Az év legsúlyosabb estéje a Dürerben

A floridai death metal egyik stílusalapítója, az Obituary, valamint a másik parton zajló Bay Area thrash mozgalmának úttörő bandája, az Exodus ősszel együtt indul útra, hogy a szintén kemény dallamokkal apelláló New York-i Prong és az ausztrál King Parrottal együtt zúzzák le Európát. A Battle Of The Bays nevű ritka erős turné november 16-án a Dürer Kertben éri el hazánkat.

John Tardy nem szerénykedett annak idején, együttesét a nyolcvanas évek második felében egyenesen a világ legkeményebb zenekarának nevezte. Nem alaptalanul, a Slowly We Rot című debütáló albumuk a maga korában valóban hatalmasat durrant, az Obituary a floridai death metal egyik stílusalapítójaként vonult be a rock-történelembe. Az említett és az azt követő Cause of Death lemez különlegességét és szokatlanságát az adta, hogy lényegében nincsenek rajtuk dalszövegek, csupán improvizatívan elhörgött sorok, hogy semmi ne terelje a figyelmet a földbedöngölő zenéről és kikerüljék a hasonló bandákat érő sátánista és egyéb sztereotípiákat. A death metal népszerűségének kilencvenes évek végén bekövetkező alkonyán feloszlottak, de 2003-ban újraalakultak, azóta is katonásan gyártják változatlanul a fülletépő albumokat. A következő lemezük 2017 tavaszán érkezik, a koncerten azonban valószínűleg kapunk belőle némi ízelítőt.

A turné társheadline-re a maga stílusában hasonló kategóriájú legendának számító Exodus: a kaliforniai Bay Area thrash mozgalom kulcsegyüttese mások mellett a Testament vagy a Metallica mellett (utóbbi el is csábította Kirk Hammett alapítógitárost) és ha nem is nőttek akkorára, mint az említett szupersztár-bandák, az 1985-ben kiadott, ma már igazi klasszikusként számon tartott Bonded by Blood óta számtalan hullámvölgyet, tagcserét és átmeneti feloszlást túléltek, a kultikus státuszukat sikeresen megőrizték, a legutóbbi 2014-es Blood In, Blood Out című korong pedig abszolút méltó a hírnevükhöz. Mindez elsősorban a folyamatosan izgalmas gitártémákat alkotó, jelenleg egyébként a Slayerben is játszó Gary Holt fődalszövegíró érdeme, aki az Exodus egyetlen olyan tagja, aki az együttes összes lemezén közreműködött. A Battle Of The Bays nevet viselő turnét tovább súlyosbítja a szintén a nyolcvanas években alakult hardcore-metált Prong, a műfaji klasszikusok előtt pedig a rendkívül fiatal, grindcore-t és a thrash metált keverő King Parrot melegíti be Dürer Kert közönségét.