TALÁLKOZÁSOK JÓZSEFVÁROS KÖZEPÉN ÉS PEREMÉN

A nyolcadik kerület középső-külső része mára jóval biztonságosabbá, sokszínűbbé és élhetőbbé vált, erről a Palotanegyedtől a megújuló Corvinnegyeden át az Orczy-parkig tartó sétán is megbizonyosodhatunk.

SZELLEMI MŰHELY A HORÁNSZKY UTCÁBAN

A H13 egy diák- és vállalkozásfejlesztési központ. Legfőbb célkitűzése a kerületben megforduló diákok kulturális, szellemi- és szabadidős színterének megvalósítása, emellett segíti a körzetben már működő és az újonnan alakuló mikrovállalkozások aktivitásának növelését is mentorprogramokkal, kapcsolati hálójával, valamint bérelhető irodákkal és tárgyalóhelyiségekkel. Találkozási pontként is funkcionál, különböző startup rendezvényeket és más eseményeket is tartanak itt.

KORTÁRSAK HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKEK MENTÉN

Továbbsétálva, a József körút 70. szám alatt találjuk az 1976 óta működő Józsefvárosi Galériát. A művészek által országos szinten ismert, a hagyományos értékeken alapuló kortárs képzőművészethez kapcsolódó programhelyszín legutóbb például Sajdik Ferenc grafkus, karikaturista népszerű rajzflmjeinek képeiből válogatott tárlatot. De koncertek, gyermekfoglalkozások is gyakran vannak itt.

TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEK ÚJ KÖNTÖSBEN

Végül a Ludovika Campushoz érkezünk: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által használt területen, az Orczy-parkban álló történelmi épületeket – a Pollack Mihály tervezte Ludovika akadémia és társai
– felújították. Emellett a korábbi, elavult és fölöslegessé vált építmények – buszgarázs, irodaházak – bontásával, majd kevesebb, de új intézmények – oktatási épületek, kollégiumok, sportcsarnokok
– építésével megújul és így növekszik a zöldfelület is. Az elmúlt száz évben a beépítések miatt 26 hektárosra csökkent park a projekt után 10 hektárral bővül, a nagyközönség előtt a tervek szerint ez év végén nyílhat meg.

VÉGE FELÉ JÁR A CORVIN-NEGYED ÉPÍTÉSE

A budapesti léptékben mérve is egyik legnagyobb projekt a Corvin-negyed több év alatt létrejött kialakítása, amely lassan a végéhez ér. A Nagykörút és a Corvin Mozi mögötti, rendkívül lepusztult állapotú tömbök részbeni bontásával új sétány alakult ki, amelyet új irodaházak és lakóépületek szegélyeznek. A 22 hektárnyi területre kiterjedő árosrészmegújítási program átfogó fejlesztésének eredményeként szélesebb járdák, sétálózónák is létrejöttek, kiülős kávézókkal-éttermekkel, egy bevásárlóközponttal, parkolóházakkal. A megmaradt több mint negyven régi épületet felújították, ahogy a Práter utcai iskolát is; helyi biztonsági szolgálat alakult, térfgyelőrendszert helyeztek üzembe.