1956. október 23. Hatvan év telt el…

A BÉKÉS DIÁKTÜNTETÉSSEL INDULT, MAJD SZOVJET TANKOKKAL ELTAPOSOTT ÉS VÉRBE FOJTOTT MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC, HUSZADIK SZÁZADI TÖRTÉNELMÜNK MEGHATÁROZÓ ESEMÉNYE ÓTA HATVAN ÉV TELT EL. AZ ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL A HAGYOMÁNYOS ZÁSZLÓFELVONÁSON ÉS KOSZORÚZÁSI ÜNNEPSÉGEN TÚL IDÉN SZÍNES PROGRAMOKKAL KÉSZÜLNEK A SZERVEZŐK.

A megemlékezés már október 22-én délután elkezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott emlékünnepséggelmajd az azt követő fáklyás felvonulással Bem József szobrához.

Egy nappal előbb már közlekedik a korhű, „1956” jelű villamos a 4-6-os és a 47-49-es vonalon, a belvárosi megállókban pedig „rikkancsok” zengik és osztogatják a 60 évvel ezelőtti híreket.

Október 23-án 9.00 órakor a nemzet főterén, a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját az ’56-os hő-
sök tiszteletére.
Az Országház előtti terület 16.00 órára ismét megtelik: a hivatalos díszünnepségen beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke, és felcsendül a magyar–kubai származású, világhírű zeneszerző, Desmond Child által szerzett emlékévi dal, az „Egy szabad országért”, továbbá bemutatkozik a szerzemény videoklipje is.

A jubileumi rendezvények november 4-én, a Nemzeti Gyász Emléknapján, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján folytatódnak. A megemlékezés reggel 9.00 órakor a Kossuth téren kezdődik, ahol katonai tiszteletadás mellett a Himnusz hangjaira felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország nemzeti lobogóját.

Ezt követően koszorúzással adózunk az áldozatok emléke előtt a rákoskeresztúri Új köztemető 300-as parcellájában, a Nemzeti Emlékhelyen. A nap folyamán a parcellához várjuk mindazokat, akik el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak sírjánál.

A Szent István Bazilikában Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című műve csendül fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában.

1956 – 2016 SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁSOK A TRAGIKUS SORTÜZEK HELYSZÍNEIN

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai szabadtéri kiállításokon szereplő alkotásaikkal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.  Az áldozatok emléke előtt tisztelgő művek nagyméretű, digitalizált változatban, szabadtéren lesznek láthatóak az alábbi sorrend szerint:

A mosonmagyaróvári, egykori laktanya előtt 2016. október 26-tól. A salgótarjáni, valamikori Tanácsház téren 2016. december 8-tól. Külföldi nagykövetségeken, diplomáciai képviseleteken októbertől év végéig.

JÓZSEFVÁROS. PESTI SRÁCOK EMLÉKPARK

Szeptember 20-án nyitotta meg kapuit a nyolcadik kerületi Horváth Mihály téren a Pesti Srácok Emlékpark, ahol a látogatók 1956 ismert és ismeretlen hőseinek mindennapjaival találkozhatnak. A rendezvénysátorban ingyenes, témához kapcsolódó filmvetítések, előadóestek, történelmi és színházi előadások, könnyűzenei klubkoncertek lesznek napról napra október 23-ig.

ÓBUDA IS EMLÉKEZIK

Óbuda 1956 címmel kiállítás nyílik az Óbudai Múzeumban október 20-án, a tárlat fél évig lesz látható.

A kiállításhoz kapcsolódóan Egy bezúzott életút címmel október 27- én Wrabel Sándor festészetéről, annak forradalmi összefüggéseiről Matits Ferenc művészettörténész beszél majd.  Wrabel Sándor Forradalmi jelenet című festménye az 1956-os események hatására született, a munkát 1965-ben Artner Tivadar közölte az Évezredek művészete című könyvében, azonban a művészetpolitika irányítói keményen felléptek ellene: begyűjtötték az üzletekből a könyv összes példányát és bezúzták, majd az újabb kiadásban már nem szerepeltették a festményt. Az események döntő hatást gyakoroltak Wrabel életére, pályafutására. A szimbolikus jelentőségű, magántulajdonban lévő Forradalmi jelenet című festmény november 13-ig tekinthető meg az Óbudai Múzeum kiállításán, a bezúzott Artner-könyv megmaradt példányával együtt. November 12–én 11 órától kurátori tárlatvezetést tartanak a szervezők.

EGY FIÚ EMLÉKEI – KÖNYVBEMUTATÓ

1956-Napló – egy tizenkét éves kisfiú naplóját mutatják be, majd pódiumbeszélgetést tartanak az Óbudai Platán Könyvtárban október 18-án 17 órakor. A beszélgetés vendégei Csics Gyula, a kötet szerzője és Rainer M. János történész lesznek.