Szoba kilátással Pasaréten

Mi lehet a titok egy étteremben, hogy a családias és baráti jelzők ne csak vendégcsalogató szavak legyenek, hanem igazán ezt érezzék a vendéglő légkörén a látogatók? Az ALESSIO kávézó és étterem dolgozói ismerik e titkot: szeretet és odafigyelés. Ez fellelhető minden apró részletben, mind a hely enteriőrjének kialakításában, a felszolgáló személyzet kedvességében, az andalító háttérzenében, és főként a gasztronómia kifinomultságában.

Az étteremnek igazi nagypolgári családi ház ad otthont Pasaréten. Hat évvel ezelőtti nyitásuk előtt e helyen az Alex cukrászda működött, amikor is egy toszkán éttermet álmodtak ide, nevét olaszra fordítva kapta az Alessio nevet.

A kis étterem teraszából télikertet varázsoltak, üvegfalakat kapott, hogy a nyár varázsa a hidegebb hónapokban se szökjön el a helyiségből. Meghagyva e belső térben a letisztult külső vakolatot, fekete-fehér itáliai művészfotókkal díszítve a falat, az eredmény a kontraszt és a bensőségesség kettősével gyönyörködtet. Az egymást erősítő ellentétek, mint az eredeti tálaló, a nagymama ruhásszekrénye, a tonett székek és a modern formatervezésű teríték közötti finom ellentmondás alátámasztják az említett atmoszférát. Máig ez a legimpozánsabb tere a trattoriának, ahol az asztalfoglaláshoz, főleg hétvégén, nem kis szerencsére is szükség van. Szoba kilátással, ha nem is a Tirrén-tengerre – napfényes időben a vendégek mindenesetre így emlegetik. Mi esős időben tértünk be ide, de a gyertyafény és a színek játéka mégis derűssé varázsolta esténk. És akkor még fel sem szolgálták a kulináris hedonizmusba hajló ételek sorát!

Az étlap receptúráinak összeállításában a Firenze környéki, közép-itáliai ízvilág dominál, a séf ajánlata a legfrissebb olaszországi alapanyagok alapján kerül terítékre. A toszkán szakácsművészet cucina povera, azaz szegényes konyha, ami valójában az egyszerű ételek mesteri rafinériával való továbbgondolása. Bőséges választékú friss tengeri hal, polip, csilis rák és frutti di mare, a levesek és előételek izgalmas választéka, borjúmáj, kacsamell, gyöngytyúkleves, és igazi, roppanó tésztájú pizza, tökéletes fűszerezésével. Az ételek tálalása művészien komponált műremek, az adagok magyar igényekhez méltók. A borválaszték a vártnál is gazdagabb, főként hazai pincészetek palackjaiból válogatták, de természetesen toszkán borokat és proseccót is választhatunk. Az étkezés koronája az itáliai desszert, valamint a tökéletesre főzött olasz kávé.

A vendéglő az év minden napján reggeltől éjfélig nyitva, nem ritkán már délelőtt telt házas, melegebb időben vendégek sokasága szereti kiélvezni a mediterrán reggelit a napsütésben. Havonta rendeznek borvacsorát, ahol alkalma van bemutatkozni egy magyar pincészetnek, és a konyha a bor kínálathoz tervezetten süti meg a finomságait. Az Alessio ajánlható üzleti vacsorákra, varázslatos randevúkra éppúgy, mint családi ebédekre vagy baráti kávézásra.

Pável Levente