R56 Söröző – Törzshely Budán

Szilágyi András grafikusművész pingálta tele a Margit híd budai hídfőjénél nemrég megnyílt Revolution 56 Sörözőt, amely a hatvan évvel ezelőtti szabadságharc hőseinek állít emléket, de a street artos hangulatban feldíszített hely a mai vendégek lelkébe is igyekszik egy kis forradalmáridentitást belecsempészni.

Ahogy belépünk, körös-körül az 56-os forradalom legendás jelenetei elevenednek meg, de a budai rakparton a szállodáik felé hazaigyekvő külföldiekre is gondolva, feltűnnek a falakon a szovjetek elleni felkelés ismert külföldi pártfogói. Elvis Presley, aki sok tízezer dollárt gyűjtött össze a menekült ellenállóknak, Albert Camus, aki éveken át próbálta felrázni a Nyugat lelkiismeretét a magyarok cserbenhagyása miatt, és ott van a falon a híres római fociklub, a Lazio ma is tízezernyi torokból harsogó himnusza, amely szintén az 56-os hősöknek állít emléket. A budai kiskocsma barátságos első traktusába még egy tévét néző, Coca Colát kortyolgató amerikai család is odakerült, háta mögött az ötvenes évek legendás Cadillacjeiből orosz tankká változó motívumokkal, hogy aki érti a művész gondolatait, annak a csöpögős amerikai jólét mögött izzó életveszélyes hidegháború is az eszébe jusson.

A barátságos nyitó helyiségből a vadabb hátsó terembe lépve a „Budapest fölött az ég felhőtlen” felirat határozza meg a látványt. Ez volt oroszul az a jelmondat, amelyre 1956. november 4-én megindult a főváros felé a hatalmas túlerő. De van biztatás is: Márciusban Újra Kezdjük (MÚK). E mondatok köré valódi csatajelenetek kerültek, a Műegyetem előtt kibontakozó tüntetéstől a fegyveres ellenállásig, majd a szétlőtt Üllői út képét is megidézve. Ha jól figyelünk, észrevesszük, hogy az itteni alakokat is létező hősök, ismert emberek ihlették.Az R56 söröző különlegessége a kedvező árakon és a hangulaton túl a sörcsapra vert szűretlen Igazi Csíki Sör, amely az egyik ötletgazda, Huth Gergely újságíró szerint máris a legkeresettebb portéka. Ő azt is hozzáteszi, örülnek, hogy az 1956-os Emlékév tiszteletére átalakított, amúgy száz éve nyitva álló Duna parti kocsma sok erre járó külföldit is megállít egy, vagy több pohárra, de a legfontosabb céljuk, hogy a söröző valódi törzshely legyen a mai kor „forradalmárainak”.

  1. kerület, Bem rakpart 53. nyitva: minden nap 15 órától éjszakáig.