Férfiakkal kéz a kézben

Folyamatosan változik a nők szerepe a társadalomban, amivel gyakran maguknak a nőknek sem könnyű lépést tartani. Ebben nyújt segítséget a Magyar Női Unió. A szervezet elnökével, Batthyány-Schmidt Margittal beszélgettünk

A nőmozgalmak a háború után jó fél évszázadig az állam ellenőrzése alá szorultak.

A kilencvenes években újraéledtek a mozgalmak, ami eleinte nagyon tetszett nekem. Ám jellemzően eltolódtak egy „férfit legyőzni” harc felé, amivel nem tudok azonosulni. A Magyar Női Unió abban hisz, hogy a férfiakkal kéz a kézben kell megoldani a problémákat.

Másképp is élünk, mint a nagy mozgalmak idején.

A klasszikus családmodell felbomlott. Annak idején a férfi dolgozott, a nő feladata pedig az volt, hogy ellássa a háztartást, gyereket neveljen. Ma már szükség van a pénzre, amit a nő keres, a nők is több szerepre vágynak, így az otthoni feladatok is megoszlanak férfi és nő között. Elsődlegesen mégis a nő feladata maradt a gyereknevelés. A nő tanítja meg a gyermeket arra, mi helyes és mi nem, ő neveli az egészséges táplálkozásra vagy mozgásra, és elsősorban ő alakítja a gyerek szemléletmódját.

Nagy hangsúlyt fektetnek a vidéken élő nők életminőségének javítására.

Vidéken sokkal inkább magukba zárkóznak az emberek. Az ENSZ „Vidéki nők nemzetközi napja” kapcsán közvetítjük mindazt, ami a vidéki nők életének értéke. Megmutatjuk, milyen lehetőségeik vannak, hogyan legyenek büszkék arra, hogy vidéki nők. Idén a Vidéki nők nemzetközi napján Harkányban tartottunk konferenciát, melynek mottója így szólt: „Egészséges nő nélkül nincs egészséges vidék”. Szó volt többek közt az egészséges életmódról, a megelőzésre fókuszálva. Fontos, hogy az ember figyeljen magára. Ha a nő kidől a sorból, akkor a család könnyen összeesik.

A helyszínválasztás sem volt véletlen: a harkányi víz gyógyító erejéről kevesen tudnak. Tudták például, hogy az ottani kúrán résztvevő nők több mint negyven százaléka könnyebben tud teherbe esni? Emellett többek között az ízületi bajokon is segít, ami persze a férfiakat is érinti, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy mi sohasem pusztán a nőket tartjuk szem előtt.

Ahogy az élelmiszerbiztonságról szóló konferenciákon sem.

Ennek két aspektusa van. Fontos, hogy a család számára legyen elegendő élelmiszer, és fontos annak minősége. Ebben a nőnek komoly szerepe van, hiszen általában a nő megy bevásárolni, és ő is készíti el az ételt. Rengeteg egészségtelen ételt etetnek meg velünk, például a baromfival együtt megesszük azokat a növekedési hormonokat, amelyekkel a baromfit táplálják. Az ilyen jellegű információkat szeretnénk átadni és terjeszteni széles körben. Gondolkodunk egy védjegyen is. Ennek lényege, hogy az általunk bevizsgált és Magyar Női Unió ajánlással ellátott termékről biztosan lehessen tudni, hogy egészségesek. Ezzel a projekttel munkalehetőségeket is biztosítanánk nőknek, hiszen terveink szerint ez a csapat nőkből állna. Egész tevékenységünk hátterében egyébként komoly csapatmunka áll.

Hogyan jut mindez el a szélesebb réteghez?

A konferenciák anyagát közzétesszük honlapunkon, illetve a Facebook is jó fórum a tudásmegosztásra. Mégis a legfontosabb, hogy jelen legyünk a lehető legtöbb helyen, hiszen a személyes kapcsolat a legfontosabb. Azt szeretnénk, hogy senki ne menjen haza egy konferenciáról anélkül, hogy valamit kapott volna.

Sok állásba szívesebben vesznek fel férfiakat, mint nőket. Főként az idősebb nőket mellőzik. Lehet ezen kvótákkal segíteni?

Nem az a szám fontos, hogy hány nő ül bárhol felelős vagy alacsonyabb beosztásban, hanem a szakértelem. Azt kell elérni, hogy a legrátermettebb jelentkező kapja meg a munkát, akár nő, akár férfi. Ami pedig az életkort illeti: úgy érzem, hogy ötvenéves koromban sokkal nagyobb a munkabírásom, mint korábban és mint sok huszonévesnek. Ezt a problémát nem a Női Unió fogja megoldani, de kommunikálni tudunk a fontosságáról. Ha az ember elkezdi „kicsiben”, az előbb-utóbb szemléletváltáshoz vezet.

Kerényi Mihály