Gasztrotúra az Erzsébet hídtól a Bazilika felé

A KIOSK Budapest étterem a klasszikus hazai ételeket nemzetközi különlegességekkel vegyíti étlapján, a Susu étterem-bár pedig a fine-dining és a bisztró különös házasságából született – mindkettő egyaránt remek konyhát visz.

Az utóbbi évek gasztroforradalmának a Michelin-csillagokon túl az is szerencsés hozadéka, hogy egyre több minőségi, mégsem drága étterem található a fővárosban. Ezek egyike a Március 15. tér északi felén, a piaristák épületegyüttesének Duna felőli hatalmas terében működő KIOSK Budapest. A magyaros, hagyományos ételeket a nemzetközi konyha népszerű ételeivel vegyítő menüsor visszanyúl a hazai klasszikusokhoz – például csirkepaprikás is szerepel rajta –, mellettük többek között tészták, tengeri finomságok is megtalálhatók. A minőségi alapanyagokat főként magyar termelőktől szerzik be. A KIOSK Budapest minőségének egyik titka a hatalmas, Orosz Gábor által vezetett konyha, amely mellett megtalálható a ház saját péksége és cukrászata is.

Megkóstoltuk az erdei gombakrémlevesüket, bár bevalljuk, nem vagyunk gombarajongók, sőt. Azonban elismerően csettintettünk, a remek étellel már megnyertek minket. A rizottó is kiválónak bizonyult: állagra is megfelelő – amely sok más helyen nem sikerül, és ízekben is gazdag. Ugyanezért teszteltük a tintahalat, amit szintén nem evidencia jól elkészíteni: pompásra sikerült! Az étterem egyik legnépszerűbb ételéről, a KIOSK Burger Trióról megtudtuk, hogy a nyitás óta szerepel az étlapon. Érthető, hogy a törzsvendégek nem engedik levenni: a marhás, kacsamájas és mangalicahúsból készült hármas a saját készítésű minibucikban az előzőekhez hasonlóan szintén telitalálat. A desszertek közül az újragondolt somlói galuskát kóstoltuk, és bár meglepő külsejű első pillantásra, ízeiben tökéletesen rendben van.

A KIOSK Budapest minden hétköznap dél és három óra között ebédmenüvel is várja a vendégeket, minden héten új ételsorból lehet két- vagy háromfogásos összeállítást választani. A következő időszak újdonságai között lesz a TEREM Budapest megnyitása, ahol a befogadott zenei eseményeken kívül többszáz fős gálavacsorákat, konferenciákat, céges ünnepeket tartanak majd. Az új lokáció nem szakad le teljes mértékben szomszédairól, hiszen közvetlen kapcsolattal rendelkezik a magas színvonalú KIOSK Budapest és Babel Budapest éttermek konyháival.

A tulajdonosi kör másik helyén, a Hercegprímás utcában található Susu Budapest étterem-bárban is jártunk. Ezt ősszel nyitották meg, a Tütü Budapest nevű szórakozóhely előterében. A Gault-Millau sipkáját két hónap működés után elnyert konyháját a neves Sipos András vezeti. Az étterem sajátos keveréke a fine-dining és a bisztró műfajának. A kis adag ételek minőségi alapanyagokból, különleges eljárásokkal készülnek, egy tányéron akár tíz-tizenkétféle íz is megjelenik, ugyanakkor ár-érték arányban barátinak nevezhető. A parmezános gnocchit és a Szent Jakab-kagylót kóstoltuk előételként. Előbbi borjú jus-vel, shiitake gombával és zöldfűszerekkel érkezik, utóbbi pedig apró birscseppekkel, zellerrel, mogyoróval és zsályával – mindkettő ízorgia. A főételek közül a malactarját és a bárány tortellinit próbáltuk ki. Az omlós sertéshúst például kávécsepp teszi különlegessé, a töltött tésztát pedig petrezselyempesto, fehérrépapüré, körtegombóc és aszalt paradicsom. Egyaránt remekül elkészített, valódi meglepetés mindkettő. A madártej is különlegesség itt, a gyömbéres naspolyahab és a diós tojásfehérje-galuska teszi egyedivé. Érdemes folyamatosan visszatérni a Susu Budapest étterembe, hiszen az étlap akár hétről-hétre is változhat, így mindig új finomságokkal találkozhatunk. Januártól egyébként szombati brunch is várja a látogatókat magyar hírességek közreműködésével.

Zsiray-Rummer Zoltán