi. Hogyan lehet megállapítani egy jelentkezőről, hogy érdemes-e foglalkozni az ötletével?

Talán szakmai körökben már közhellyé vált, de az egyik legfontosabb tényező, amit a Day One-nál nézünk, az a csapat, vagyis azok az emberek, akik a vállalkozást alapították, és akik sikerre szeretnék vinni. Ha kölcsönösen úgy érezzük, hogy együtt tudunk működni, az már fél siker. Ehhez kell még egy innovatív ötlet – ez lehet valamilyen technológia vagy egy újszerű üzleti modell –, amellyel a cég nemzetközi piacokat szeretne meghódítani, tehát nem csak Magyarország keretein belül gondolkodik. A befektetés feltétele az is, hogy legyen már egy működő prototípus vagy kész termék, legyenek az ügyfelek, üzleti partnerek részéről visszajelzések, és a következő 1-1,5 évre legyen elgondolt értékesítési és marketing stratégia. A személyes találkozók során ezeket a tényezőket igyekszünk a lehető legalaposabban felmérni, továbbá üzleti és pénzügyi tervre alapozzuk a végső befektetési döntést.

 

 

Ezernyi ötlet, ezernyi szakma: hogyan tevődik össze a Day One Capital csapata, hogy szakértelemmel tudják kezelni a jelentkező, különféle területen tevékenykedő kis cégeket, netán magánszemélyeket?

A Day One Capital jelenleg három alapító partnerrel és egy négyfős operatív csapattal működik. A partnerek mögött komoly, különböző iparágakat lefedő szakmai múlt áll. Ők nem csak tapasztalataikkal és stratégiai gondolkodásmódjukkal tudják az egyes csapatokat segíteni, de kiterjedt kapcsolatrendszerük is nagyban segíti a cégek piaci terjeszkedését. Az operatív csapat pénzügyi és tanácsadói háttérrel rendelkezik, minden tagja élt és dolgozott külföldön, és összességében már több mint 10 éve foglalkoznak startup cégekkel. Ők készítik elő a befektetési döntéseket, és ha szükséges, iparági szakértőket is bevonnak egy adott technológia vagy üzleti modell szakmai értékelésébe. A befektetési döntések eredményeként portfólióba került cégekkel mindig egy partner és egy operatív csapattag foglalkozik aktívan. A csapat tehát kicsi, de elhivatott, és a jövőbeli tervek között szerepel a bővülés is.

 

Mit tartanak az eddigi legnagyobb sikerüknek?

Az Alapkezelő egyik legfontosabb sikere, hogy Magyarországon elsők között sikerült két olyan, tisztán magánbefektetők pénzét kezelő alapot létrehoznia (az egyiket a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelővel közösen: OTP-DayOne Magvető Tőkealap), amely az induló vállalkozások kezdeti tőkeigényére kínál finanszírozási megoldást. A Day One ma már nemcsak hazánkban, hanem régiós szinten is elismert szereplőként működik. Emellett a csapat büszke arra, hogy sikerült egy olyan portfóliót kiépítenie, amelyben több, nemzetközileg is ígéretes projekt található, köztük olyanok, amelyek neves iparági szereplőket tudhatnak üzleti partnereik között, jelentős felhasználóbázist építettek, sikeresen vontak be következő körös finanszírozást, vagy éppen erre készülnek nemzetközi befektetők részvételével.