Szabó Magda centenáriumát ünnepeljük

Idén lenne 100 éves Szabó Magda, a hazai programok mellett, több országban, így Olaszországban is rendeznek programokat az írónő tiszteletére. A római események elsősorban a vidéki identitás és a nőiség felől közelítik meg a szerzőt.

„A New York Kávéházban több mint egy éve „foglalt” asztala van Szabó Magdának, ugyanitt október 5-én, az írónő születésnapján megemlékezést is tartunk majd” – osztja meg a 2017-et övező, centenáriumhoz kötődő programsorozatot Juhász Anna irodalmár, a centenárium egyik szervezője. „A Centenárium keretében március 21-én Óbudán, a Platán Könyvtárban rendezünk Szabó Magda-estet. Debrecen, Szabó Magda szülőhelye is számos eseménnyel készül, például a cívisvárost érintő irodalmi sétákkal, amelyek során a művekben szereplő helyszíneket is felkereshetik a jelentkezők. Lesz nagyszabású megemlékezés a Kőr Dáma Egyesület társszervezésében, ahol felidézhetjük az írónő híresen egyedi és stílusos öltözködésének világát. A Jaffa Kiadó idén jelenteti meg a Katalin utca, a Régimódi történet, A szemlélők, A danaida című regényeket, az Alvók futása című novelláskötetet és a Szüret című verseskötetet.”

Juhász Anna irodalmár, a centenárium egyik szervezője

Az írónő nem csak hazánkban népszerű; Szabó Magda műveit ugyanis eddig 42 nyelvre fordították le. A Publishing Hungary Program, mely a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt működik, a magyar irodalom külföldi népszerűsítése érdekében igyekszik olyan rendezvényekre is koncentrálni, amelyek nem kötődnek közvetlenül könyvvásárokhoz vagy irodalmi fesztiválokhoz. Számos országban, így Olaszországban is rendeznek programokat a magyar írónő emlékére. A római események elsősorban a vidéki identitás és a nőiség felől közelítik meg a szerzőt és regényei témáját. „A Római Magyar Akadémián rendezünk egy tudományos konferenciát a női írói szerepekről a XX–XXI. században, olasz és magyar kutatók, előadók bevonásával. Úgy néz ki, hogy az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb élő olasz írónő, Dacia Maraini elfogadta a meghívást a rendezvényre” – részletezi Juhász Anna, a centenárium háziasszonya a már javában szerveződő olaszországi programsorozatot.

Hamarosan elindul a Szabó Magda Centenárium nevű Facebook-oldal is, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak a folyamatosan bővülő aktualitásokról.

Viola Szandra