Eklektikus lazaság – magas minőségű à la carte

Egyre többen ismerik és szeretik a Bartók Béla úti kulturális negyed központjában, bő fél évtizede újjáélesztett Hadik Kávéház mellett működő Szatyor Bárt. A helynek történelme van, a bejárat mellett emléktábla hirdeti, hogy a századfordulón bizony Karinthy Frigyes törzshelye volt.

 A nagy múltú művészeti, irodalmi központ rendszeresen teret ad kortárs alkotóknak a szereplésre, műveik bemutatására, s a feltámasztott szalonkultúra az irodalmat társművészetekkel, alkalmasint gasztronómiával vegyíti. Igazi társasági találkozóhely, élénk beszélgetés moraja fogad megérkezésünk óráján, a falról Ady és Csinszka cinkosan felénk mosolyog, miközben az őt üldöző Stevie Wonder rendőrautóját próbálják lerázni. Az enteriőr kialakításában több kortárs festő és képzőművész vett részt, így minden apró sarok egy külön alkotás, bohém varázslat, izgalmas kaland – az eklektika jegyében. A kis zegzugok közt kis játszósarokkal kedveskednek a családdal érkezők gyermekeinek.

Az igényes programválaszték méltó kiegészítője a hely konyhája, mely Apor Bálint mesterszakács irányításával működik. A fiatal szakács szakmai fortélyait a Gundel étteremből hozta magával, ahol másfél évig séfhelyettesként dolgozott, mielőtt a Szatyor és a Hadik közös konyhájának főszakácsa lett. Az étlap visszafogott, de nagyon igényes. Az à la carte fogásainak alapja a klasszikus magyar ételek modern újragondolása, megtartva a hazai ízvilág jellegzetességeit – új színekkel és ízekkel megbolondítva. A snack ételek sora egyrészt sörkorcsolyákból, másrészt fantáziadús streetfood ételekből ad lehetőséget a választásra annak, aki a beszélgetés mellett csak pár ízletes falatot szeretne fogyasztani. Gondosan figyelnek, hogy glutén- és laktózmentes ételek, vagy éppen paleo receptúra szerint készült harapnivalók is választhatók legyenek. Nagyon szimpatikus számunkra, ami az étlapból kiderül, hogy a fogások árából a WWF pandáké 100 forint, hogy előnyben részesítik az ételek előállításánál a friss hazai, fenntartható módon előállított biotermékeket, s hogy az alapanyagoknál figyelnek az alacsony „ökológiai lábnyom” mutatóra és környezetkímélő eljárásokra.

A kéthetente megújuló chef ajánlata teret ad a nemzetközi konyhai, fúziós,  molekuláris gasztronómiai kalandozásokra ízlelésünknek. A játékosság jelei a tálaláson is megjelennek. A tyúkhúsleves kicsiny piros lábasban kerül elénk. Magam  rajongok az idényzöldségekért, tavasz elején járva ez sütőtökpüré leves. Választásomban nem csalódtam: mind ízben, mind illatában és látványában is tökéletes!

A sertéscsülök terrine zöldfűszeres pampo morzsában tálalásától a szemünk is jóllakik. A desszertként választott csokoládéba rejtett eperfagylalthoz szerintem egy költeményt írt volna Karinthy, ha az ő asztalához hozták volna ki a múlt században.

Manapság, amikor minden héten új éttermek nyílnak Budapesten, nehéz eredetit felmutatni a vendéglátóhelyeknek. A Szatyor Bárnak azonban ez sikerült: szerethető elegye a romkocsma stílusból is építkező könnyed esti szórakozóhelynek, az igényes étteremnek és a szellemi táplálékot is befogadó klubhelyiségnek. Nem is meglepő, hogy behatárolhatatlan korosztályt szólít meg, a huszonévesek éppen annyira lelkesednek érte, mint a harmincas fiatal családosok, de a vékony ajtóval elválasztott Hadik Kávéház nyugalmára vágyók is gyakran átlátogatnak ide.

szerző: Pável Levente Miklós