Új kiállítóhely nyílt a Kossuth tér közelében

A Janus Galéria Kossuth térre néző tágas és világos termei rendezvényhelyszínként elsőként a Kertész Dániel íróportréiból rendezett kiállításnak adtak otthont. A fotóművész olyan irodalmi pillanatokat örökített meg, mint például Karinthy Ferenc a Ménesi úti háza kertjében, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs a Vörösmarty téri, azóta lebontott ORI-ház aulájában; Mészöly Miklós dolgozószobájában.

A Janus Galéria megnyitásának célja többek között a Kossuth tér környékének impulzívabbá tétele volt. „Vajon elég életteli-e az Országház közvetlen környéke? Ha a Szent Márk térrel hasonlítjuk össze, vagy a Campo dei Fiorival, vagy a kolozsvári Főtérrel, azt kell válaszolnunk erre a kérdésre, hogy a Kossuth tér lehetne – még – életvidámabb, izgalmasabb, élénkebb, dinamikusabb, játékosabb. Ez is célja volt a Magyar PEN Clubnak, amikor e galéria megnyitása mellett döntött. Bízom benne, hogy a Galéria a kortárs kultúra dinamikáját képes belevinni a Kossuth tér monumentalitásába. A kiállítóhely a költészet képzőművészetileg is tárgyiasított formáit kívánja hozzáférhetővé tenni” – vallja Szőcs Géza, az ötletgazda.

A helyszín nemcsak kiállítótérként szolgál majd, de irodalmi összejöveteleket, teadélutánokat, szalonokat, vetítéseket is tartanak majd itt. A közeli kirakatokba kerülő műtárgyakat pedig olyan szellemi kiválóságok választják majd ki, mint Törőcsik Mari, aki például Stekovics Gáspár fotóit ajánlja a tér járókelőiből verbuválódó alkalmi publikumnak.