A KÖVETKEZŐ MEGÁLLÓ: A TAVASZI ÓBUDA

Tavasszal az újrakezdődő bringás reggelik, az ismét megnyíló Kobuci Kert és a főváros legkisebb kávézója, a Gázlámpa Kioszk is várja az Óbudára látogatókat, a kerületben fesztiválok és kiállítások érik egymást.

Zsiray Rummer Zoltán

Gyalog, biciklin, tömegközlekedéssel vagy taxival: Óbudára bármilyen módon érdemes eljönni. Nemcsak a legkülönbözőbb korok és stílusok alkotta érdekes városkép miatt, hanem mert Óbudán évszaktól függetlenül is zajlik az élet. Tavasszal valódi programáradat kezdődik, az állandó helyszínek mellett sorra indulnak a szezonális rendezvények, a szabadtéri helyek egymás után nyitják meg kapuikat.

Ez az év ráadásul egy fontos évfordulót is jelent Óbuda izgalmas történelmében: 1900 éve lépett trónra Hadrianus császár, így a 2017. év folyamán az egész szezonon áthúzódó programsorozat várja a közönséget az Aquincumi Múzeumban és az egész kerületben.

Bringás reggelik

Ha tavasz, akkor végre előkerülnek a bringák is. Óbudán ez annyit jelent, hogy újra indulnak a nagy sikerű bringás reggelik. A „Bike & Breakfast” néven, immár 2. éve futó rendezvény nyitóeseményére február 24-én kerül sor, és az eddigi négy helyszín: az Esernyős, a This is Melbourne Too, a Rozmaring Kertvendéglő és a Cziniel Cukrászda mellé ebben az évben a Csillaghegyi Megálló, az Araamu Cafe és az I Love Kex Cukrászda is csatlakozik. Azok, akik a hónap utolsó péntekén, reggel 7 és 9 között bringával érkeznek az említett helyszínek valamelyikére, kávéból, friss pékáruból és gyümölcsléből álló reggelit kapnak. Az éppen aktuális helyszínekről az Óbudai Turisztikai Egyesület www.obudatour.hu weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

És persze a nem biciklin érkező látogatók sem maradnak izgalmas programok és ízek nélkül.

 Áprilisban nyit a Kobuci Kert

Budapest talán legkülönlegesebb hangulatú kültéri szórakozóhelye, a Kobuci Kert áprilisban nyitja kapuit, és az egyébként fergeteges hangulatú koncertek mellett az idén 5 éves bluesfesztiválon nemzetközi szereplőket, a műfaj valódi nagyágyúit vonultatja fel július 9. és 11. között. A mostani rendezvény érdekessége, hogy a koncertek az Esernyős és a Szindbád közösségi tereiben is zajlanak majd.

Májusban, Óbuda Napjával kezdődően az év végéig egymást érik a fesztiválok a Fő téren, az Óbudai Nyár és Búcsú, Bor- és Sörfesztivál kulturális és kulináris élvezeteket kínál az idelátogatóknak. Óbuda Napján, május 5-én nyitja meg apró ajtaját Budapest legkisebb kávézója, a Budapest Városarculati Nonprofit Kft. „Terasz” pályázatának tavalyi győztese, a Gázlámpa Kioszk, ahol eredeti, la Marzocco gépen főzik az egyedi összetételű Esernyős Blend kávét.

Renaissance 4.0 az Esernyősben

Aki nem táncos lábú, az besétálhat a Fő téri Esernyős Galériába, ahol folyamatosan váltakoznak az izgalmas kortárs tárlatok. Például az április 4-én nyíló, Renaissance 4.0 tárlat bekerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjába.

Aki pedig nem csupán szórakozna, hanem kellemes környezetben szeretné intézni ügyes-bajos dolgait, az a szintén Fő téren található Szindbád Közösségi Irodában megteheti. A tavaly szeptemberben megnyílt iroda mindemellett egy valódi közösségi tér, ahol kiállítások, előadások, kulturális programok és egyéb rendezvények is zajlanak.