MOST harmadszor

A tatabányai Jászai Mari Színház által szervezett MOST fesztivált, idén március 22–26. között rendezik meg, immár harmadik alkalommal. A fesztivál elnevezése utal arra, hogy mely műfajnak van helye a seregszemlén, hiszen az első két betű a MOnodrámákra, az utolsó kettő pedig a STúdiódarabokra utal. De a név azt is jelzi, hogy a látható előadások a jelen kérdéseire, problémáira reagálnak, és az előző évadban debütáltak.

 A fesztiválon vidéki, határon túli és független műhelyek előadásai vehetnek részt, mert ezeket a darabokat általában rövid ideig játsszák, és így ezen a fesztiválon azok a nézők is élvezhetik őket, akiknek a távolság miatt vagy idő hiányában nem volt alkalmuk azokat megtekinteni. Minden előadás után a nézők szakmai beszélgetésen vehetnek részt az alkotókkal, előadókkal, és a szakmai kulturális kínálatot az Országos Színházi Intézet által rendezett fotókiállítás és gasztro program is színesíti.

A monodrámáknak a kamaraszínház, a stúdió előadásoknak pedig a nagyszínpadon kialakított alternatív tér adott otthont. Az eddig négynapos rendezvény idén ötnaposra bővült, aminek az az oka, hogy a szervezők olyan előadásokat is meghívtak, amivel némileg tágítani szeretnék a nézők befogadási hajlandóságát. A két performansz jellegű előadás versenyen kívül indul majd, de mindenképpen érdekes színfoltnak ígérkezik az eddig is élvezetes palettán.

Rajtuk kívül nyolc versenyelőadást láthatnak az érdeklődők – sajnos a befogadóképesség meglehetősen korlátozott, hiszen a kamaraszínházban 85, az alternatív térben 150 hely van, a szakmai zsűri díjakat oszt legjobb monodráma, legjobb stúdió előadás, legjobb szereplő kategóriákban. Idéntől az is változás, hogy egy közönségzsűri a közönségdíjat is oda fogja ítélni. A nézők jellemzően helyiek és környékbeliek, de egyre többen látogatnak el a fesztiválra a fővárosból is. A szervezők a messzebbről érkezőknek olyan csomagot ajánlanak, mely nemcsak az előadásokra szóló bérletet foglalja magába, de a szállást és a környékbeli nevezetességek, érdekességek megtekintését is.

Ahhoz, hogy a rendezvény létrejöhessen, pályázati és alaptámogatást vesz igénybe intézményektől, melyek között Tatabánya Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, az EMMI, és a Magyar Művészeti Akadémia is szerepel. A támogatásokat csekély jegybevétel egészíti ki, hiszen a tavalyi évben már telt házakkal mentek az előadások. Az érdeklődés, a fesztivál népszerűségének növekedése jelzés arra, hogy a szervezők jó úton jártak, amikor úgy gondolták, teret kell adniuk eddig némileg perifériára szorult színházi műfajoknak is.