Öröm a zene – könnyűzenei tehetségkutatók országszerte

Van, ahol két évtizedes múltra tekint vissza a könnyűzenei tehetségkutató, máshol tavaly rendeztek ilyet először. Közös bennük, hogy az Öröm a Zene Nonprofit Kft. a Cseh Tamás Program támogatásával, az ország tizenkilenc megyéjében és a fővárosban egységes elvek alapján működő versenyeket fűzött egybe, amelyek győztesei 2017 őszén a Budapesti Music Expón mérhetik össze a tudásukat.

Az NKA Cseh Tamás Program működését koordináló ideiglenes kollégium által felvázolt, 5-8 évet átívelő könnyűzenei életpályamodell fontos elemét jelentik a megyei tehetségkutatók. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nemcsak a CSTP Induló Előadói Alprogramjában támogatott formációk többsége, de számtalan sikeresen startoló kezdő zenekar is ezeken mutatkozott be először a szakmai nyilvánosság előtt. Nem véletlen tehát, hogy a CSTP az előző évadban a Programirodáján keresztül, a 2016/17-es szezonban pedig önálló, meghívásos pályázattal segíti az egész éven át tartó tehetségkutató sorozat szervezését.

– A tavalyi évadhoz kapott támogatás a legjobbkor érkezett, sok esetben életmentőnek bizonyult, és kellett ahhoz, hogy több helyszín és így a sorozatunk is talpon maradhasson – mondta el Andrásik Remo, a versenyek főkoordinátora, az Öröm a Zene Nonprofit Kft. vezetője. – Az idei támogatásnak köszönhetően pedig sikerült elérnünk azt, amit a kezdetektől szerettünk volna, nevezetesen, hogy valamennyi megyében és a fővárosban is legyen egy-egy önálló, de azonos elveket valló tehetségkutatója a sorozatnak. Így a 20 hazai és a székelyudvarhelyi versennyel a legnagyobb könnyűzenei tehetségkutató és gondozó rendszerévé válhattunk.

A 2012 óta rendezett versenysorozat célkitűzései között szerepel, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencében működő, feltörekvő zenekaroknak és énekeseknek, miközben a tehetségük, a befektetett munkájuk összemérésével, és azok korrekt szakmai értékelésével valós távlatokat mutasson zenei pályájuk folytatásához. Segítséget nyújt az előadók értékeinek és önértékelésének pontos meghatározásához, továbbá ismereteket, kapcsolatokat és támogatást kínál a szakmai közegbe való beilleszkedéshez. Mindezek révén, illetve azzal, hogy támogatják és gondozzák a legérettebb produkciókat, egyedülállóan eredményes pályakezdési lehetőséget biztosít nemcsak a nyerteseknek, de minden résztvevőnek.

– Az első években egyszerűen körbenéztünk, és próbáltuk bevonni, meghívni mindazokat, akik hosszú évek vagy évtizedek óta elkötelezettjei voltak az általunk is vallott szakmaiságnak, és magányosan szervezték a hasonló megmérettetéseket – mondja a sorozat indulásáról Andrásik Remo – hiszen van olyan megyei döntő, aminek gyökerei lassan két évtizedes múltra tekintenek vissza. Szerencsére könnyű volt helyszíneket találni, ami nemcsak megalapozta a későbbi bővítés irányát, de az elveinket is megszilárdította. Így ebben az évadban már olyan helyszínek és szervezők a partnereink, akik tudnak és akarnak azonosulni ezzel a sokszor nem is olyan egyszerű feladattal. Hisz itt nem egyszerűen egy versenyről, hanem a mocorgó tehetségek megtalálásáról és a bemutatkozás utáni támogatásáról is szó van.

Az elmúlt években olyan előadók nyerték meg a Budapesti Music Expón rendezett döntőket, mint Szatmári Juli, a Margaret Island, a Junkie Jack Flash és a Koalabell, de remekül szerepelt a The Luckies, a The Immigrants, a Fatal Error, a Hot Beaver, a Kalef, és még hosszan lehetne sorolni.

És a sorhoz idén is lehet csatlakozni!

További részletek: www.oromazene.hu/tehetseggondozo

NKA_logo_2012cstp-logo-web-small